• disc: 1
    1. custard pie
    2. the rover
    3. in my time of dying
    4. houses of the holy
    5. trampled underfoot
    6. kashmir

    disc: 2
    1. in the light
    2. bron-yr-aur
    3. down by the seaside
    4. ten years gone
    5. night flight
    6. wanton song
    7. boogie with stu
    8. black country woman
    9. sick again
  • rock tarihinin en iyi albümlerinden birisi. kimbilir, belki de en iyisi.
  • (bkz: basyapıt)
  • zamanında dostlar ii ya da iv derken, illa ki 'hayır bu' diye ısrar ettiğim, ilginç şarkılarla dolu albüm. elemanlar yetkindirler, müzikal yaratıcılığın zirvesine yakındırlar, içlerinde ne var ne yok dökmektedirler. kashmir, in the light, ten years gone, boogie with stu ve sick again, daha evvelden pek tanışıklığı olmayanları, led zeppelinsever yapabilecek bestelerdir.
  • şarkıların kayıt tarihlerinin aşağıdaki gibi olduğu rock tarihinin tartışmasız en güçlü albümlerinden birinin adı.o kadar güçlü bir albümdür ki kendisi zeppelin bu albümden sonra 2 yıl kadar türlü kazalarla belalarla boğuşurken ve ne turne ne albüm yapabilirken bu albüm kendilerinin unutulmasını ve gündemden düşmelerini engellemiştir.kendilerinden önceki, sonraki ve çağdaşları olan tüm müzisyenleri derinden etkilemiş ve kıskandırmış bir yapıttır.

    disc: 1

    1. custard pie (1974)
    2. the rover (1972)
    3. in my time of dying (1974)
    4. houses of the holy (1972)
    5. trampled underfoot (1974)
    6. kashmir (1974)
    7. bron-yr-aur (1970)

    disc: 2

    1. in the light (1974)
    2. down by the seaside (1971)
    3. ten years gone (1974)
    4. night flight (1971)
    5. wanton song (1974)
    6. boogie with stu (1971)
    7. black country woman (1972)
    8. sick again (1974)
  • dünya üzerinde kaydedilmiş en güzel albüm bu olsa gerek. her bir şarkısı özenle kayıt edilmiş defalarca gözden geçirilmiş mobil stüdyolarda kaydedilen üst üste gitar melodileri ile zenginleştirilmiş, her bir şarkının albümdeki yeri önceki ve sonraki şarkıyı tamamlayacak şekilde titizlikle seçilmiş, her tadı bünyesinde bulunduran müthiç bir albüm bu.

    albümde aslında her şarkı kendisinden önce gelen şarkının devamı ve sonrasının habercisi niteliğinde. ama bu özellik albümün cd-1******- cd-2********* şeklinde değil, plağa kaydedildiği gibi side 1***, side 2***, side 3****, side 4***** şeklinde daha kolay anlaşılır durumda.

    ilk mp3'ten dinledim bu albümü ben. o zaman vermiştim notumu aslında. ama sonra cd'den olduğu gibi, yani hiç bir ses kaybı olmadan dinledim. o kadar muhteşem gelmişti ki, heleki yatağa uzanıp ten yers gone, down by the seaside, in the light ve kashmir dinlemek. artık mp3' ten dinlemek zevk vermiyordu. daha sonra ise acaba plaktaki sesi nasıldır diyip plağını aldım bu albümün.

    plaktan bir şeyi dinlemek çok keyifli. çünkü o zaman siz, şarkıyı kaydeden size nasıl dinletmek istiyorsa öyle dinliyorsunuz. örnek vermek gerekirse, when the levee breaks'in kaydı rock tarihi için çığır açar niteliktedir. zira davullar headley grangein en altına, mikrofon ise davul sesinin kendi yankısı ile kaydedilmesini sağlamak için en üste koyulmuştur. bu davul sesine ek olarak jimmy page'in gitar kısımlarından birisi ve robert plant'in mızıkası da eko yaratmak içni özel bir teknikle kaydedilmiştir. bu şarkının mp3 veya cd kaydını kulaklıkltan dinlediğinizde bu duyguyu o kadar iyi alamazsınız. çünkü ses dijitaldir ve kayıpsız size ulaşır en arkada kalan sesleri bile net olarak algılayabilirsiniz iyi bir ses sistemi ile. ama plak öyle değildir. plakta o yankıyı çok daha net alırsınız. yankılanan bir davul sesi, yankısı kenisinden önce gelen bir mızıka sesi ve sadece yankısı gelen bir gitar...

    işte bu yüzden bu albümü plakla dinlemek müthiş bir zevk veriyor insana. fakat çok büyük bir hata yaptım ben bu albümün lpsini almakla. neden bir de plağını aldım ki bu albümün diye soruyorum kendime. biliyorum artık ne cd ne de mp3 zevk vermicek bana. zaten plaktan dinledim dinleyeli mp3 ya da cd'den dinleyemiyorum ne bu albümü ne de led zeppelin'i. koşa koşa eve geliyorum. takıyorum plağımı pikapıma, uyuyana kadar nerdeyse...

