• detaylı bir şekilde anlatmaya karar verdiğim hususlardır. kazık yemeden önce okuyunuz zira bilmediğiniz şeyi alıyorsanız kazık yeme olasılığınız oldukça yüksektir. dolar kuru pek pırlanta almaya müsait olmasa da biz bilgiyi bırakalım siz kesenize göre alışverişinizi yapın.

    ilk bölüm:
    rapaport kelimesini pırlanta alışverişi yapmış bir çoğunuz duymuştur. pırlanta alırken olmazsa olmaz rehberiniz budur. ancak yazan fiyatlar her zaman olaması gereken fiyatlar değildir.

    peki nedir bu rapaport?

    pırlanta için tavsiye edilen satış fiyatı listesidir. fiyat kriterini boyut, renk, berraklık ve kesim şekli (round - pearl) yönünden verir. ancak fiyat içerisinde kesim kalitesine dair ibare bulunmaz bunlar daha çok alanın - satanın yorumuna kalmıştır.

    listede bulunan sayılar x 100 usd olarak paraya çevirilir.

    örneğin elimizde bulunan 0.50ct'lik pırlantanın listede bulunan renk - berraklık karşılığında 50 yazıyor ise bu karat fiyatı 5.000 usd demektir ki bu da elimizde bulunan taşın rapaport fiyatı 2.500 usd demektir.

    her fiyatı yayınlanan üründe olduğu gibi bu fiyat daha önce de bahsettiğim gibi tavsiye edilen satış fiyatıdır. bu fiyat içerisinde genelde toptancı ve mağaza karı dahil olmak ile birlikte belli şartlarda koleksiyon değeri olan taşlar için fiyat bu listede bulunan fiyatın üzerine çıkacaktır.

    yüksek meblağlı alım yapan toptancılar bu fiyattan %60'a kadar ucuza taşı alabilir. 1 milyon dolarlık taş sipariş eden toptancı ile 50 milyon dolanlık taş sipariş eden toptancı asla taşı aynı fiyata almaz. üretici ve mağazaya satış fiyatı ise liste fiyatından %25 ila % 40 aşağı olabilir.

    belli boyutlarda olan yüksek renk ve berraklıktaki taşların paraya çevrilmesi zordur. en iyisi olsun diye listede tepelere oynama yarışına kapılmayın.

    örneğin: bundan bir kaç yıl önce rapaport fiyatı 96.000 usd olan bir taş satılmak üzere tarafıma getirildi. bu taş 2.27 karat (yanlış hatılıyor olabilirim) d renk ve if berraklığında yani listenin en üst sırasındaydı.

    bir müşterim bu taşı sipariş ettiğinde fiyatı kolaylıkla 120.000 usd'lere kadar çıkarabilir ve kolayca satabilirdim ancak dolaşımda bulunan taşlar için bu kadar berraklık ve yüksek renk tercih edilmez.

    bu taş 10 karat ve üzeri olsa koleksiyon değeri taşıyabilecek seviyelere ulaşmış olacaktır ve kolayca değerinde alıcı bulacaktır ancak bu haliyle liste fiyatı 96.000 usd olan bu taşı piyasada ben de dahil 35.000 usd'ye hiç birimiz satın almadık. belki o sıra bir evlenme teklifinde bulunacak olsam o fiyata kaçırmazdım ancak müşteri kitlesi çok sınırlı olan bu taşı kimse alıp bekletmez. sizler de öyle yapın.

    2.27'lik if d taşı almaktansa herkes 5 karatlık g-h vvs1-2 taşı tercih eder ve emin olun aradaki renk ve berraklık farkını saçma sapan bir montür yaptırmadığınız sürece son kullanıcı anlamaz.

    konudan saptık, rapaport'a dönecek olursak bu liste firma tarafından belli abonelik ücretleri karşılığında günlük, haftalık ve yıllık olarak yayınlanır. internet ortamında kolay kolay güncel listelere ulaşamazsınız (biraz da sizin yeteneklerinize kalmış, ben haftalık olarak güncel listeyi ücretsiz alıyorum) ancak bunun için üzülmenize gerek yok öyle aman aman fiyat değişiklikleri olmaz taş fiyatlarında. 1 yıl öncesinin listesi ile hesap yaparsanız dünyaları kaybetmez veya kazanmazsınız.

    ikinci bölüm:
    rapaport'un ne olduğunu biliyoruz. peki rapaport'ta neyin fiyatına bakacağımızı nereden bileceğiz?

    işte bu durumda devreye 4c giriyor.

