• ikisi de latince kökenli "yassı hamur" anlamına gelen "pita" kelimesinden evrilmiştir.

    edit: başlığın ilk entrisi bu değildi, pide ile piza arasında doğu batı sentezli bir kıyaslama vardı. ben sadece etimolojik bir yorum kattım.
  • rakip değil, aynı yolun yolcusu iki yiyecektir. yerine göre canın çeker pide yersin, canın çeker pizza...
  • sağlık ve lezzet açısından pidenin açık ara önde gideceği karşılaştırma. aslında aralarındaki fark açılan hamura konan muhteviyattır. pizzaya yığılan sosis evlere girmemesi gereken, nasıl imal edildiği belli olmayan bir şarküteri ürünüdür.
  • (bkz: anneni mi daha çok seviyosun babanı mı)

    yenipazar'da yiceksen pide.
    floransa'da yiceksen pizza.
  • gramaj ve malzeme açısından karşılaştırıldığında fiyat olarak birbirlerine çok yakın rakamlar elde edeceğimiz karşılaştırma.

    benim anlamadığım kendimizde üretsek elalemde üretse giren yine bize giriyor.

    trakya halkının bizim içeceğimiz olan yeni rakıyı bulgaristan'dan daha ucuza alarak tükettiğini biliyor muydunuz? sıçayım sizin halk sevginize.
  • ikisi de elle yenmelidir.
  • millete hamur yedirmenin alaturka ve alafranga, hadi alaitaliana diyelim, yollarından ikisinin versusu. bir de üzerine mantı yiyin tam olsun.
  • lezzet konusunda pizzanın alacağı ama ikisininde fiyatını hak etmeyen ürünler olduğu gerçeğini değiştirmeyen karşılaştırma.
    şuan karnı doyurmayan boyutta bir pide 10 lira
    ekmekle doyuran malzemesi az bir pizza 15 lira.
    o fiyata gidip mis gibi iskender yenir iyice doyulur.
  • iki kuzenin karşılaştırmasıdır. pizza ve pide'nin kendi içlerindeki farklılıklarına girmeden;

    pizza, yaş maya, un, su ve tuz ile yapılırken; pide yapımı bölgeden bölgeye çeşitlilik gösterir, fakat temelde pizza'dan farklı olarak yağ, yumurta ve süt kullanılır. ötesinde kullanacağınız malzemeler tamamen sizin zevkinize özeldir. bunların haricinde pizza'da kullanılan unun yüksek gluten içermesi şarttır. pidede ise böyle bir zorunluluk yoktur.

    esas olarak ikisinin de atası pita'dır. pita ise latince'den ziyade sümer dilinden gelmektedir. pita esas olarak antik mısır ve sümer'den gelmektedir.

    pizza pide'nin formu değişmiş, yuvarlak hale getirilmiş, ince açılmış, sarımsak ve sosla lezzetlendirilmiş halidir.

    eğer yolunuz bafra'ya düşerse pide, napoli'ye düşerse pizza yiyin. ikisine de gidemiyorsanız çevrenizde hangisini daha iyi yapan yer varsa gidin orada yiyin. yediğiniz şeyin keyfini çıkarın, saçma sapan saplantılarla kendinize zehir etmeyin!
hesabın var mı? giriş yap