• milletin pilav yapmayı bilen erkek* hassasiyetine anlam vermekte güçlük çekiyorum, sevgili dostlarım. kimi zaman annemden, kimi zaman ablamdan, kimi zamansa konuşacak başka bir haltımız olmadığından kelli kolay ama lezzetli yemek tarifleri aldığım kız arkadaşlarımdan anladığım kadarıyla, pilav yapmanın belli başlı sarsılmaz ilkeleri olsa da, herkesin kendine has bir pilav yapma yöntemi var. kimi pilav yapmakta en önemli hususun pirinci hakkıyla kavurmak gerektiği, kimi pirincin türünün asıl önem taşıyan etken olduğu, kimi bu işin sadece çok az insana bahşedilmiş bir yetenek olduğu kanaatinde, kimi pilava katılacak su oranının muhakkak ölçülerek hesaplanması gerektiğini savunsa da, kimi göz kararı, yani tencereye pirincin yüzünü bir işaret parmağı kalınlığını geçecek kadar su eklenmesinin yeterli olduğu düşüncesinde. pilav yapmak demek, belli bir zaman içinde farklı tariflerden nemalanarak hepsini bir bütün halinde tahlil etmek ve deneysel çalışmalar yapmak suretiyle geliştirilen bir kültür olsa gerek.
  • --- iş bu entry pilav reçetesi isteyen yazarlar için girilmiştir ---

    pilav yapmanın onlarca yolu var ama en çok bilinenleri çektirme ve salma yöntemidir.
    salma pilav risksiz ve uğraşsız olanıdır. çektirme pilav ise nispeten daha detaylıdır.

    -ben pilav yaparken 205 ml lik standart su bardağı kullanırım.

    -yeni başlayanlar için teflon tencere mümkün olabilir ama ben o şeyleri mutfağıma sokmak istemiyorum. çelik tencere pilav için iyi değildir ama sağlık açısından mükemmeldir. en iyi pilav bakır tencerede yapılır ama yapımı zordur. hangisini kullanırsanız kullanın tencere yayvan olmalı. yani derinlik az, genişlik fazla. mutlaka kapağı iyi oturmalı.

    -her pirincin kurumuşluk oranına göre bir su çekme kapasitesi vardır. bazı pirinçler 1'e 1,5 çekerken bazıları daha az çeker bu yüzden tek bir pirinç markası ile uzmanlaşmalısınız. gözünüze hoş gelen ve kırık olmayan baldo pirinçlerin ölçüsü 1'e 1,5 tir.

    -pilavın standart yağ ölçüsü 1 su bardağı için 30-35 gramdır. bizim ölçümüz neden 35 gram peki? kaşık hesabı istediğiniz için.

    ölçüler
    yarım yemek kaşığı tuz
    1 su bardağı baldo pirinç
    1,5 su bardağı su
    1 yemek kaşığı ayçiçek yağı (12 gr.)
    1 yemek kaşığı tereyağı (24 gr.)

    1- pirinci nişastasından ayırma işlemi.

    bir bardak pirinci iki bardak ılık suya yatırıyoruz. içerisine bir fiske tuz ilave ediyoruz ve pirincin nişastasından ayrılmasını istiyoruz. suyumuz asla sıcak olmayacak yoksa pirinci ıslayalım derken salma pilav yaparsınız. 15 dk bekledikten sonra suyunu süzüp tekrar soğuk su ile 8-10 kere elimizle karıştırarak nişastasının çıktığından emin oluyoruz. pirincimizin suyu içme suyu kıvamında berrak olmalı. en sonunda süzgece koyarak kuruması gerekli. nişastasını almazsanız tane tane olmayacaktır.

    2-pilav suyu hazırlama işlemi

    bu esnada bir tencerenin içerisine tavuk kemiği koyuyoruz ve içerisine 1,5 su bardağı (pilav suyumuz) ilave ediyoruz. kaynayıncaya kadar bekliyoruz. (eğer bütün tavuk vb suyunu kullanacaksanız istediğiniz kadar bol suda haşlayın. haşlama suyundan 1.5 su bardağı ayırmanız yeterli)

    3- kavurma işlemi

    neyse hepinizin teflon tenceresi var zaten. tenceremizi ocağa koyduk. yukarıda yağ oranını verdim. reçetemizde tereyağı olduğu için yanmamasına dikkat etmemiz gerekli. (kuralımız neydi? şu tencere kızmadan lönnnnnk diye yağımızı basmıyoruz içerisine.) tencerenin ısınmasını bekliyoruz ve yağımızı ilave ederek eritiyoruz. ardından pirinclerimizi ilave ediyoruz. yaklaşık olarak 7 dakika orta ateşte kavuruyoruz. kavururken pirinç topaklaşabilir. tuz ilave ettiğinizde kendini bırakacak ve tane tane olacaktır. bu son aşamada tencere altını iyice açıyoruz ve suyumuzu ilave ediyoruz.

