• katot isinlari ve elektronlar hakkinda yaptigi arastirmalar ile 1905 yilinda guzide bir nobel odulune kazanan guzel insan.
  • asil ismi philipp lenard olan, ve nazi parti uyesi olarak johannes stark ile yahudi fizikcilerin ve onlarin teorilerini calisanlarin (gorelilik teorisi)almanyadan kovulmasina seferber olmus, irkci bir guzel insan.
  • babasının isteği olan şarap işine girmesi isteğini reddederek fizik okumuş, bunun sonucunda nobel fizik ödülü kazanmış yahudi düşmanı fizikçi.
  • 1862'de doğup, 1947'de vefat eden almak fizikçi.

    çalışmaları:
    başlangıçta katot ışınlarının ışıkla ayrı yapıda oldukları iddiasını destekledi. sonra, 1894 yılında bu ışınların üretici bir tüpten, ince bir alüminyum yaprağın arasından çıkabildiğini ve hava içinde belli bir uzaklığa kadar yayıldığını gördü (`lenard ışınları`). 1902 yılında ilk defa bir gazın iyonlaştırılabilmesi için elektronun minimum bir enerjiye sahip olması gerektiğini gösterdi ve yalnız kısa dalga uzunluğundaki ışımaların fotoelektrik etkisini belirleyeceğini işaretledi. elektronun enerjisinin ışığın şiddetine bağlı olmadığını ve yalnızca zaman birimi başına serbest kalan elektron sayısının bu enerjiyi belirlediğini açıkladı.

    ama kendi bulduğu şeylerle başkalarının ilerlemesi istememiş haliyle. pek çok buluş daha önce başkalarınca gözlemlenmiş, ama onlar ne bulduklarını anlayamadıkları için, o buluşun önemini farkedenlerin adı tarihe geçmiştir. geçmişte bu tür durumlarda, bir buluşu daha önce kendilerinin yaptığını iddia eden ve patentin veya nobel ödülünün kendilerine verilmesini isteyenler olmuştur.

    almanya’da würzburg üniversitesinde fizik profesörü olan röntgen,
    8 kasım 1895’de katot ışın tüpleri ile çalışırken, x-ışınlarını tesadüfen keşfetti.

    röntgen, x-ışınlarını ve röntgen cihazını bulması nedeniyle, 1901 yılında dünyanın fizik alanındaki ilk nobel ödülünü kazandı. ancak philipp lenard kendisinin de nobel’e ortak olması gerektiğini, bu ışınları daha önce gözlemlediğini bildiren dilekçeler verdi. nobel komitesi lenard’ı daha işin başında ödüle ortak yapmak istemiş, ama tek kişiye ödül verme kuralına uymayı tercih etmişti. her ikisi de buluş için hak iddia etmedi. ancak lenard, işin peşini bırakmadı, hatta 1905 yılında ona da nobel verildiği halde nobel ödülünü roentgen’in değil kendisinin hakettiğini söylüyordu. nazi döneminde bilim komisyonu başkanı iken alman bilim adamları ile ilgili kitap ve kataloglarda röntgen’in adının bile yer almasına izin vermedi.
hesabın var mı? giriş yap