    sanıyorum çok büyük bir hata yaptım plağını almakla. artık eskisi gibi zevk vermiyor da zaten bana mp3ten dinlemek bu albümü. ne "do you ever remember me, baby, did it feel so good "*, ne de "i am a traveler of both time and space, to be where i have been"* satırını duyunca...
  • led zeppelin grubunun 1975 yılında çıkarttığı 6. albümü. sound olarak "metal" müziği başlatan albüm diye bilinir. iki plaktan oluşmaktadır. albüm içeriğinde oldukça baştan çıkartıcı sözlere sahip, inanılmaz kaliteli riff ler içeren şarkılar da vardır, hüzünlü terk ediliş şarkıları da, enstrümantal arpejler de.

    genel olarak albümün motor şarkısı her rock dinleyenin bildiği, daha sonra puff diddy'nin coverlayarak içine sıçtığı kashmir adlı mağribi şaheserdir. bu şarkı daha sonra ritchie blackmore'a kıskançlık duygularıyla stargazer gibi bir nefaseti besteletmesi ve rock müziğinde başka bir akım oluşturması sebebiyle de çok önemlidir.

    ayrıca in my time of dying, ten years gone gibi harika şarkılar da bulunmaktadır. bu albümün ilginçliğine bir örnek vermek gerekirse; efsane davulcu john bonham, in my time of dying parçasında davulunu öbür odadan çalmıştır. hayvani güçlü davulları, arka odadan gelmesi sebebiyle akustik derinlik ve tokluk da kazanmıştır. günümüzün processorları bok yemiş diyebiliriz bu tonlar için.

    albümde yer alan the rover adlı şarkı da kullandığı vuruşlar ve riff yapısı sebebiyle heavy metalin öncüsü sayılır. ama tabi günümüz metaliyle alakası pek yoktur sound sertliği olarak.

    albüm çeşitli grammy, altın plak, teneke güvercin ve otomatik portakal kazanmış çok önemli bir albümdür. merak edenler için de söyleyelim, albüm kapağındaki apartmanın önünde oturan küçük figür john bonham kardeşimizdir...

    hepinizi yalarım!!!
  • orjinal plağına sahip olmakla gurur duyduğum ve her dinleyişimde bana babamı hatırlatan yarmış geçmiş led zeppelin albümüdür. orjinal plağının kapağı apartman şeklinde tasarlanmış ve içindeki kartonu oynattıkça pencerelerdeki resimler değişmektedir. bazı pencerelerde zeppelin elemanlarını görebilirsiniz. plak iki tane 33lük formatında basılmıştır. led zeppelinin kayıt tekniği ve melankolisi açısından en başarılı albümüdür.
  • led zeppelin'in son iyi albümü olduğu görüşüne katılmakla birlikte, bırakın rock tarihinin en iyi albümlerinden biri olmasını; mükemmel bir albüm bile olmadığını düşünüyorum. mükemmel olmamak asla eleştiri sebebi olamaz, ancak kulak var nizam var: rock tarihinin en iyi albümlerinden biri diyenler var buna, hatta bu kişiler sayıca çok ama çok fazlalar. e ama bundan önceki 5 led zeppelin albümü de bundan daha iyi ve tutarlı? nasıl rock tarihiymiş bu o zaman, olmaz ki?

    içinde güzel fikirlerin çok iyi uygulamaları olsa da; eksikleri, hataları, yanlışları da olan bir albüm "physical graffiti", ki eksikler, hatalar ve yanlışlar buna kadarki led zeppelin albümlerinde pek görülmemişti, dikkat edelim. sırf bu yüzden bile rock tarihinin en overrated albümlerinden biri olduğu sonucuna varabiliriz bunun.

    "physical graffiti" hakkında kötü konuşuyor olmam sizi yanıltmasın, bu gerçekten iyi bir albüm. mevzuya damardan girmek istedim ki, hakkında söylenen aşırı ve yersiz övgüler biraz dengelenmiş olsun. bu albüm temel olarak iyi bir yapıt; sorun, içindeki birkaç kötü şarkıda. özellikle ikinci diskteki birkaç şarkı olmasa da olurmuş (hatta çok iyi olurmuş). şarkı ismi vererek kimseyi rencide etmeye gerek yok, led zeppelinseverler bence hangilerinden bahsettiğimi anlayacak yetkinliğe sahiplerdir; hangilerinden bahsettiğimi anımsayamıyorlarsa albümü bir kez daha baştan sona, şarkı atlamadan dinlemeyi deneyerek mevzubahis şarkıları rahatça tespit edebilirler. bunlar grubun albümü double olarak yayımlama hevesi sebebiyle diske dahil edilmiş olabilirler, ancak rock tarihinin en iyi albümlerinden biri olarak nitelendirilecek bir yapıt için bu, affedilemez bir hatadır benim gözümde ve physical graffiti"nin notunu 5 üzerinden 4'e düşürmem için yeterli olmuştur.

    çok çok, pek çok sevilen, içinde benzer şekilde harika şarkılar barından, ama hataları sebebiyle mükemmel olma şansını tepen bir başka double albüm de guns n' roses'dan gelmişti hatırlarsanız (bkz: guns n roses/#8619185). "physical graffiti" ile use your illusion arasında böyle bir bağ yakaladığımı da belirtmek isterim.
  • p hy s
    i ca l
    g ra f
    f it i

    (bkz: fıtı fıtı)
hesabın var mı? giriş yap