• safiye osma'nin hazirladigi, bulent ozveren'in sundugu 'ben bilirim' bilgi yarismasi'nda, saint petersburg'un eski adi sorulmus, yarismaci 'petrograd' cevabini vermis ve fakat kabul edilmedigi icin elenmisti.
  • st petersburgun birinci dünya savaşı ve öncesi zamanındaki adıdır..
    ruslar malum almanlara karşı savaşmaktadırlar.. ve st petersburg alman adı kıvamındadır..

    (bkz: burg)
    (bkz: hamburg)

    ve böylece petronun* şehri anlamına gilen petrograd kullanılmaya başlanır.. ekim devriminden sonra leningrad olur.. ve sscb dağıldıktan sonra "yeter bu kadar, biz yine avrupalı olalım" der ruslar ve st petersburg adı geri verilir bu şehre..
  • kazıklar değil insan kemikleri üzerine kurulan şehir..(işçilere verilen aylık yarım rubleyle şehir kurma sanatı..)
  • ruslar, almanlarla savaşa tutuştuktan sonra, başkentleri sankt peterburg’un adını cermen kökenli bir isim olduğu için, slav kökenli olan petrograd’a çevirmişlerdi. osmanlı basınında da buna gönderme yapılarak, cihad-ı ekber sebebiyle yıkılan rus abidesinin inşa edildiği yer olan ayastefanos köyünün isminin değiştirilmesi teklif edilmişti.
  • st. petersburg şehrine 1.dünya savaşı sırasında verilen isim. lenin'in ölümünden 5 gün sonra 26 ocak 1924 tarihinde ismi lenin'e ithafen leningrad olarak değiştirilmiştir. 1991 yılında sovyetler birliği'nin (1922 yılında kurulmuştur) yıkılması sonucunda şehre tekrar st.petersburg ismi verilmiştir. bu şehrin kurucusu bizim deli, ruslar'ın ise ulu dediği ı. petro'dur. 1703 yılında bataklık olan bu yeri, güzel bir liman şehri haline getirmiştir. şu anda rusya'nın ikinci, avrupa'nın en büyük dördüncü şehridir. avrupa gezisi esnasında amsterdam şehrine hayran olan ı. petro, st.petersburg'u amsterdam modeline göre inşaa ettirmiştir. hatta şehrin isminde de bu etki görülmektedir. ölmeden önce mutlaka gidip görmek gerek bu güzel şehri.
  • “petrograd asit fenik kokuyordu” diye başlıyor ayn rand’ın yaşamak istiyorum (we the living) romanının birinci bölümü.
    yazarın önsözüne göre bu roman kendi hakkında yazdığı tek kitap. bir çeşit biyografi de sayılabileceğini söylüyor.
hesabın var mı? giriş yap