• hamursuz bayramı...
  • (bkz: matza)
  • musevilerde şarap ve ekmekle kutlanan, o günün akşamında ne kadar tanıdık varsa çağrılıp masaya toplanıp tevrat'tan sayfalar okunan özel, dini bir günün adı.
  • 3000 yıldan beri yahudiye her zaman özgürlüğünü hatırlatır ve o sebeptendir ki bu bayramın diğer adı da “özgürlük bayramı”dır.

    yahudi aileler pesah gecesi bir araya gelirler ve aynı sofrayı paylaşarak atalarının yaşadıkları bu öyküyü nesilden nesile aktararak tekrar tekrar hatırlarlar.

    bu bayramın farklı iki adı vardır. pesah ve hag ha matzot.

    pesah 10 felaket sırasında, israiloğullarını belelardan uzak tutan mucizevi kutsal korunmayı anımsatır. “tanrı, israiloğullarının evlerinin üzerinden geçti (pesah).”

    bu olay daha sonraki dönemlerde, bet hamikdaş’ta kuzu veya keçi (bir yılını doldurmamış) kurban edilerek anılır.

    “hag ha matzot” adı ise, bayram boyunca yalnız mayalanmamış undan ekmek (matsa) yenileceğini hatırlatmak için konmuştur.

    pesah çocuklar için özel bir kutlama haline getirilmiş. pesah gecesi sofrada anlatılan öyküde tanrı’nın mucizeleri babadan oğula aktarılır.
    http://www.sevivon.com/bayramlar/pesah/seder.asp
  • bu sene itibariyle 16 nisan aksami baslayim israilde 7 gun, diger ulkelerde 8 gun surecek olan bayram.
  • bayram süresince ekmek hazirlamak icin maya kullanilmaz. sebebi ise israil ogullari misirda özgürlüklerine kavustuklarinda apar topar kutsal topraklara dönme hazirliklari yaparken ekmegi mayalamaya zaman bulamadiklarindan böyle mayasiz, tatsiz tuzsuz yavan ekmekleri 18 dakika icinde pisirip yollara düsmüslerdir. iste bu sebebten yahudi kardeslerimiz tüm pesah bayrami boyunca mayasiz, 18 dakikada pisirilmis matza yerler. 18 dakikadan fazla pisirilmis matza pesah'nin özel kosher kurallarina aykiri düser. bu hususta oldukca ciddidirler.
    bu hikayeye uygun olarak "ille de kati yumurta yemek" gibi daha bir cok özel listeleri vardir. ama bir yerden sonra herkes kendi kafasina göre takilir.
  • museviler’in hz. musa önderliğinde mısır’dan kaçışlarını anmak amacıyla kutlanan ve bir hafta süren bayram. yahudiler bir hafta boyunca mısır’dan kaçarken yaşadıkları zorlukları anmak için mayalanmış hiçbir şey yemezler. normal ekmek yerine mayalanmamış ve hamursuz dedikleri bir çeşit ekmek yerler.
  • musevi cemaatinde bayram olarak bilinen özel günlerden birine verilen isim
  • incil'de mayasız ekmek bayramı olarak da anılan bu bayramda yahudiler, mısır'da sürdükleri kölelik yaşamından kurtuldukları günü kutlarlar. özel bir kutlama şöleni yapılır, kurban edilmiş kuzu ile mayasız ekmek yenir (tevrat, çıkış 12). bu bayram, türkçede hamursuz bayramı olarak da bilinir.

    http://www.hyetert.com/…�lt�r sanat&id=8002&dilid=1

    (bkz: pesah)
    (bkz: paskalya)
    (bkz: kurban bayramı)
hesabın var mı? giriş yap