    4c pırlantaların fiyatlandırılmasında kullanılan değerlendirme kriterlerinin bütününe verilen isimdir.

    değerlendirmeler beyaz ışık altında ve 10x lup aracılığı ile yapılır. bu değerlendirmelerin toplandığı rapor sertifika* olarak adlandırılır ve ancak gemolog olanların imzaladığı sertifikalar geçerli kabul edilir.

    -----

    cut: kesim

    ham elmasın pırlantaya dönüştürülürken kesilmesi sırasında ortaya çıkan oranların değerlendirilmesi ve notlandırılmasıdır. 4c analizi sırasında en çok hassasiyet gerektiren ve fiyatı etkileyen kriter budur.

    excelent - very good - good - fair - poor şeklinde notlandırılır.

    bazı sertifikalarda değerlendirme üçlü bir dizi olarak yazılır.

    örn: excelent - excelent - excelent bu taşın mükemmel bir kesime sahip olduğu anlamına gelir. 3ex diye adlandırılır.

    excelent kesimli bir taş en iyi ışık kırılmasını ve parlaklığı vermek üzere belli oranlarla kesilmelidir. bu oranların dışına çıktıkça taşın parıldaması ve göz alıcılığı azalacak ve değerlendirmede alt sıralara doğru kayacaktır.

    gia - pırlanta anatomisi

    resim üzerinden gidersek excelent kesim bir taşın külahı sivri olmalıdır, üst yüzeyin kemere oranı %54-57 aralığında,
    kemerden üst yüzeye olan eğim %34-35 aralığında,
    kemerden külahın ucuna olan eğim %40,6 - 41 aralığında,
    külah derinliği toplam derinliğin %61'i ile %62,5'i aralığında,
    kemeri mümkün olduğunca ince olmalıdır.

    taşın her bir alanı simetrik olmalıdır.

    -----

    clarity: temizlik

    lup ile bakılan taşın içerisinde bulunan pikelerin görünülebilirliklerinin notlandırılmasıdır.

    flawless (fl) - internally flawless (if) - very, very slightly included (vvs1 ve vvs2) -
    very slightly included (vs1 and vs2) - slightly included (si1 ve si2) - included (i1, i2, and i3) şeklinde notlandırılır.

    fl: bazı sertifikalarda loupe clean şeklinde de adlandırılır. profesyonel bir göz ile incelenen taşta 10x lup ile herhangi bir pike görülmemesi durumudur. mikroskop ile bakıldığında pike bulunabilir ama bu değerlendirmede kullanılmaz.

    if: ancak profesyonel bir gözün 10x lup eşliğinde ve uzunca incelemesi ile tespit edebileceği kadar küçük pike bulunması.

    vvs1 - vvs2: profesyonel bir gözün dahi 10x lup ile bulmakta zorlanabileceği boyutlarda pike bulunması.

    vs1 - vs2: lup ile kolayca görülebilen çıplak gözle görülemeyen, yine ufak boyutlu pikelerin bulunması.

    si1 - si2: lup ile çok kolay görülebilen, bazı durumlarda çıplak gözle dahi tespit edilebilen pikelerin bulunması.

    i1 - i2 - i3: taşın parlaklığını dahi etkileyecek düzeyde pikelerin bulunması.

    -----

    carat: karat ağırlığı

    taşın ağırlığını belirten ölçü birimidir. 1 karat 200 miligram olarak tanımlanır. taşın kesiminde problem olması durumunda 3 karatlık bir taşın taç kısmı (kemerin üst kısmı) 4 karatlık bir taşın üst kısmından daha büyük olabilir. bu taşın parlaklığını etkilemekle birlikte yurdumuzda tüketicinin gösteriş merakı nedeni ile tercih edilebilen bir taş türüdür.

    doğan görünümlü şahin kullanmak isteyenlerce satın alınır.

