• surekli donmus toprak tabakasidir. uzerinde agac yetistirmenin otesinde ev bile insa edilebilir. su an buyuk oranda cozulme gorulmektedir. bu cozulme cok tehlikelidir, cunku eskimolar ve o bolge hayvanlari kendilerine yeni yasam alanlari bulmak uzere goc etmek zorunda kalacaklardir. ama asil buyuk tehlike fosillesen yapinin erimesiyle ortaya cikacak yuksek orandaki metan gazidir. co2 nin etkisi 4 kat artacaktir. sera etkisi had safhaya varacaktir. acil durdurulmasi gerekmektedir.
  • toprağın altındaki buz.kutba yakın bölgelerde görülür.permafrost üzerinde ağaç yetişebilir, ağaç bu buzdan suyunu temin eder ve aynı zamanda yaprakları sayesinde güneş ışınlarını keserek permafostun erimesini engeller.biyolojik çeşitliğin korunması için değerli alanlardır.çünkü bir çok gen donmuş olarak saklanır.ayrıca permafrostlar dünyanın ısı dengesi içinde elzemdirler.
  • bir pozitif geribildirim döngüsüdür. yani, havadaki karbondioksit oranını arttıran doğal mekanizmalardan biri. (bkz: positive feedback)

    sanayileşen dünyada, yılda 30 milyar ton karbondioksitin havaya karışmasıyla oluşan sera etkisi ortamı, her geçen gün kuzey kutbundaki buzları eritir. bu bölgelerdeki buzulların erimesiyle asıl korkulan, binlerce yıldır donmuş halde bulunan bu permafrost topraklarının çözülerek ortaya çıkmasıdır. sonuçta bunlar sera etkisini tetikleyebilecek en önemli doğal unsurlardandır. içerisinde bol miktarda torf da bulundurur.
  • küresel ısınma nedeniyle erimekte olan, kutuplarda sürekli donmuş hâldeki topraklardır.

    permafrostlarda bakteriler uzun bir süre canlı kalabilirler. bu da ne yazık ki küresel ısınmanın sonucunda permafrostların eriyişi ile 18. ve 19. yüzyılın ölümcül salgınlarına sebep olmuş olan bazı vektörlerin, gömüldükleri yerlerden geri gelebilecekleri mânâsına gelmektedir.
  • yakın zamanda dünyamızı tahminlerin ötesinde değiştirmesi muhtemel yapı.
    (bkz: sibirya'da hava sıcaklığının 45 dereceye çıkması)

    permafrost eridikçe depoladığı metan yayılıyor atmosfere. metan karbondioksitten çok daha fazla ısı tutuyor ve küresel iklim değişikliğini hızlandırıyor. ayrıca burada yüzbinlerce yıl hapis kalmış bakteriler ve virüsler de canlı kaldıysa dünyaya tekrar yayılacak.
  • küresel ısınmadan dolayı eriyerek toprak çatlaklarına ve krater göllere sebep olan, kutup bölgelerindeki donmuş toprak.

    sibirya'da taimyr yarımadası'nda permafrost toprak altında hayvan cesetlerinde bulunan bacillus anthracis bakterisi erimeye bağlı sebeplerle atmosfere ulaşıp, ren geyiği sürülerini enfekte etmeye başlamış.
  • donmuş toprak veya permafrost, jeolojide iki veya daha fazla yıl suyun donma noktası veya altında yer alan topraktır. sürekli olarak donmuş halde bulunan toprak ve/veya kayaçlardan müteşekkil zemini ifade etmek için kullanılan bir terim. terim ilk kez 1947 yılında s.w. muller tarafından ortaya atılmıştır.
  • dünya üzerindeki en zararlı virüsü temizlemek üzere erimeye başlamıştır.
    işin ilginci kendini akıllı zanneden virüs bunu kendi kendine tetikledi.

    (bkz: insan virüsü)
    (bkz: agent smith)
  • iki yıl veya daha fazla süre boyunca donmuş olarak kalan topraklara verilen isimdir. kuzey yarım küredeki arazinin neredeyse dörtte biri permafrost'tur. en derin kısımları 1.5 kilometre yüksekliğinde ve en eski kısımları ise 600.000'dan daha uzun süredir donmuş haldedir.

    dünya ısındıkça, kanada, alaska ve sibirya da dahil olmak üzere birçok yerde permafrost'un kalıcılığı zayıflamaktadır. bilim insanları 2100 yılına kadar, kuzey kutbu'nun yüzeye yakın permafrost'unun 3'te 2'sinin kaybolacağını düşünmektedir. permafrost teknik olarak erimez, çözülür ve küresel ısınma ile birlikte hızlanan bu çözülme, on binlerce yıldır tecrit edilmiş halde duran virüs ve bakterilerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

    2016 yılında, sibirya'nın 70 yılı aşkın süredir salgın görmeyen bir bölgesinde 12 yaşında bir çocuk öldü ve yaklaşık 100 kişi şarbon zehirlenmesi yaşadı. bilim insanları, salgının, permafrost'un çözülmesiyle ortaya çıkan onlarca yıllık bir ren geyiği dışkısından salınan şarbon sporları kaynaklı başladığını düşünmektedir.

    tek bir gram permafrost binlerce uyuyan mikrop türünü içerebilir. bilim insanları, çözülmenin sadece üstesinden geldiğimizi düşündüğümüz hastalıkları ortaya çıkarmakla kalmayıp (çiçek hastalığı ve hıyarcıklı veba vb.) aynı zamanda şu anda doğal bağışıklığımızın ve etkili antibiyotik veya aşıların olmadığı eski patojenleri de serbest bırakmasından korkmaktadır.

    içimizi biraz da olsun rahatlatan durum, insanların ortaya çıkan bu tehditlerle şimdilik çok fazla temas kurmamasıdır. bugün, kuzey permafrost bölgelerinde beş milyondan az insan yaşamaktadır. ancak dünya ısındıkça, yeni nakliye yolları uygulanabilir hale geldikçe ve kuzey kutbu'nda kaynak çıkarma, ticaret ve turizm arttıkça, insanların eski patojenlerle karşılaşma ve bunları dünyaya yayma riski de aynı ölçüde artmaktadır.

    önümüzdeki dönemde salgın hastalıkları görme sıklığımız artacak gibi gözüküyor. bizler görür müyüz bilemiyorum ancak torunlarımızın "kötü günleri atlattık sırada daha kötü günler var" deme ihtimali oldukça yüksek...

    kaynak: science focus
  • " iklim krizinin yarattığı etkiyle birlikte dünya ısınmaya devam ediyor.

    gezegen hızlı bir şekilde ısınmaya devam ettikçe bilim insanları, dünyanın permafrostundaki bir dizi ölümcül virüsün yayılabileceğini belirterek uyarıyor. "

    indytürk

    gerçekleşir mi gerçekleşmez mi, yakın bir gelecekte mi yoksa çok uzun süre sonra mı ortaya çıkar bilinmez ama, alakalı alakasız her şeye verilen meşhur bir bakınız bu duruma tam oturuyor.
    (bkz: doğal seçilim)
hesabın var mı? giriş yap