    4- dinlendirme işlemi

    pirincimize suyunu ilave ettikten sonra 30 saniye kapağı açık şekilde fokurdamasını izliyoruz ve sonra tencerenin kapağını kapatıyor ve en düşük ısıyı veren ocağın gözüne alıyoruz ve burada olabildiğince en düşük ısıda demlemeye bırakıyoruz. buraya koyduktan iki dakika sonra fokurdama sesi duymamanız gerekli. tencere kapağından hafif buhar üflemesi yeterli. bu şekilde 13 dakika altı kısık şekilde demlendiriyoruz. ardından altını kapatarak 15 dakika daha dinlendiriyoruz. sonra kapağını açıp karıştırın (köy tereyağına sahip olanlar burada zevklerine göre bir miktar ekleyebilir) ve üzerine havlu kağıt koyarak bir 10 dakika daha demlendirirseniz mükemmel olur.

    edit: ffemmefatalee "-bize tavada yapmamızı öğrettiler" dedi. çok doğru. pirinç mümkün olduğunca tencere tabanı ile temas etmeli. kapağı iyi oturan bir tava ya da yayvan bir tencere kullanabilirsiniz. derin tencere kullananlar su miktarını şaşırabilirler.

    genel hatları ile böyle. detaylar için (bkz: #22109580)

    artık pilav yapmasını biliyorsunuz.
  • pilav için özellikle osmancıkda yetişmiş osmancık pirinci olmalı pirinç mümükünse bir gün önceden veya 5+6 saat önçeden tuzlu suda ıslanmalı.tereyağı ve ayçiçek yağı ile bir müddet kavurup 1+2 sıcak su (et suyu veya hindi, tavuk suyu ) ilave edip suyunu çekene kadar kısık ateşde pişirip. kapağına havlu kağıt koyup demini alması ve soğuması beklenir.ilaveten üzerine tereyağı kızartıp dökülürse nafis olur
  • o pirincler nispeten şeffaflaşana kadar(yani iyice, iyice) kavrulacak ve sıcak su ekleyip dinlendire dinlendire pişirilecek yoksa tel tel dökülmez.
    su ölçüsü 1'e 1.75'e tekabül edecek şekilde kullanıyorum ben, mümkünse kendi çıkardığımız et suyu ile.

    not: kim ne derse desin bence tereyağı bu işin olmazsa olmazı.
  • sene 2020 hala şu bardağı vs diye tarif edilen şey.

    kaynak : tasty app.

    https://tasty.co/recipe/rice

    hassas mutfak tartısı ve telefondaki kronometre ile yaptım.

    yağsız yaptım gayet güzel oldu, bir dahakine biraz tereyağı eklerim.
  • iyi yaparım.
  • tarifi kişiden kişiye değişen, kıvamı herkes tarafından tutturulamayan bir yemek türüdür. halk arasında tane tane olan pilav makbul görülür. kolay gibi görülse de pilav yapmak ince işçilik gerektirir.
  • yarım tavuk bulyon atmayı unutmayın. içine biraz da sevgi serpiştirin. daha lezzetli oluyor.
  • işin sırrını veriyorum gençler: pirinci iyice kavurun. o zaman tane tane olur. tavuk suyu da eklerseniz tadından yenmez.
  • ölçüden ziyade pirincin cinsi ve kalitesi de önemli tane tane olmasında. mesela; (bkz: yasemin pirinci) aromalı, diğer pirinç türüne göre daha ince uzun bir cins. aşırı yeteneksiz değilseniz, bu pirinçle yapılan pilav illa tane tane olur.
    seveni de var sevmeyeni de elbette ama deneyin derim.
hesabın var mı? giriş yap