    -----

    color: renk

    taşımızın rengini belirten değerlendirme ölçüsüdür.

    d'den z'ye kadar harfler ile notlandırılır. laboratuvarların sahip olduğu master set'ler ile karşılaştırılarak kolayca notlandırılır.

    ek olarak pembe, mor, kahverengi, mavi, yeşil gibi yüksek fiyatlı renklere sahip ve siyah gibi düşük fiyatlı renklere sahip taşlar da olabilir.

    lazer ile renklendirilmiş taşlar da mevcuttur bunlar genelde pikesi çok olan taşların renklendirilmesi ile yapılır ve çok daha değersizdir.

    kahverengi pırlanta önceleri atık olarak değerlendirilirken müthiş bir pazarlama başarısı ile şampanya (champagne) ismi ile anılmaya başlanarak yüksek fiyatlı renklerin arasında yerini almıştır.

    gia tarafından yayınlanmış aşağıdaki video renk konusunu daha kolay anlamanızı sağlayacaktır.

    renk skalası videosu

    not: hrd antwerp'in web sitesinde konunun meraklılarına yardımcı olacak dökümanlar mevcut. buyrunuz.
  • sakin surpriz yapacagim diye kafaniza gore almayin. cok mutlu gibi olmus gibi ama boyle tam da istedigi gibi degilmis gibi degisik tripler sergileyebilir aldiginiz kisi.

    1- erkekseniz, alacaginiz kadinin yakin bir arkadasina konuyu aciyorsunuz.
    2- yuzuk alicam ama gamze nasil bir seyden hoslanir, hic anlamiyorum bu islerden diyorsunuz.
    3- milisaniye icerisinde o yakin arkadas, sevgilinizle iletisime gecip, "seninkisi sana pirlanta alacakmis kalp kalp kalp!" diyecektir.
    4- sevgiliniz begendigi/istedigi yuzugu hemen onunla paylasacaktir.
    5- araci kurumumuz ayni milisaniye icerisinde tekrar size donus yaparak "daha once konusmustuk, gamze bu tiplerden hoslaniyor. bence bunu almalisin mustafa" diyecektir.
    6- alirsiniz, verirsiniz. ucuzu, pahalisi sevgilinizin insafina gore artik. ama tripsizlik garantili is olur.
    7- mutlu son! (her manada)
  • pırlanta demek adam sikmenin ibranicesi demektir.
    bir pırlantanın gerçek değeri alırken ödediğiniz değil satmaya kalktığınızda size teklif edilen fiyattır.
    oradan anlayın nasıl bir kazık sokulmak isteniyor.
  • *sertifikalı olmalı.
    *kesim oranı kusursuz olmalı. doğru oranlarda kesilmiş pırlantanın bir yüzeyinden giren ışık diğer yüzeyinden yansır ve dağılarak "taç" denilen üst kısmından yayılır. kusursuz bir pırlanta ışığı en iyi yansıtandır ve bu kesim pırlantyı pırlanta yapan bir özelliktir.
    *pırlantalar renksiz değildir. d'den z'ye kadar renk sınıflandırılması vardır. d, en berrak ve değerli olanıdır.
    *karat değeri. karat (ct) bir pırlantanın ağırlığını ifade eden birimdir. mesela 0.2 gram 1 karartır ve bir pırlantanın değerini etkileyen en önemli faktörlerdendir.
    *pırlantanın şekli. pırlantanın şekliyle kesimi aynı şey değildir. kesimi kusursuz olacak dedik ama şekli de beğenilecek düzeyde zarif ve özel olmalı. damla kesim, zümrüt kesim, oval kesim vs çeşitleri vardır.

    edit: müsait olduğumda konuları açıp ayrıntılı yazarım.

