• güçlü bir ülkeysen nimet, güçsüz bir ülkeysen ananın amını görürsün.
  • petrol nimet midir lanet midir?

    bu sorunun cevabı petrol keşfedildiğinde ilgili ülkenin kalkınmanın hangi aşamasında olduğuna göre değişecektir.

    eğer tarım toplumundan sanayi toplumuna dönüşümünü tamamlamış bir ülkede petrol bulunursa, bu nurun alâ nur olur; yani nur üzerine nur, nimet üzerine nimettir. örnek: norveç...

    eğer petrol keşfedilen ülke tarım toplumu aşamasında bulunuyorsa, artık o petrolden hayır ummayın. zira artık gerici tarım eliti petrol geliri sayesinde iktidara kazık çakacak ve tasfiye edilmesi imkansıza yakın olacaktır.

    tarım eliti demek aynı zamanda onun gerici ideolojisinin topluma zihinsel prangalar vurması demektir. hangileridir o ideolojiler? sosyalizm ve dindir...

    ancak bu noktada yanlış anlaşılmaya mahal vermeden belirtelim: onların din dedikleri elbette içi boşaltılmış, özünü yitirmiş ve uzun zaman önce miadını doldurmuş ortaçağdan kalma dogma döküntüleridir.

    işte bu tür ülkeler için artık petrol bir lanet hükmündedir ve petrol yüzünden ne yazık ki gün yüzü göremeyeceklerdir.

    ancak yine de durum tamamen ümitsiz değildir. günümüzdeki artan iletişim imkanları yüzünden gerici elitin işi oldukça zorlaşmıştır. ileri bir gelecekte iktidarı kaybetmeleri ve ideolojilerinin de tümüyle tasfiye edilmesi öngörülebilir.

    not: türkiye'de şu anda büyük bir petrol rezervi bulunsa bizim için çok büyük nimet olur. eğer o petrol 1980'de bulunsaydı, geçmiş olsun! zira petrol gelirine yaslanan kemalistleri artık tasfiye etmek mümkün olmazdı. o da türkiye'nin abuk subuk bir ülke olarak devam etmesi demek olurdu.
  • eğer orta doğu ülkesinde ise lanettir amerika gözünü diker
  • kontra görüş belirtmenin anlamsız olduğu konu.
    başıma o gelmesin başıma bu gelmesin diye zenginlik tartışmaya açılmaz.
    çok paran olursa vergin çok olur, evine hırsız girer, borç isterler, aman aman, iyi ki fakirim.
    petrolünü çıkarırsın, gelirini ayrı bağımsızlığını ayrı yönetirsin. bi petrolle abd üstüne çökebiliyorsa senin petrolden daha büyük dertlerin var demektir.
  • petrol organik bileşiklerin uzun süre boyunca yüksek basınç altında kalmasıyla oluşan bir maddedir. bunu nimet yapan da lanet yapan da insandır.
  • sadece petrol değil, herhangi bir maden sahip çıkarsanız nimet, sahip çıkamazsanız lanettir. sahip çıkmak için bilime önem verip bilimde ilerlemeniz gerekiyor. bilimle ilerleyip o madene katma değer katıp ihraç ederseniz bu en güzelidir.
    bir de madeni çıkarıp olduğu gibi, neredeyse bedavaya satan enayiler var.
  • abd ve avrupa ile anlaşırsanız nimettir. suudi arabistan, birleşik arap emirlikleri, katar, kuveyt gibi yaşarsınız. altınızda rolls royce, ferrari, mercedes kolunuzda patek, rolex, audemars piguet ile krallar gibi yaşayan vatandaşlarınız olur.
  • petrol nimettir. türkiye enerji ihtiyacı nedeniyle sistematik şekilde cari açık vermeseydi ve enflasyona ve istikrarsızlığa mahkum olmasaydı bugün ekonomik anlamda italya'yı ispanya'yı hatta fransa'yı donunda sallardı.

    (bkz: #153621771) 'de bahsedilenler büyük oranda zırva ideolojik propagandadan ibarettir. iktisadi anlamda bakacak olursak hollanda gayet sanayi toplumu olmasına rağmen zamanında krize girmiş (bkz: dutch disease)
    https://eksiseyler.com/…uz-etkilemesi-dutch-disease

    norveç ise petrol öncesi bildiğin köylü balıkçı toplumuyken, norveç'i gelişmiş sanayi toplumu sananlar isveç ile karıştırıyor herhalde, az nüfus ve bol doğal kaynağı düzgün yöneterek (bkz: norveç varlık fonu) refaha erişmiştir.
  • raif karadağ'ın petrol fırtınası ve daniel yergin'in petrol kitapları okunarak cevabı bulunabilecek sorudur.

    haydi hayırlı tıraşlar...
  • 1859’dan günümüze barbarların tanrısı.

    voltair
hesabın var mı? giriş yap