• filmleri: targets- hedefler 1968
    the last picture show-son film gosterisi-1971
    what's up doc-aska vakit yok-1972
    papermoon-ay beyzadır-1973
    daisy miller-daisy miller-1974
    nickleodeon-sihirli kutu-1975
    at long last love- son buyuk ask-1975
    saint jack-aziz jack-1979
    they all laughed-hepsi gulduler-1982
    mask-maske-1985
    illegally yours-kanunsuzca-1987
  • 1990'da the last picture show'un devamı niteliğindeki texasville'i çekmiş ancak film fazla ilgi görmemiştir.
  • the sopranos'un yönetmeni olan adam. tip olarak daha cok borsa spekülatörlarine yada vice presidentlerden birine benzeyen bu beyfendinin degeri öldükten sonra anlasilacak olmasi pek muhtemeldir (imho).

    edit: sopranos'un bir bölüm yönetmeni.
  • the sopranos'un sadece bir bölümünü yönetmiştir, konuk yönetmen olarak. sinemacı kimliğinin yanı sıra eski holivud ustalarıyla ve starlarıyla yaptığı röportaj kitapları vardır birbirinden nefis. howard hawks, john ford, allan dwan, fritz lang, alfred hitchcock.. derken bu röportaj kitaplarının her biri truffaut-hitchcock gücüne varır. öyle ki bogdanovich ile röportaj yapmak birçok yönetmen için gurur kaynağı olup çıkmış, röportajla pek işi gücü olmayan adamlar bile halay çeke çeke karşısına geçmişlerdir. ayrıyetten kendisinin de süper röportaj veren, röportajlarını kimisi komik kimisi dramatik ve hepsi ilginç binbir anektod ile süsleyen biri olduğunu da belirteyim, ilgilenen varsa buyursun arasın google'dan.

    bir de gençliğinde süper filmler çekip sonradan sıçmış yönetmenler listesi yapmak lazım bir ara, ismini "bogdanovich sendromlu yönetmenler" koyabiliriz hatta. belki bir gün...
  • elvis presley'in cybill shepherd'a sorduğu "ben mi? o mu?" sorusundaki o. işin ilginci cybill shepherd "o" diyerek peter bogdanovich'i seçmiştir ki, o günden sonra abimizin götü sağlam kalkmıştır.
  • robert altman'in hakkinda xerox yonetmen benzetmesini yaptigi yonetmen/yazar.
  • (bkz: paper moon)
  • noises off filminin yönetmeni.
  • hem yönetmenlik hem de sinema eleştirmenliği yapmıştır. ayrıca amerika'da nadir bulunan sinema tarihçilerinden birisidir. ilk olarak roger corman'ın desteğiyle targets isimli bir film çevirmiştir. en bilinen filmleri the last picture, bringing up baby, paper moon ve texasville'dir denebilir. herhalde.
  • wes anderson'ın bir röportajında bahsettiğine göre memur ahlakında film izleyen bir adammış. şakası bir yana düzgün çeviri yapacak kadar türkçe'ye ve ingilizce'ye hakim olamadığım için deneysel bir çeviri ile karşınızdayım.

    "bogdanovich saw everything. he had this metal file cabinet with drawers filled with notes. every time he saw a movie, he typed up a little card that would list the title, director, writer, description, the date he saw the movie, and what he thought. he’d give it a rating. then if he saw it again, he’d take the card and add a note: “i saw it again, and actually i thought it was a little better this time.”

    "bogdanovich her şeyi izlemiştir. çekmecelerinin içi notlarla dolu metal bir dosya kabini vardı. ne zaman bir film izlese bir küçük karta filmin adını, yönetmenini, yazarını, açıklamasını, filmi ne zaman izlediğini ve ne düşündüğünü yazardı. filme bir not verirdi. daha sonra filmi tekrar izlerse o kartı alıp bir not eklerdi: "tekrar izledim, aslında bu sefer biraz daha iyi olduğunu düşündüm"

    daha sonra anderson'un eklediğine göre bogdanovich bunu 15 yaşında yapmaya başlamış ve the last picture show'ı çekince bırakmış.
hesabın var mı? giriş yap