    şöyle özetliyeyim.
    pırlanta tanımlanması ve değerlendirilmesi temelde 4c üzerine kuruludur. bunlar c arat, c olour, c larity ve c ut'tır.

    karat, elmaslar ve diğer değerli taşlar için kullanılan ağırlık birimidir. eskiden karatlarının ağırlığını belirlemek için farklı tohumlar veya tahıllar kullanılırdı. hollandalı kuyumcular karatın 0.2057 grama eşit olduğunu düşünürken, italyan mücevher tüccarları onu 0.1972 gram olarak tanımladı. karatın ağırlığı 1913'te standartlaştırıldı ve bugün her karat 200 miligram veya 0.2 grama eşitlendi.
    buna göre bazı büyüklüklerin değerleri şu şekilde.
    0.25 karat : 4.1 mm, 0.5 karat 5.2 mm ... 3 karat 9.3 mm şeklinde gider.

    renk, elmas renkleri d'den z'ye kadar renk skalasına sahiptir demiştim. d renksiz olandır ve z'ye gittikçe renk sarı ve kahve tonlarında olur. d, e, f kategorilerine sahip elmaslar tetcih edilir ve en değerlileridir. bir arkadaş mesaj atıp renkliler de değerli demiş ama ben buna katılamayacağım.

    berraklık, elmas berraklığı, loupe clean (lc) ile başlayan ve piqué 3 (p3) ile devam eden bir ölçekte derecelendirir. vvs1 en berrak olanıdır ve ancak mikroskop altında lekeleri gözlemlenebilir. kusursuz olarak kabul edilir. en kusurlusu da sı2 olarak adlandırılır.

    kesim, bir pırlantanın kesimi, ışığın yansımasını arttırmak için mücevher yüzeyinde kesilen tüm küçük yönleri ve açıları kapsar. kötü kesilmiş bir elmas donuk ve cansızdır, yüksek kaliteli yüzeylere ve açılara sahip bir elmas ışıkla verimli bir şekilde etkileşime girer. ayrıntılı bakıldığında beyaz, ateş ve gökkuşağı renklerini kusursuz bir şekilde yansıyıp parıldadığı görülür.

    şekil, pırlantanın genel şeklidir ve dünya üzerinde 7 popüler şekilde piyasaya sunulur.

    sertifika, sertifikalar, bir elmasın kesimini, rengini, berraklığını ve ağırlığını özel olarak listeleyerek kalitesini garanti eder. sertifikasız alınnası kesinlikle önerilmez. elmastan anlamayanlar için sertifika bir garanti belgesidir.
  • madem bu kadar konunun uzmanını gelmiş ayağımıza, hep merak ettiğim şu soruyu sorayım. diyelim ki bir pırlanta satış yerine gittik 10bin liralık bir pırlanta aldık, sonra çıktık yedik içtik gezdik tozduk döndük pırlantayı aynı yere satmak istedik (iade demiyorum satmaktan bahsediyorum) kaça alırlar?

    işte kaça alırlarsa işte o pırlantanın gerçek ederi odur. sizin ilk başta ödediğiniz tutar keriz silkelemektir.
  • bir suru kisi yazmis birazda ben ekleme yapayim.

    1)pirlanta alirken bakilacak ilk nokta sertifikadir. dunyada kabul gormus 3-4 sertifika olsa da en cok bilinenleri gia(amerikan) ve hrd(belcika) dir. bu sertifikalarin tasa ait oldugunun en belirgin ozelligi ,tasin kemerine lazerle islenmis sertifika numarasidir.

