• adıyaman kent merkezine 5 km. uzaklıkta bulunan kommagene krallığının beş büyük antik kentinden birisidir.
  • bizans döneminde hierapolis ( kutsal şehir) olarak bilinen, kaya mezarlarıyla ünlü antik kent. suyuda güzelmiş ayrıca. ondan olacak kervanlar, ordular konaklarmış zamanında. içmedim, içenlerin yalancısıyım.
  • adıyaman'da pirin mağaraları olarak da söylenir.
  • adıyaman şehir merkezine yakın bulunan, nemrut'un çektiği ziyaretçinin muhtemelen yarısını bile çekmeyen bir dönemin önemli kenti. henüz kazı çalışmaları devam ettiğinden olsa gerek, henüz bilgilendirme tabelaları bile yeterli değil. gezi alanına kurulan yol iyi durumda, girip görülmeye değer, alanın büyüklüğünü hissedebilmek açısından. en net görünen yerler kaya mezarlar. biz, şanlıurfa'ya giderken uğradık.
  • taksicinin dediğine göre millet kız götürmeye, kafa çekmeye gidiyormuş. mağaraların tekinden müzik sesi geliyordu. gel girelim dedi. sanki başka mağara yokmuş gibi. daha kapısına geldiğinizde deli gibi bali kokusunu alabiliyordunuz. içeride 16-17 yaşında 4-5 ergen, bir yandan cep telefonlarından müzik dinliyorlar, bir yandan bali çekiyorlar.

    taksici: ne yapıyorsunuz gençler?!
    gençler: bali çekiyoruz dayı, gelin siz de çekin!

    2000 senelik yerleşim birimi. anladığım kadarıyla düzenlemeye ve turist ziyaretlerine açmak için çalışmalara devam ediyorlar. umarım başarırlar.
  • adıyaman’ın 5 km kadar kuzeyindedir. antik perre sehrinin erken roma dönemi ait nekropol alanıdır. pirin koyu’nun yakınındakı karadag’ın yamaçları üzerine yayılan bu nekropolde 208 adet kaya mezarı bulunmaktadır ve bu mezarlar kayalara oyularak yapılmıştır.
    bugünkü pirin köyü’ne adını veren ” antik perre ” kentinin kuruluşu kaynaklara göre helenistik döneme değin uzanmaktadir. ancak kommagene döneminde yerleşim yeri oldugu bilinmektedir. roma döneminde bölgenin en büyük sehirleri arasında yer alır. daha sonra bizans yerlesimi görülen sehirde ayakta kalan ve hala kullanılan roma çesmesi ve surların bir kısmı görülmektedir.
  • biraz bakımsız olmasına rağmen çok değerli kaya mezarlarını barındıran kent.2019 yılında müze kart ile girdik tekinsiz,başıboş bir durum yoktu.
  • adıyaman yakınlarında bir ören yeri. milat dönemi eski zaman şehri.

    cesetlerin yatırıldığı mağaramsı cenaze odalarının, ayakla üzüm ezilip şarap yapılan taş bölmelerin, kayaların kesilip çıkarıldığı taş ocaklarının ve sarnıç kısmının gün yüzüne çıkarıldığı arkeolojik bir alan. kazı çalışmaları hala devam ediyormuş. mozaikler de bulunmuş fakat ben göremedim. rehberlik sıfıra yakın.

    (bkz: nekropol)
    (bkz: komagene krallığı)
  • kaya mezarların görülebileceğim en güzel yerlerden, niçin orayı görmeye bu kadar geç kaldım bilmiyorum ama sanırım bu ve benzer birçok yerin tanıtımı daha çok yapılsa, insanlar geçmiş tarih üzerinden yaşamı daha net algılayabilirler....
  • kazıları devam eden bu antik kentte 1800 yıllık bronz medusa başlıklı askeri madalya bulunduğu açıklandı. bu madalya zamanında roma ordusunda başarılı olmuş askerlere veriliyormuş.

    kazıların hala devam ettiğini ve heyecanla yeni haberleri beklediğimi belirtmeden de geçemeyeceğim!

    fotoğraflar
    detaylar
hesabın var mı? giriş yap