• ismini hatirlayamadigim biri tarafindan yazilmis, adem peygamberden baslayip muhammed peygambere kadar olan buyuk peygamberlerin hayatini anlatan, yaklasik 1000 sayfalik ciltli bir kitap.
  • mustafa asim koksal tarafindan yazilmis
  • evimizin fakir kitaplığını süsleyen, aynı ismi taşıyan bir kitap vardı. çocuktum ben. babam büyük bir saygıyla, sözcükleri dikkatle seçerek hikayeler anlatırdı bu kitaptan. hikayelerin sonunda mutlaka soğukkanlılığını yitirir, gözleri dolardı.
    mucizeler ve doğaüstü olaylarla doluydu hikayeler.

    rüzgar eser, musa görmemesi gereken bir şey görürdü. yusuf’u kuyuya atarlardı kıskanç kardeşleri. aşık kadınlar hayranlıktan parmaklarını keserlerdi. lut diye bir adam vardı. halkı çok çirkin, sapık zevkler edinmişti, ne yaptıysa vazgeçirememişti onları bu kötü huylarından. çareyi çekip gitmekte bulmuştu. isa ölmemişti, yüreğimizde yaşıyordu. ibrahim en sevdiğim peygamberlerden biriydi. kendimi ona çok yakın hissederdim, bir akraba gibi. kahramanca savunurdu allahı. kafirlerin taptıkları saçmalıklarla dalga geçer, nemrut’u perişan ederdi. içine atıldığı ateşin birdenbire gül bahçesine dönüştüğü an nasıl da şaşkınlıktan küçük dillerini yutarlardı kafirler. hikayesini her dinlediğimde onun oğlunu kesmesinden korkardım ama allahtan tam zamanında yetişirdi cebrail.

    her hikayede ihanet vardı, kibir vardı. kimse peygamberlere inanmazdı. ciddiye alınmazlardı. şimdi bir hikayeleri varsa eğer, bunu o zaman ciddiye alınmamalarına borçlulardı. yalnızdı onlar. ama doğru bildiklerini söylemeye devam ederlerdi; hiçbir şey için değilse bile en azından tutanaklara geçmesi için: "ben işimi yaptım, bundan sonra sizi allaha havale ediyorum." karşılarındaki bu kalınkafalı kalabalığa rağmen yine de biraz erken pes ederlerdi sanki. sonrası malum, depremler, seller, salgın hastalıklar...
  • yahudilerin atalarının tarihidir...bunların çoğunun kaynağı yahudi rivayetleridir.

    ilginç olan, müslümanların, yahudileri ve yahudiliği pek sevmediği halde, yahudi atalarının hikayelerini derin hislerle sahiplenmeleridir.

    bir başka ilginç olgu; elhamdülillah müslüman kardeşlerimize "hz musa yahudiymiş lan !" dediğimde, bazılarının şiddetle karşı çıkmaları.
  • akla tapmak, günümüz insanının temel hastalığı ve ruhların vebasıdır. bundan yıllar önce bir rüya görmüştüm. rüyada doktorlar tarafından muayene ediliyorum ve bende iki hastalık teşhis ediliyor. biri veba diğeri de verem idi yanlış hatırlamıyorsam. tabii o zamanlar rüyanın manasını pek kavrayamamıştım ama gene de sezmiştim bir şeyler.

    ama bugün tereddüt etmeden onların akıl ve kalbin hastalıkları olduğunu söyleyebilirim.

    bilim diye bir kavram uydurup onu her noktada referans kabul etmek nasıl olabilir? bunun kendi yaptığına tapmak olduğu anlaşılmıyor mu? böyle bir hastalıkla yüzyüze gelmemiş bir insan bizleri ilk defa görüyor olsaydı hayretten ağzı açık kalırdı. ama işte insan bu, asıl referans noktasını iptal edince böylesine mecbur kalıyor.

    bilim nedir ki? hem belli usul ve kriterlere göre devşirilmiş bilgi, hem de onun usulüne/yöntemine verilen ad. yeterli tecrit gücü olsa, son tahlilde bütün bilgilerin peygamberlere dayandığı ve inkarcı ve karşıt fikirlerin dahi kendi kendine var olamayıp ancak antitez bâbında var olduğu görülecekti. malum, tez olmadan antitez de var olamaz.

    ama bu hastalıktan kurtulmak zordur. çevre faktörü ve şartlanmışlık yüzünden hep kendini yeniden üretir. benim 10-15 yılımı aldı kurtulmak. ne kadar iyileştim onu da bilmiyorum. sanırım hâlâ nekahet dönemindeyim.
  • israiliyyat kavramının doğru anlaşılamadığını ortaya koyan alanlardan biri. (bkz: şer'u men gablena) diye bir mefhum vardır. kabaca bizden öncekilerin şeriatı(hukuku) anlamına gelir. bunu bilmeyenler israiliyyatı hep olumsuz bir şeymiş gibi kabul ederler. oysa kadim bir yahudi geleneği söz konusudur ve hz. muhammed de yahudilere bu geleneğe göre hükmetmiştir yeri geldiğinde. sanki allah islamiyet öncesinde hiçbir şeriat göndermemiştir ya da gönderdiklerini bir anda saçmaya indirgemiştir. yok böyle bir şey. kuran'da "sizden öncekilere... olduğu gibi, size de.." şeklinde ifadelere az rastlamayız. bunun üzerinde biraz kafa yormak zor olmasa gerek.
  • elde olan bilgiye ve eski yahudi rivayetlerinin ne kadar güvenilir olduğuna bağlı olarak 27-32 kadar peygamber veya veli nin hayat hikayesini kapsayan tarihtir,genelde türk yorumcular son nebinin gelişini müjdeleyen kısmıyla ilgilenirler
  • hepsinin birbiri ile akraba olduğunu gösteren tarihtir. bir isa (ki onun da tarihi bir kişilik mi yoksa efsane mi olduğu hala net değil) ve muhammed (ki o da ispatlayamasa da ismail'in soyundan geldiğini söylerdi hep.) bu akrabalık denkleminde yok...

    bir diğerinin torunu, öteki öbürünün kardeşi, bir tanesi başka birinin eniştesi filan.

    ya tanrı özel bir soy yarattı ya da bu arkadaşlar yönetimi elde tutmak için "tanrının yeryüzündeki gölgesi" kesildiler...
  • şener şen'in oynadığı milyarder filmindeki bir sahnede ters duran ve kapak yazısının okunması oldukça güç olan kitap.
hesabın var mı? giriş yap