• meyhanecilerin miçosu,en eskisi,ya$lısı.
  • tasavvuf edebiyatında aşkın asıl sahibi,aşkı dağıtan ve pay eden kişi anlamına gelir.
  • tasavvuf; mürşid-i kamil, şeyh.

    mey içmedin açılmaz imiş bab-ı magfiret
    sevgendler bu babda pir-i mugan içer.

    fuzuli
  • doğru ifadesiyle: pir-i muğan.

    ahmet yesevi, pir-i muğan ifadesiyle hz. peygamberi kasteder.

    ahmet yesevi'nin elinden "dolu" içtiği "piri muğan" yani olgun yol gösterici ise doğrudan "adı görklü muhammed'dir."

    "bi hamdillah pir-i muğan mey içirdi.
    pir-i muğan hak mustafa bi-şek bilin."

    http://aybekgazete.com/…k/yesevi-tasavvuf-yolu/278/
  • cennetin bir köşesinde ruhların allah'ın görüntüsünün aşkı ile mest olduğu bir mekan tasvir edilir. bu mekan cennetteki en büyük ödüldür çünkü o güzelliğin cezbesini geçebilecek bir yaratım yoktur. sesler konuşmalar yoktur sadece o görüntünün etrafında mest halinde dönenler vardır. ateşin etrafında dönen kelebekler gibi. pir-i mugan burada işte o kelebeklerin efendisi o ışığı saçıp o kelebekleri kendine çeken demektir.

    kapkaranlık bir evrendesiniz "ihtinas sırat el-müstakim" diye dua ettiniz yani "bana doğru yolu göster". diyelim dua da tuttu mesela, o kapkaranlık gecede bir yerde bir ışık göründü. artık sizin ile ışık arasında bir yol vardır. o ışığa doğru gidersiniz. ışık çok güçlü ateş çok parlak yaklaştıkça sizin hatlarınız belirsizleşiyor, bir bakmışsınız siz de alev almışsınız. artık o büyük fenere katıldınız. karanlıktakiler de size doğru yürüyor. yanacaklar haberleri yok. allah'ın ışığının tecelli ettiği düşünülen insanlar da bu ışık sayesinde o büyük ödülü arayanlara parlayarak yön gösterir ve yok olarak hakka katılırlar.

    burada rabıta ederek ondan gelen ışığı yayma vasfı verildiği için kelebekleri kendine çeken anlamında kişilere de bu isim verilir. şiirde hep bir mey ya da içilen bir şey vasıtası ile aktarılarak dağıtılır bu özellik ve hep beraber aynı şeyden içilerek hep beraber hak olunduğu fark edilir.

    serseri neyzen’in aşkınla kulak ver sözüne,
    girmemiştir bu avalim, bu bedyi’ gözüne.
    cehlinin kudreti baktırmadı kendi özüne.
    pir olur sakiy-i gül çehre bakılmaz yüzüne,
    hak olur pir-i mugan, sohbet-i hemdem de geçer.
  • tasavvufta islam peygamberi için kullanılan ifadelerden biri. işin ironik tarafı pir-i muğan farsça'da muğların yaşlısı anlamına gelir.
hesabın var mı? giriş yap