• pilotun 15 dolarlık dolma kalemi. internet dünyasında lamy safari mi pilot metropolitan mı alsam sorularının ve bu sorulara verilen cevapların toplamda 300gb yer kapladığı düşünülmektedir. an itibarı ile ikisinin de m uçlusu elimde, lamy safari tasarımı, mat siyah rengi ve üçgen tutma yeri ile ile gönlümü fethetse de pilot metropolitanın uç kalitesi lamy'yi beşe katlar. bana ulaşanda converter gelmedi bir tane kartuş koymuşlar. ancak internette converterle birlikte geliyor yazıyor. farklı pazarlarda farklı satış yöntemleri herhal.

    iş bu kalem, pilot mr, pilot mr-2 vs isimlerle de bilinmektedir, farklı pazarlara farklı isimler veriyor pilot.
    leopar desenlisi fln var, bu japonlar tasarımdan anlamıyor azizim, ama en kaliteli ürünleri üretmeyi de biliyorlar. neyse bu hafta japonları övdüm daha fazla övmek istemiyorum.
  • ne yazık ki türkiye'de hak ettiğinden çok daha pahalıya satılan (80 - 100 tl arası) dolma kalem (yurt dışı fiyatı $15).

    edit: amazon.com'dan $12.32 (kalem fiyatı) + $5.39 (gönderim ücreti) = $17.71'e aldım. şu aralar 100-120 tl bandında türkiye fiyatları.
  • ocak 2017 itibarıyle 91 liraya aldığım dolma kalem.

    lamy'mi kaybettikten sonra yeniden lamy almak için gittiğim dükkanda bir anlık gafletle aldığım kalem.

    ucu "m" yani medium uç olarak geçiyor ama "f" bu uç. çok ince yazıyor ki ince yazan daolma kalemi hiç sevmem. bu japonlar gerçekten garip millet yahu kardeşim yap şunu standardında, yok illa çıkıntılık yapacaklar. uç olarak lamy'den kaliteli, biraz daha kalın yapsalarmış daha az takılacakmış.

    bilemiyorum ben sevemedim..

    edit: @bizans 'tan gelen mesaj üzerine edit, japon kalemlerinin kendi yazı karakterleri dolayısıyla uc yapısı farklı oluyormuş, blogunda açıklıyor japon dolma kalemler

    farklı bir karakteri var, köşeli yazıyor, japon yazısı yukarıdan aşağı olduğu için de yukarıdan aşağı yazıldığında hiç takılmıyor.
  • çok memnunum kendisinden

    edit:bugün ucu büküldü şerefsizin ama ben geri bükerek kurtardım. çok sakarsanız almanızı tavsiye etmem çünkü pilot maalesef yedek nib satmıyor. kırılmış olsaydı ortada kalmıştım şu an. tek çözümü bunun nib'i ile aynı nib'e sahip pilot'un daha ucuz başka modellerini almak ve onun nib'ini takmak. nib'in türkçesi ne hiç. bir fikrim yok, uç olabilir, kusura bakmayın.
  • internette duyduğum iyi yorumlar üzerine aldığım kalem. eğer bu dolma kalem işlerine lamy ile başladıysanız bundan sonra da hep yumuşak uç arıyorsunuz sanırım. bu yüzden bana kalem ucu sert geldi. ayrıca biraz da ağır ve japon kalemi olmasından dolayı medium ucu hayli ince. ama gittikçe alıştım şimdi daha çok seviyorum. diğer tüm kalemlerin pembe ve pembe tonlarında ama bu kalemin turkuaz renkli olanını edindim ve gerçekten bakmaya doyulmuyor.
    ama beni en çok üzen şey, içinden converter çıkmaması. anladığım kadarıyla diğer pek çok ülkede var , bize mi garezin var sayın pilot?
  • kalem ile birlikte dönüştürücü gelmektedir, kartuşu da pilot namiki olarak aratınca n11'de 6'lı ve 12'li olarak bulunmakta.

    japon üretimi olduğu için alman üretimi kalemlere göre aynı ebattaki uçları biraz daha incedir. japonların kaligrafi ve yazı tipleri ile alakalı bu. bu kalemin medium nib'leri avrupa kalemlerindeki fine nib'lere daha yakındır.