    gia sertifikali taslar, gia nin uyguladigi daha siki standartlar sebebi ile daha makbuldur. fiyatlari hrd ye gore bir tik daha pahalidir. hrd ise eskisinden daha siki standartlara sahip olsada hala gia kadar guvenilir adledilmez. ulkemizde hrd sertifikali tas bulmak cok daha kolaydir cunku hrd nin istanbulda laboratuvari vardir ve ucreti karsiliginda sertifikalandirma yapilir. hrd sertifikali tas alirken dikkat edilmesi gereken en onemli nokta sertifikanin cinsidir. hrd de 3 cesit sertifika mevcuttur. 1-tas sertifikasi 2-onizleme sertifikasi 3-mucevher sertifikasi. makbul olan sertifika, tas sertifikasidir ve sertifika numarasi tasin uzerine islenmis olmalidir. onizleme sertifikasi size tas ile ilgili sinirli bilgi verir, mucevher sertifikasi ise tasin montur uzerinde incelenmesi ile ortaya cikan ve tas hakkinda cokta dogru bilgiler veremeyen bir sertifika cinsidir. ozellikle mucevher sertifikasina sahip bir yuzuk aliyorsaniz o tasin digerleri kadar degerli olmadigini bilmelisiniz. mucevher sertifikasi kuyumcularin yuzuk satarken basvurdugu en onemli hilelerden biridir. size ucuz tasi tas sertifikali parasina satarlar ruhunuz duymaz... siz yinede gia sertifikali tas edinmeye calisin.

    2) karat yani agirlik, aslinda bakilmasi gereken ilk noktadir. yapacaginiz kombinasyonda herzaman en yuksek karata oynayin. kadinlar buyukluge ve nekadar parladigina bakiyor. arkadasi oha kafam kadar tasi var dedikten sonra her kadin prenses emin olun :)

    3) color yani renk bakilacak onemli ozelliklerden biridir. “d-e-f—-g-h-ı” tas alirken genellikle bu renklerle karsilasirsiniz. d tabiki daha makbuldur ama d-e-f yi normal bir insanin birbirinden ayirmasi neredeyse imkansizdir. hatta gia sertifikali taslarda g bile tercih edilebilir. butceniz dahilinde en yuksek karati almak istiyorsaniz d yerine daha alt renkleri(e-f...) alabilirsiniz. inanin hic bir kadin aradaki farki anlamayacaktir. bu arada piyasa ortalamasi h rengidir. yani h nin uzerindeki butun renkler zaten ortalamanin uzerinde bir skaladadir.

    4) cut yani kesim yine onemli bir kriter. tasin nekadar parladigini, nekadar buyuk gozuktugu kesim ile dogru orantilidir. ozellikle gia sertifikali tas aliyorsaniz 3ex aramaniza cokta gerek yok. vg ler de gayet yeterlidir. ozellikle kesimde ex ile vg arasindaki tek fark tas kemerinin kalinligidir. eger vg cut bir tas gectiyse elinize, kemer acisi %4 e nekadar yakinsa tas okadar ex e yakindir. bu bilgiyide kimse vermez hadi yine iyisiniz koftehorlar :)

    5) clarity, yani tasin temizligidir. tasin temiz olmasi tabiki en makbuludur ama hic bir kadin loopla tasi incelemez. dolayisiyla si2 ye kadar yolunuz var. si2 hala “naked eye clean” bir tas sayilir. yani icindeki lekeler gozle gorulmez. si2 nin altina dusmeyin, eger kil biriyseniz ve ben loopla bile leke meke gormek istemiyorum diyorsaniz sizi vs2-1 e kadar alabiliriz. bu arada butun si1 ve si2 ler ayni degildir, tasin icine yansima farkliliklariyla tasin degerini belirlemede onemlidir. tabiki bu yine loopla yapilir. ciplak gozle gorulmez...

    son olarak bir amme hizmetini daha buraya birakayim... aldiginiz tasta kazik yiyip yemediginizi kontrol etmek istiyorsaniz, bu linkten aldiginiz tasin ortalama piyasa degerini sorgulayabilirsiniz. maalesef sadece gia sertifikali taslar icin calisiyor, ancak internette benzer siteler mevcut. rarecarat ise bunlarin en guveniliri...
  • pırlantada 5c kuralı vardır.
    kesim ( cut )
    karat ( carat )
    berraklık ( clarity )
    renk ( color )
    sertifika ( certificate )

