• frankofon okulu degil, fransız lisesidir. fransızlar icin, fransa'dan uzakta fransiz egitim sisteminden uzak kalmamalari ve donduklerinde okula devam edebilmeleri icin kurulmustur. oncelikli olarak fransiz ogrencileri kabul ederler, ardindan turkler gelir. mufredati bizim milli egitimi kapsamaz. aksine tamamen fransiz mufredatini icerir. ayni sekilde tatilleri ve ozel gunleri de fransa ile aynı ilerler.
    ogrencileri frankofon okullari ogrencilerinin aksine fransa'da liseyi bitirmenin zorunlu oldugu bac sinavini gecerler ve ona gore fransa'daki universitelere basvururlar. frankofon okullari mezunlarinin (son sinif ogrencilerinin) bac'i gecebilmeleri o fransizca ile (hangi frankofon okulu olursa olsun) mumkun degildir ama diplomalari fransa'da universite kapilari acar, bac'i gecmis kabul edilirler. kabul edildikleri universitelerde basarili olabilirler mi, tartisilir; cogunluk ilk yili okuduktan sonra yatay gecis yapar, azinlik bitirebilir. ama pierre loti mezunlari yani papyonlular hic sorunsuz fransa'da universiteyi bitirirler cunku zaten okuduklari lise itibariyle fransiz egitim sistemine hakimdirler.
    ha notre dame de sion'a gelirsek...rahibe okuludur, frankofon okuldur, eskinin eski turkiyesi'nin sirf kiz lisesidir. iyi egitim verir, iyi fransizca ogretir ama gereksiz katidir, o katiligi da matah gorur. bir de ustune eski mezunlari yani kizlar nefret ederler okullarindan.
    gunun sonunda papyon mezunu turkler ana dili gibi fransizca konusur, nds, st benoit, st joseph, sp gibi "frankofon" okullardan mezunlarin ise bu fransizcanin yanindan gecme ihtimalleri yoktur.
  • burada okumak için fransız vatandaşı olmanız gerekmez.(zira ben ermeni ve rum asıllı 2 türk vatandaşı tanıyorum bu okuldan*)
    ayrıca öss ham puanınız üstüne 0 (yazıyla yalnızcasıfır) ortaöğretim başarı puanı ekleyen nefis okul.
  • adını pierre loti'den alan, tam adı : "lycee francais pierre loti d'istanbul" olan, türk milli egitimine baglı olmayan fransız okulu. eski adı da papillon yani fransızcada kelebek. 3 yıl yuva 5 yıl ilkokul 4 yıl ortaokul ve 3 yıl lise den olusan 15 yıllık bi surede size fransız kültürünü enjekte etmek için var güçleriyle kasıyorlar. sadece yuva birden yani 3 yasınızda girebiliyorsunuz ve yurtdısına veya ankaraya gitmediginiz takdirde asla ayrılamıyorsunuz bu okuldan zira 1) milli egitime baglı degil 2) türkiyede denkligi yok.
  • eskiden (15-20 yıl once) bu okula girmek için fransız olmak gerekmezdi (sans veya torpil) zira fransızlar turkiyede 3-4 yıl kalıp gidiyorlardı ve okulun kapanmaması için türk ogrencilere ihtiyacı vardı ama son yıllarda buraya gelen fransız-cezayirli-tunuslu sayısı arttıgı için, okul degil turk ogrenci almak, bazen fransızları bile reddetmek durumunda kalıyor.
  • hayatta yegane özlediğim, bir daha olsa yine okurum dedirten, azmi, basarmayi, hirsi öğrendiğim, kişiliğimin büyük bir bölümünü borçlu olduğum okul.
  • bir diger $ubesi daha dogrusu merkezi için (bkz: lycee francais charles de gaulle ankara)
  • öğrencilerinin üniversiteye girmesi diğer fransız liseslerinin öğrencilerine göre çok zordur. lakin pierre loti kelimenin tam anlamıyla fransız okuludur. diğer fransız liseleri türk diploması alırken, pierre loti fransız diploması verir. ilk bakıldığında bu sahne hoş gözüksede hem fransaya olan başvurularda hemde öss sürecinde büyük sorunlara yol açar. bir kere fransada üniversiteye başvurmak için bac almak zorunludur. diğer "saint"li liselerde not dökümü ve lise diploması bac yerine geçer. bunun yanında öss'de hayatları boyunca ciddi biçimde türk tarihi, coğrafyası, edebiyatı ve dilbilgisi gören diğer klasik türk öğrencilerinin yanında fransız müfredatı gören pierre loti öğrencilerinin şansları düşüktür
  • türkiye'nin en iyi eğitim veren lisesi denilmiş, götümle güldüm. robert kolej, alman lisesi ve üsküdar amerikan koleji dururken burası hangi kriterle en iyi eğitimi veriyor?

    ayrıca de gaulle ile birlikte sorunlu bir okul; türk milli eğitim bakanlığı'na bağlı değil. aslında güzel geliyor kulağa değil mi? değil. türkiye'deki yüksek öğretim sınavlarında başarılı olma şansınız düşük. fransa'da okursunuz büyük olasılıkla; amacı da diplomat ve yönetici ailelerinin çocuklarının fransız kültürü ve eğitiminden kopmamasıdır zaten.
  • sigara içmek için rahiplerin bulunduğu tarafa kaçılan okuldur.
hesabın var mı? giriş yap