• daha açık ifadesi:
    "yüksek performanslı taşıtlara ticari araç ruhsatı verilmesin" şeklindedir. malum, 50 karakter limiti.

    ayrıca bunu da talep ediyorum: (bkz: ticari araçlara hız limiti getirilsin)

    nedeni ise budur:
    (bkz: ticari araç kullananların aşırı hızlı gitmesi)

    bilindiği üzere, son dönemde downsizing ve turbo besleme sayesinde daha küçük hacimli motorlardan yüksek performans elde edilebilmektedir.

    basit bir örnekle, 1.3 lt. hacimli bir motor, isteğe göre 75 bg (atmosferik) veya 115 bg (turbo) güç üretecek şekilde satın alınabilmektedir. bu motorlar da taksi gibi binek araçların yanısıra, küçük panelvan grubundaki ticari araçlara takılabilmektedir.

    ticari araçları kullananların araca ve trafik kurallarına gerekli özeni göstermediği gözlenmektedir. bilakis, aracın limitlerini zorlarcasına hor kullanmaktadırlar.

    bu nedenle, taksi ve küçük panelvan tarzı ticari araçlar için turbo motor seçeneği tanınmamalıdır.

    minibüsler, okul servis araçları ve panelvan yük araçları için de aynı durum geçerlidir. bu araçlar da turbo besleme sayesinde eskiye göre daha güçlü ve hızlıdır. ve bu avantajı maalesef sonuna kadar ve hor kullanmaktadırlar. özellikle şehir içinde, tafik kurallarını hiçe sayarak zamanla yarışmaktadırlar.

    bunların karıştığı ölümcül trafik kazaları sayısız başlık ve entryde kaynak belirtilerek sıralanmıştır. gazete arşivleri de trafik terörünün kanlı tarihinin belgesidir.

    sadece yakından bildiğim bir örnek:
    (bkz: 19 temmuz 2009 ordu akpinar kazası)
    bu da bugünün haberi:
    https://www.aksam.com.tr/…-boyle-geldi/haber-822552

    özetle;
    - ticari araçların hızlı gitmesini gerektirecek bir durum yoktur.
    tam tersine, taşıdıkları sorumluluk dikkate alındığında, en çok bunların hızdan kaçınması ve trafik kurallarına titizlikle uyması beklenir.

    -turbo beslemeli, yüksek performanslı taşıtların; taksi, okul servis aracı, minibüs vb. ticari araç olarak kullanılmasına izin verilmemelidir.

    - bunlara mümkünse hız limiti getirilmelidir. hız kaydını tutan takometre gibi aygıtlar bağlanmalıdır.
  • ülkenin heryerini konya ovasi zanneden yazar basligi.
    bunun dağ yolu, rampası, bayiri var. aracı değil sürücüyü cezalandirmalisin. yasakla değil ceza ve katı uygulamasıyla olur bu işler.
    bunu diyecek kadar kafalar nasıl çalışmıyor anlayamıyorum. amk belli at arabasına dönelim hem emisyon derdi de olmaz. o zaman da heryer bok koktu dersiniz.
hesabın var mı? giriş yap