• gebelik süresince anne ve bebek sağlığını tehdit edebilecek problemlerin erken tanısı ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalına maternal fetal tıp veya perinatoloji denir. perinatologlar bu alanda çalışan ileri derece uzmanlamış kişilerdir. kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığından sonra 3 yıl bu alanda üstihtisas eğitimi aldıktan sonra akredite olmaktadırlar.

    perinatoloji, kadın hastalıkları ve doğum alanında kabul görmüş üç 3 daldan birisidir; diğer iki ana dal infertilite ve onkolojidir. ancak toplumumuz perinatoloji ve perinatolog terimlerine yabancıdır. perinatologlar sadece detaylı veya doppler ultrason, amniosentez vb. işlemleri yapan kişiler olarak bilinir oysa riskli gebeliklerin ve bunun yanı sıra normal gebelerin takiplerini ve bunların doğumlarını da yapmaktadırlar.

    perinatologlar tarafından yapılması gereken işlemler şunlardır:

    detaylı ultrasonografi
    doppler ultrasonografi
    invaziv fetal işlemler (amniosentez, kordosentez, cvs, redüksiyon, intrauterin transfüzyon, fetosid)
    çoğul gebeliklerin takibi
    intrauterin gelişme geriliği olan fetusların takibi
    maternal hastalıklarla (diyabet, hipertansiyon, sle vb.) komplike gebeliklerin takibi

    kaynak: http://cembatukan.com/?page_id=174
  • perinatoloji bilim dalının kurulması ve bu bilim dalı ile ilgili bilgi ve uygulamaların kullanılmaya başlanmasına öncülük eden zannedersem türkiye'deki ik perinatolog olması munasebetıyle
    is guc kariyer derken 35 yasından once cocuk yapmaya firsat bulamayan hatunların ismini cokca duydugu en bilinenlerinden bir tanesi icin (bkz: atıl yuksel)
  • perinatoloji bilim dalının kurulması, önemli bilgi ve uygulamaların türkiye'de kullanılmaya başlanmasına öncülük eden doktor, bu bağlamda türkiye'deki ilk perinatolog prof. dr. bülent hayri ermiş'dir.

    (bkz: bülent hayri ermiş)
  • ikiz özellikle de tek yumurta ikizi bekleyen anne adaylarının gebelik takiplerini yapan riskli gebelik uzmanı doktorlardır.
  • 18-22. haftasında olan anne adaylarının ayrıntılı ultrason için başvurması gereken doktorlardır. burada bebeğin üreme organları ve kalbindeki damarlara kadar detayların incelenmesi gerekir. bu nedenle doçent veya profesör ünvanlı kişilerle çalışılması, haliyle biraz kesenin ağzını açmak da lazım.

    500 tl civarında detayları öğrenebilirsiniz. çalıştığınız doktorun ingiltere ve amerika geçmişi olması elinizi kuvvetlendirecektir. üniversite hastanelerinde genellikle bolca bulunur bu arkadaşlardan.

    edit: ankara daki versiyonu için (bkz: ali ergün)
  • yaşadığım tecrübeye göre mutlaka iyi bir üniversite hastanesi ile bağlantısı olan bir uzmana başvurulması gereken meslek grubudur.

    riskli bir gebelik mevcutsa yapılan ilk muayene sizin için başlangıç olup, doğum gerçekleşene kadar ödeyeceğiniz özel muayene ücreti belinizi ciddi anlamda büker.

    üniversite hastaneleri ile bağlantısı olan hekim ise sizi üniversite konseyine sevk etmesiyle işler kolaylaşır ve üniversite hastanesinde ki konseyde ücretsiz alanının iyi hekimlerine muayene olursunuz.
  • perinatoloji uzmanlık belgesi olmayan ve kendini “perinatolog” olarak pazarlayan hekimlerin bulunduğu kadın doğum yan dalı. gittiğiniz hekimin akademik ünvanına bakmaksınız perinatoloji yandal uzmanı olup olmadığının mutlaka sorgulanması gerekir. zira yandal uzmanı olmak için yandal sınavını kazanıp,3 sene ihtisas yapmak ve üzerine yeniden perinatoloji uzmanı olarak mecburi hizmet yapmak gerekmektedir. doçent ya da prof olmak demek yandal uzmanı olmak anlamına gelmemektedir
  • eğer bu başlığa geldiyseniz bizim gibi zorlu süreçlerden geçiyor olma ihtimaliniz var biliyorum şimdiden kolaylıklar dilerim.

    istanbul'da türkiye'nin en iyi perinatologlarına gittik arayış içindeyseniz tavsiye vereyim.

    doç. dr. ahmet tayyar (iyi ki doktorumuz oldu neler neler yaşadık ama atlattık ayrıntılı başlık açacağım kendisi hakkında, 25. haftadan 35. haftaya hem benim hem bebeğin sağlığı ile ilgilendi, ne tahmin ettiyse o oldu, ömrümüz boyunca unutmayacağımız doktorumuz oldu.)

    prof. dr. rıza madazlı, cerrahpaşa'da salı günleri 72 milletten insana hâlâ yılmadan bakıyor, kıymetli hocamız. üniversite hastanelerinde yeni ve kıymetli doktorların yetişmesi böyle güzel insanlar sayesinde oluyor. (kendi muayenehanesi de var.)

    prof. dr. recep has, istanbul tıp fakültesi nam-ı diğer çapa'da perşembe günleri kurulda bulunan bir diğer kıymetli hoca. bu insanlar gerçekten 72 milletten riskli gebeyle ilgileniyor ve internler yetiştiriyorlar.

    yrd. doç. dr. tuğba saraç sivrikoz, yine istanbul tıp fakültesi'nde işini ciddiyetle yapan bir diğer kıymetli perinatolog. cordosentez işlemini o yaptı. kendisine hep minnettar kalacağım.

    mehmet uludoğan, bağdat caddesi'nde muayenehanesi bulunan ve amniyosentez işlemini yaptırdığımız bir diğer kıymetli hocamız.
    bizi tıbbi genetik danışmanlığı konusunda prof. dr. seher başaran ve tahir dehgan ile buluşturan kıymetli doktorumuz.

    prof. dr. atıl yüksel; kendisine de muayene olmak istedik ve telefonla bizim diğer doktorlarımızla görüştüğünü gereken her şeyi yaptığımızı söyledi. biz cahil cahil ne kadar perinatolog varsa gitmeye çalıştık üzüntüden, korkudan ve kendisi onca yoğunluğu arasında bizim hakkımızda bilgi alarak gelmemizi gerek görmedi. böyle profesyonel, parayla işi olmayan yüce gönüllü bir başka kıymetli hoca.
hesabın var mı? giriş yap