    ayrıca japon üretimi bu kalem kuru kalem klasmanına girdiği için pelikan 4001 gibi kuru mürekkepler bu kalemle yazarken atlama yapabilir. nispeten çok az daha sulu olan waterman, veya kendi mürekkepleri önerilmekte.

    geçenlerde massdrop'ta converterları da dahil 2'lisi 22 dolara satıldı. yol dahil 30 dolara geliyordu türkiye'ye. oraya da bakmak lazım.

    son olarak, bu kalemle güzel giden, lokal olarak erişebileceğim güzel siyah mürekkep önerilerine açığım efenim.
  • pilot mr-2 olanı avrupa için özel üretim olup standart kartuşlarla çalışmaktayken mr ve metropolitan modelleri (amerika modelleri diye genelleyebiliriz) özel pilot kartuşuna ihtiyaç duyar.

    pilot parallel kartuşlarının mürekkebin bu kalemde kullanılıp kullanılamadığını merak ettiğimdir (kartuş şekilleri uyumlu, mürekkep arıza çıkartır mı), bilen yeşillendirebilirse sevinirim. reddit'te ve fountain pen network'te olur diyen de var olmaz diyen de, kafam iyice bulandı.

    edit: pilot parallel kartuşlarını rahatlıkla kullanabilirsiniz bu kalemde.
  • j. herbin marka mürekkepler ile çok iyi anlaşan kalem.
  • pilot markasının avrupa ve amerika da satmak üzeri çıkardığı(kendi ülkelerinde sanırım cacuun ismiyle satıyorlar.), rengarenk modelleri olan dolma kalem.

    yaklaşık 6 aydır f uçlu modelini kullandığım dolma kalem. bu dolma kalemi muadili olan lamy safari yerine seçme sebebim ise kesinlikle klasik duruşu ve metalden yapılmış gövdesi.

    yazımı bildiğimiz dolma kalemler gibi akıcı ama bu kalemi özel yapan şey incecik ucuna rağmen akıcı yazmasıdır. fine uçlu modelin uç kalınlığı 0,4 - 0,5 mm gibi bir şey.

    kalemin rahatlığına gelirsek tutmaç kısmı biraz daha kalın olsaydı kalem mükemmel olucaktı. kapağın gövdeyle birleştiği noktada ki çıkıntı çok rahatsız etmese de olmaması daha iyi olurdu.

    ellerim çok terlediği için kalemin tutmaç kısmındaki sürtünmeyi arttırmak için tutmacı ince bir iple birazcık kalınla?tırdım. daha iyi oldu.

    amazonda kargo dahil daha ucuza bulabilirsiniz.

    edith piaf: kalemin mürekkep haznesi (con20) emme mantığı ile çalışan yumuşak bir balondan ibaret. son 2 aya kadar düzgünce kullanırken plastiğin kalıbı bozuldu ve eskisi kadar çok mürekkep almamaya başladı. benim için çok büyük bir sıkıntı olmadığı için yazmayı unutmuşum. çok mürekkebe ihtiyacım olduğu zamanlarda herhangi bir boş kartuşu şırınga ile doldurup yoluma devam ediyorum. yok illa orijinal olacak diyorsanız con50 dönüştürücüler kaleme uyuyor.
  • "mr" serisi olarak da bilinen japon üretici pilot'un dolma kalem modeli. alman rakipleriyle karşılaştırıldığında daha ince uca ve daha kuru bir yazıma sahip olan kalem, amerika ve japonya piyasalarına "metropolitan" adıyla avrupa piyasasına ise mr adıyla sunulmuştur. bu ürünler arasındaki isimlendirmenin dışındaki en önemli -belki de tek- fark metropolitan'ların pilot'un kendi kartüş ve pompa sistemiyle çalışırken; mr'ların standart international ile çalışmalarıdır. bu da demek oluyor ki herhangi bir pelikan kartüşü ya da pompasıyla da çalışabiliyor mr serisi.

    edit: imla
hesabın var mı? giriş yap