• bu bayan ve hikayesi jean racine'in en bilinen trajedilerinden birine (phedre) konu olmuştur.
  • racine'nin 5 perdelik tragedyasi olan fedra(phaidra);hippolytosla üvey annesi phaidra arasindaki karsiliksiz aski anlatir.piyesin basarisiz olmasi icin cevrilen entrikalara kirilan jean racine bu eserini yazdiktan sonra sonra edebiyati birakma karari almistr.
    (bkz: phedre)
  • asik oldugu hippolytosun* ölmesinden kendini sorumlu tutup;intihar eden atina kralicesi
  • efsanevi girit kralı (bkz: mınos)’un kızı, (bkz: arıadne)’nın kız kardeşi . phaıdra, theseus, atina kralıyken onunla evlenir ve theseus’dan iki çocuk sahibi olur fakat daha sonra theseus’un bir önceki evliliğinden olan oglu (bkz: hıppolytos)’a asık olur ve bu askını ona acıklar. fakat sapkın askına karşılık alamayan phaıdra, gencin evden kovulmasına sebep olur. evden kovulan hıppolytos’un arabadan düşüp talihsizce ölmesi üzerine büyük bir acı duyan phaıdra intihar eder. ayrıca (bkz: phaidra kompleksi)
  • racine'in 35 yaşında sanat yaşamının doruğunda yazdığı tragedyasıdır (1677)... bu oyununun sahnelenmesinden yaklaşık 8 ay sonra tiyatroyu bırakmıştır.
  • [hippolytos] "hanımefendi hatırlamaz mısınız?
    babam benim theseus, sizin de kocanız." marcel proust - albertine disparue

    "yemek boyunca ariadne, örtünün altından, dizimi mıncıkladı. ama, esas benim içimi bir hoş eden şey, küçük phaidra'nın vücudundan yayılan sıcaklıktı." andre gide - thesee

    phaidra - racine

    (bkz: phedre/@ibisile), fedra
    (bkz: phaidros/@ibisile)
  • racine'in muazzam eseri. bırak edebiyatı bırakmayı edebiyata sarılırdım bunu yazsam. öyle şahane betimlemeler var ki... aşkı öyle derin anlatıyor ki:

    "onu gördüm kızardım, sarardım gördüm onu
    bütün ruhumun duydum perişan olduğunu
    dilim söylemiyordu, gözüm görmez olmuştu
    vücudum baştan başa bir dondu, bir tutuştu"

    sağlam bir kurgu, olaylar örgüsü, şiirsel bir dil, gereksiz bir karakter, bir kelime bile yok. bir çırpıda okunuyor, tez elden okuyun.
hesabın var mı? giriş yap