• book of genius un 11 kıstasına göre gelmiş geçmiş en büyük 9.deha.. toplam puanı 808dir..
    ışık problemini heykeli koyduğu yerin içinde heykelin önüne içine zeytinyağı doldurulmuş bir havuz yaparak çözmüştür..
  • atölyesinin bulunduğu yerde yapılan kazı çalışmaları esnasında altında "ben phidias'a aitim" yazılı bir kap (su kabı olabilir) bulunmuştur.
  • eski dünyanın en büyük ve kusursuz dahilerinden heykeltraş, mimar.. m.ö 490-431 yılları arasında yaşamıştır. argos'ta bulunan hageladas heykeltraş okulunda okuduğu, yunanlı büyük devlet adamı perikles ile yolda yürürken çarpıştıkları ve dost oldukları anlatılagelmiştir.. fidyas için bu çarpışma büyük bir nimet olmuş, yaşamı boyunca perikles'nin maddi manevi desteğini almıştır.. yaşamış en büyük 11 dahi içinde ki puan averajı 808 dir.

    dünyanın 7 harikasından biri olan zeus heykelini altın ve fil dişinden yaparak bitirmiştir. (bu heykelin sonu istanbul'da sonlanmıştır..) dönem teknikleri ile fil dişini tabaka haline getirebildiği söylentisi mevcuttur. bir ziyaretçi fidyasın bu eseri için, size boyutlarını anlatabilirim, fakat uyandırdığı etkiyi tarif etmemin imkanı yok! demiştir. yine yunanistan da yapılan kazılarda, ben fidyasa aitim yazan bir adet şarap tası bulunmuştur.

    fidyası bu kadar kusursuz bir dahi yapan, eserlerine gösterdiği özendir. antik dünyanın yine bir diğer kusursuz insan figürü mimar pitios'dan kat be kat daha detaycıdır. zira, mimar pitios'un genç dönem ege eserlerinde gösterdiği öz veri ve kusursuzluk anlayışı, imkansıza yakındır. mimar 30 metre yükseklikte ki bir kabartma ile göz önünde bulunan bir lahit kabartmasına aynı özeni göstermiştir.
  • fildişi ve altından yaptığı zeus heykeliyle ölümsüzleşen heykeltraş...

    bir ziyaretçi eseri için şöyle diyor; "size boyutlarını verebilirim, ama uyandırdığı etkiyi tarif edemem."
  • yaptığı onca esere ve kendisini antik yunanın en iyi heykeltıraşlarından biri yapan ustalığına rağmen günümüze ulaşan tek eseri(günümüze eseri ulaşmamış denilse de) 1958 yılında olimpia dağında yapılan kazılarda bulunan ve üzerinde "ben phidias'a aitim" yazan aşağıdaki görseldeki toprak kaptır.
    https://upload.wikimedia.org/…/6/6d/phidias_cup.jpg
  • parthenon tapınağının en değerli eserlerinden olan athena heykelinin üzerindeki fildişi ve altınları çalmakla suçlandırıldı ve hapse atıldı. phidias, hapisten perikles sayesinde kurtulduktan sonra sürgüne gönderilmiş ve orada ölmüştür.
  • kusursuzluğun peşinde bir ömür, mükemmelliyetçi sanat anlayışının ve özenin iftiraya teşne bir toplumla mücadelesi.

    eserlerinin değerli metaller içeren bölümlerini sökülüp tartıldıktan sonra tekrar eski yerine takılabilecek tekniklerle inşa edecek öngörüsü ile kusursuz bir deha olan phidias...

    atina'nın çoğunluk dikey olan yollarını arşınlamış, en büyük şansı sanatın ve atinalıların hamisi perikles ile çarpışması sonrası büyük dehasını konuşturabilmiş; görece verimsiz bir ana karanın aynı yüzyıllara denk olan çok büyük dahilerinden birisi. martin bernal kara atena isimli kitabında verimsiz yunan ana karasının doğudan beslendiğini ifade etse de, zamanın durağan hafızasının, tıpkı floransa' da büyük dehaları ortaya çıkarabilecek durağanlık anlayışının, atina başta yunanistan topraklarında ki üretme potansiyelini es geçmiştir.

    son bir kaç gündür phidias başta, yalnızca bir kaç yüzyılı kapsayabilecek olan bu deha patlaması üzerinde düşünüyorum. yozlaşmış ve nispeten hedonist bir toplum altyapısını böylesine üretken bir kavrayışa ulaşmasına ne sebep olmuş olabilirdi!

    mantığın amansız takipçisi olan felsefeciler mi, tanrı dahil aklınıza gelebilecek her şeyi sorgulama fikriyatının dehaya ulaşma konusunda ki yeterliliği mi?

    veya zamanın durağan hafızasının bir döneme sıkıştırılabilecek bereket anlayışı mı ?
  • dünyanın yedi harikasından biri sayılan zeus heykelini yapan sanatçı
  • parthenon'u dekore ettiği sıralarda hasetten çatlayan habis atinalılarca zırt pırt suçlanmış. bu suçlamalardan biri de parthenon'daki 13 metrelik athena heykelinin kıyafetlerinde kullanılan altını iç ettiği yönündeymiş. zamanın demokrasi şöleni atina'da yaşandığından, heykel için yapılan her bir harcama mermerlere işlenerek kayıt altında tutuluyordu ve phidias da akıllı bir insan olduğundan heykelde kullanılan altın parçalarını sökülüp takılabilecek gibi yapmış. bu sayede tartın bakalım eksik fazla var mı diye tüm altın parçaları tarttırıp zimmet suçlamalarından kendini aklayabilmiş.

    sonrasında rahat durmayan kurtlu atinalılar, bu sefer de heykel üstünde işlenmiş mitolojik sahnelerde phidias'ın kendisinin ve dostu perikles'in suretini işlediği hayalini görüp adamcağızı tanrılara saygısızlık etmekle suçlamışlar.

    bunun üzerine nankör atinalılardan sıdkı sıyrılan phidias, yedi harikadan biri olan zeus heykelini yaratacağı mora'ya kendini atmış. bir bakıma hayırlara da vesile olmuş denilebilir.
  • fidyas: klasik yunan heykel sanatının ölümsüz heykeltra$ıdır.

    tahminen m.ö. 490 - 431 yılları arasında ya$amı$tır. perikles tarafından partenon tapınağının süslemelerini yapmakla görevlendirilmi$tir. in$aat çalı$malarını da düzenleyen o olmu$tur.

    heykel sanatının babası olarak anılır.
hesabın var mı? giriş yap