    _____________________________kesim ( cut )_____________________________
    bir elmasın özelliklerinden birçoğunu doğa belirler, ancak taşın gerçek pırıltısını, ateşini ve nihai güzelliğini ortaya çıkartmak deneyimli bir kesim ustasının becerisine bağlıdır. boyutu ve şekli ne olursa olsun, iyi kesimli bir pırlanta ışığı kendi içinden geçirerek yansıtır. kesimin hassasiyeti ve inceliği, pırlantanın ışığı yansıtma ve kırma oranlarını belirler. bir elmas çok derin ya da çok yassı bir şekilde kesilirse, o zaman yanlardan veya dipten ışık kaybedilir. bu yüzden pırlantanın parlaklığı ve değeri azalır. kesim ne denli iyiyse, pırlantanın parlaklığı, ışıltısı ve kıvılcımı o denli artar.

    pırlanta kesimi, taşın simetrisi ve boyutlarıyla ilgili bir özelliktir. bir pırlantanın kesimi görsel boyutunu da etkileyebilir. aynı karat ağırlığındaki iki pırlanta, kesimlerinin derinliği ya da şekline bağlı olarak değişik boyutlardaymış gibi görünebilir. ayrıca, renk ve berraklık olarak çok iyi olan bir pırlanta, hatalı bir kesimden dolayı mat görünebilir.

    doğru oranlarda kesilmiş pırlantanın bir yüzeyinden giren ışık diğer yüzeyinden yansır ve dağılarak “taç” denilen üst kısmından yayılır. kesim çok derinse, ışığın bir kısmı pırlantanın “külah” olarak adlandırılan alt kısmından kaçar. kesimin yeterince derin olmaması da ışığın külahtan kaçmasına yol açar ve pırlantanın yeterince parlamamasına neden olur. iyi kesilmiş bir pırlanta, parlaklığını en iyi yansıtan doğru açılardaki yüzeylerden (faset) oluşur.

    bununla birlikte pırlantanın şekli ve kesim tekniği birbirinden farklı konulardır. pırlantanın şekli zevke göre değişiklik gösterir.

    yuvarlak:
    yuvarlak kesim pırlantalar, günümüzde en çok kullanılan ve en çok talep edilen pırlanta kesim şeklidir. pırlanta kesim ustaları 100 yıldır yuvarlak bir pırlantada ateş ve parlaklığı en iyi şekilde yansıtmak için ışığın davranışlarını ve ileri matematiğin teorilerini kullanmaktadırlar. buna en uygun olan kesim yuvarlak kesimdir.

    prenses:
    prenses kesim, yuvarlak kesimden sonra en popüler olan kesimdir. farklı kesim şekli ve ışığı çok iyi yansıtma becerisi sayesinde özellikle tek taş yüzüklerde talep edilmektedir. prenses kesim geleneksel bir kare formatında olmakla birlikte, bazı kesimlerde kenarlardan biri diğerine % 5-10 daha uzun olabilir.

    zümrüt:
    zümrüt kesim çok eski yıllardan beri elmaslarda kullanılan bir kesim şeklidir. basamaklı bir yapıya sahip olan bu kesimde, taşın tabla kısmı açık ve geniştir. taşın içerisindeki tüm izler ve lekeler diğer kesimlere göre daha çok görünür. bu nedenle özellikle zümrüt kesimde berraklık çok önemlidir. zümrüt kesim taşlar genelde yanında yuvarlak kesim taşlarla kullanılır. zümrüt kesimdeki en ideal oran uzun olan kenarın kısa kenardan % 30-40 uzun olmasıdır.

    markiz:
    markiz kesim, karat ağırlığını azami dereceye çıkarabilir, bu şekilde daha düşük karatlı bir pırlanta daha büyük görünür. markiz kesim ayrıca parmakları ince ve uzun gösterir. ideal kesim markiz pırlanta da en boy oranı 1,75 ve 2,25 arasındadır.

    oval:
    oval kesim yuvarlak kesime benzer bir parlaklığa sahiptir. oval kesim pırlantalar özellikle tektaş yüzük kullanımında popülerdir ve parmakları daha zarif gösterir. ideal oval kesim pırlanta da en boy oranı 1,33 ve 1,66 arasındadır.

    damla:
    damla kesim pırlanta, tek bir noktadan başlar ve yuvarlak bir şekilde son bulur. özellikle kolye ve küpelerde kullanılan bu kesim için ideal en boy oranı 1,33 ve 1,66 arasındadır.

    kalp:
    kalp aşkın en bilinen sembolüdür. diğer özellikleri dışında duygusal anlamı ile de göz alıcı olan kalp kesim pırlantaların j color ve üstü olması tercih edilir. ideal kalp kesim pırlanta da en boy oranı 0,99 ve 1,10 arasındadır.

