aynı isimde "pi (film)" başlığı da var
  • pi sayısı, dairenin çevresinin çapına olan oranıdır. pi’ye baktığında aynı anda hem daire denen geometrik şeklin sadeliğini görürsün hem de sonsuz sayılar dizisinin muhteşem karmaşıklığı. pi sayısını ne işimize yarar ; öncelikle pi, irrasyonel bir sayı. ondalık basamaklarında bir düzen yok gibi gözüküyor ya da henüz biz içindeki düzeni anlayamıyoruz. virgülden sonra sonsuz sayıda rakam var ve bunlar içinde benzer bir dizilimi göremiyoruz. sonsuza kadar giden ve kendini hiç tekrar etmeyen bir sayı. “böyle bir sayıyı uydurmaya çalışsak uyduramayız. evren gibi sonsuz ve benzersiz bir sayı . hesaplamaları teknolojik olarak ilk elektrikli bilgisayar olarak kabul edilen enıac tarafından 1949 yılında 70 saat içinde 2037 basamağı hesaplanılarak bulundu. 2016 yılı itibariyle, 13.3 trilyon basamağı hesaplanmış durumda. o kadar özel bir sayıdır ki pi sayısı ünlü matematikçi david çudnovski şöyle tanımlamıştır ; "pi’yi keşfetmek, kâinatı keşfetmek gibidir."
  • nickimin kısaltılmış hali, daha kısa hali ise `?`
  • nickimde yaşatıyorum
  • öyle bir sayı ki dünyadaki her şifre, her doğum günü, her yaş, her sayı, her telefon numarası, rakamlara çevrilmiş tüm isimler, dünya'nın güneş'e uzaklığı, 100 metre rekoru... kısacası her şey ama her şey bu sayının içinde gizlidir.
    belki bu sayı çözüldüğünde evrenin ve yaratılışın sırrı çözülecek.
  • an itibariyle haftası içinde olduğumuz bir matematik sabiti.herhangi bir dairenin çevresinin çapına bölünmesiyle elde edilen bir irrasyonel sayı.hala gizemi cozulemedi.insan hayret ediyor doğrusu.
  • (bkz: barış özcan) ında bahsettiği gibi. bi sayı ama ne sayı. büyülendiğim ve ezberlemeye çalıştığım sayıdır.
  • dün (14 mart) pi günüydü. google, çalışanlarından emma haruka ıwao'nun pi sayısının 9 trilyon yeni basamağını bulduğunu açıkladı.

    https://fivethirtyeight.com/…oser-to-the-end-of-pi/
  • japonya'dan bir google çalışanı, emma haruka iwao, hesaplanan pi sayısı için yeni bir dünya rekoru kırdı ve pi’yi 31.415.926.535.897 haneye kadar hesapladı. bu hesaplama, 25 sanal makinede 121 gün sürdü.

    nasa, roketleri uzaya göndermek için sadece 15 basamak pi kullanıyor. ve görünür evrenin çevresini tek bir atom hassasiyetinde ölçmek için 40 basamak yeterli.

    o zaman soruyorum emma'ya:
    sebebi neydi ki?

    kaynak
  • yer kürede menderesler bu sayıya bağlı olarak akar!
    yerbilimci hans-henrik stolum bir ırmağın kaynaktan döküldüğü yere kadar olan gerçek uzunluğu ile, aynı iki nokta arasındaki kuşuçuşu mesafenine oranını hesaplamış. bu değerin her zaman 3'ten biraz büyük yani pi sayısını verdiğinin farkına varmıştır.
  • cep telefonu üzerinden çalışan bir cryptocurrency miner. pil falan da yemiyor.
hesabın var mı? giriş yap