    ünlü pırlanta eksperi saul spero 25 yılını pırlanta alan insanlarla yaptığı araştırmalar sonucu hangi karakterdeki bir kadının hangi şekilde ki pırlantayı tercih ettiğini şöyle açıklıyor.

    şekil karakter ;
    yuvarlak: ailesine bağlı, güvenilir, sakin
    dört köşe (zümrüt): disiplinli , muhafazakar, dürüst.
    oval: yaratıcı, düzenli, fırsatları değerlendiren.
    damla: nazik, saygılı, uyumlu
    markiz: dışadönük, agresif, yaratıcı, iş kadını.
    kalp: duygusal, feminen, hassas.

    _____________________________karat ( carat )_____________________________

    pırlantanın ağırlığı karat ile ölçülür. "karat" sözcüğü, eski mücevher tüccarlarının pırlantalarını tartmak için kullandıkları "carob" adı verilen keçi boynuzu tohumundan gelmektedir. bu tohumların ağırlığı, şaşılacak derecede birbirine benzerlik gösterir. eskiden 1 karatlık pırlanta 1 keçi boynuzu tohumunun ağırlığına eşitti. günümüzde ise karat 0.2 gramlık (200 mg) standart bir metrik ölçüdür. her karat 100 eşit puana bölünür. bir karat, bir gramın 5’te biri kadarına denk gelir ve 100 puana bölünür. örneğin bir çeyrek karat 25 puandır ve 0,25 ct şeklinde yazılır. türkçede bu puanlara “santim” denmektedir. iki farklı pırlantanın eşit karat ağırlığına sahip olması, aynı fiyatta olmasını gerektirmez.

    ayrıca, bir taşın ağırlığı ve büyüklüğü aynı anlama gelmemektedir. aynı karattaki iki pırlanta, renk, kesim ve berraklığa göre farklı fiyatlandırılır. karatı düşük bir pırlanta diğer özellikleri üstün gelirse karatı daha yüksek bir pırlantadan daha değerlidir

    _____________________________berraklık ( clarity )_____________________________

    fl (flawless), ıf (ınternally flawless) : iç kısımları ve yüzeyi lekesizdir. ıf, sadece üzerindeki küçük dış yüzey lekeleri olabilir.
    bu pırlantalar çok nadir ve çok güzeldir. bu yüzden en pahalıdır.

    vvs1, vvs2 (very, very slightly ıncluded) : çok hafif izleri olan pırlanta, 10 kat büyütecin altında bile görülmesi çok zor olan lekelerdir. mükemmel kaliteli pırlantalardır.

    vs1, vs2 (very, slightly ıncluded) : mükemmel kaliteli pırlantalardır.vvs1 ve vvs2 pırlantalardan fiyat olarak daha düşüktür.

    sı1, sı2 (slightly ıncluded ) : 10 kat büyütecin altında görülebilen, çıplak gözle görülmesi zor olan lekelerdir. en çok satılan pırlanta berraklık düzeyidir.

    ı1, ı2, ı3 (ıncluded) : çıplak gözle görülebilen lekelerdir. bu taşlar gözle görülür derecede parlaklığını yitirmiştir.

    _____________________________renk ( color )_____________________________

    pırlantaların değerinin en önemli göstergelerinden biri rengidir. çoğu renksiz gibi görünür fakat aralarında belli belirsiz ton farkları vardır. renksiz pırlanta yok denecek kadar azdır fakat kaliteli bir pırlanta, eğer özelliği renkli bir taş olması değilse renksiz ve şeffaf görünümlü olmalıdır. renksiz, temiz pırlantalar bu nedenle en pahalı olanlarıdır. test etmek için pırlantayı beyaz bir zemin üzerine koyarak yeterli ışıkta yandan bakabilirsiniz.

    ayrıca çok belirgin renge sahip pırlanta da az bulunur. diğer yandan "fancy" (fantezi) adı verilen kırmızı, pembe, mavi ve sarı gibi belirgin renklerde nadide pırlantalar bulunmaktadır.

    pırlanta renkleri beyazın çeşitli tonlarında oluşur. pırlantalar, renksize ne kadar yakın olduklarına bakılarak sınıflandırılır. pırlanta renk skalası, gıa (the gemological ınstitute of america) kriterlerine göre “d”den başlayıp (en kalitelisi) “z”ye kadar gidebilir (sarı, kahverengi). “h” derecesini geçmemesi tavsiye edilir. en nadir bulunan ve en beyaz olanlar “d”, “e”, “f” ve “g”dir. alacağınız pırlantanın rengini anlamak için colorimetre'den bir çıktısını isteyin. diğer pırlantalarla karşılaştırın ve sertifikasının doğru olduğundan emin olun.

    renk sınıflandırması;

    d: tamamen renksiz. en nadir renk sınıfıdır.

    e: renksiz. sadece uzman cevher bilimciler, e sınıfı taşlardaki hafif rengi saptayabilir, ancak bu renk belli belirsizdir.

    f: renksiz. 'f' renksiz sınıflar arasında en alt sınıftır.

    g-h: çok hafif renkli. daha iyi renk sınıflarıyla kıyaslandığında çok hafif bir renk saptanabilir, ama çok daha değerlidir.

    ı-j: hafif renkli beyaz. renk bir parça saptanabilir.

    k-m: sarı renk görülür.

    n-z: sarı, kahverengi ve gri renkler görülür. genellikle "şampanya pırlantaları" diye adlandırılır.

    _____________________________sertifika ( certificate )_____________________________

    pırlantanızın sertifikası onun karnesi, kimliğidir; yukarıdaki tüm kategorilerin dökümünün olduğu, pırlantanızın sertifikası büyük önem taşır. burada pırlantanızın hangi uluslar arası kuruluş tarafından onay gördüğü, renk ve berraklık derecesine dair bilgiler bulunur.

    dünyaca itibar ve ün sahibi olan pırlanta sertifikaları:

    hrd (hoge raad voor diamant) - pırlanta üst kurulu
    ıgı - uluslararası gemoloji enstitüsü
    gıa - amerika gemoloji enstitüsü
    agsl - amerikan mücevher sosyetesi laboratuvarları
    ıdl - uluslararası pırlanta laboratuarı
    egl - avrupa gemoloji laboratuarı
  • vakti zamanında bir süre ilgili sektörde çalışmış biri olarak söyleyebilirim ki dikkat edilmesi gereken en önemli husus "x" liralık bir pırlantayı "2x-3x" liraya satan meşhur markalardan uzak durulması gerekliliğidir.

    marka ismi vermeye gerek yok, herkes onların kim olduğunu tahmin edebilir.

    bahsettiğim hususun da dahil olduğu birçok husus başlık altında uzun uzadıya girilen entry'lerde güzelce anlatılmış ama insanın içini en çok acıtacak olan bu durumu tekrarlamakta fayda vardır.

    bu işi en makul fiyata halletmek isteyenlere tavsiyem kuyumcukent'e uğramalarıdır. bir tanıdık vasıtasıyla gitmekle rastgele bir dükkana uğramak arasında çok fark yoktur burada. babanın oğlu da olsa kimse kârını koymadan mal satmaz.

    belki 100-200 lira fark eder ama her şekilde buradan alınan bir pırlanta yüzüğün aynısı ismi lazım olmayan şovmen markalarda çok daha pahalıya satıldığı için bu tutar göz ardı edilebilir.
  • reklamı çıkan avm markaları aynı özelliklerdeki ( büyüklük, renk, çeşit) yüzüğü 3 katı fiyata satıyorlar. ulusta 5 bin liraysa zen'de 15 bin lira yani işin özü.
  • pirlanta almadan önce pırlanta gibi bir kiz bulmak.
hesabın var mı? giriş yap