• amerika'nın california eyaletinde bulunan, los angeles'a arabayla 30 dk uzaklıktaki claremont şehrinde bulunan bir okul. kendisinin odtü (ve sanırsam birkaç türk üniversitesi) ile ortaklığı bulunmakta olup her sene birkaç şanslı türk öğrenciyi ağırlar.

    ben de mevlana programıyla 5 ayımı orada geçirmiştim. mevlana'dan 850 tl gibi bir mebla artı karşı taraftan da yemek ve yurt masrafları kadar burs alıp keyfinize bakabilirsiniz. ayrıca 500$ cash + uçak bileti +sigorta masraflarını da karşılama ihtimalleri olsa da çok çok çok fakir olmanız gerekmektedir. ancak okula, yurda, yemeğe para vermediğiniz için amerika'daki bütün harcamalar keyfidir. nasıl keyifleriniz olduğuna bağlı kısaca. okuldan gelecek 850 tl'ye ise hiç güvenmeyin. önce %30'unu kesecekler, sonrasının ne zaman yatacağı uluslararası ofisinde çalışanların keyfine kalmış. ben ocak başı gittim, mart ortasında aldım ilk taksiti.

    liberal arts college'dır pitzer ancak 5 kolej birlikte claremont colleges'ı oluşturur. pomona, pitzer, mckenna, harvey mudd ve scripps olmak üzere. pomona amerika içerisinde en taşaklı okullardan biridir, pitzer liberal arts, harvey mudd baya başarılı bir mühendislik okulu, scripps sadece hatunların girebildiği women's college. mckenna ise bence baya kimliksiz, bende hiçbir özelliği ile öne çıkamadı. bu kolejlerden hangisine giderseniz gidin istediğiniz birinden ders alabilirsiniz, en azından exchange öğrencileri için bu böyle.

    kampüsü odtü ile yarışır. yeşillik, muhteşem binalardan oluşan, her yerde sincap, tavşanın gezdiği güzel bir yer. her kolejin kendi spor salonu, havuzu, yemekhanesi var ve yine hepsini kullanabiliyorsunuz. yemekhaneler açık büfe ve eşşek gibi yemek yemek garanti. üzerine size bir de kutu veriyorlar ki, acıkırsanız sonra da yiyebiliyorsunuz. burritolar, biftekler, burgerler, hot doglar, tatlısından meyvesine kadar her şey mevcut. arada geceleri de snack party oluyor sınav zamanları motivasyon amaçlı, orada da tıkının iyice.

    haftanın 4-5 günü de partyleri mevcut. amerika'daki iyi party schoollardan birisi galiba. pazar ve pazartesi bir şey olmaz okulda eğlence anlamında. salı table manners isimli elektro müzik, çarşamba pomona'nın oralarda bir parti, cuma pitzer'da groove house'ta hippilerin partisi, cumartesi her yer partidir. bunun yanında herkes yurt odalarında da partilere akmadan da kendi hallerinde takılır.

    los angeles'a 40 mil falan uzaklıkta. araba kiralayıp ya da trenle gitmek mümkün. bu fiyatlar çok pahalı olmadığından birkaç kişiyle gidildiğinde çok ucuza halletmiş oluyorsunuz. o yüzden la'deki aktiviteleri de takip etmekte fayda var. claremont da genel olarak yaşlıların kaldığı kalburüstü bir mahalle, çok da bir şey yok orada zaten. bütün vaktiniz kampüste geçecek büyük ihtimalle.

    okulda okuyanlar bursluları saymazsanız amerika'nın zengin ailelerinin bebeleri, o yüzden şımarık, ukala, zengin piçleriyle takılma, tanışma, oda arkadaşı olma ihtimaliniz çok yüksek. okul bir senelik 60 bin dolardan fazla paraya mal oluyor. ve çocukların aileleri bunu verebilecek güçte insanlar. ben ikinci dönem orada olduğum için mezuniyet törenine gelen aileleri ve oda arkadaşlarımdan birkaç tanesinin ailesiyle tanışma fırsatı bulduğumdan karşılaşacağınız kişiler üst-orta sınıfa mensup beyazlar olacak çoğunlukla.

    neyse, odtü'de okuyorsanız ve ortalamanız da 3.5 ve üzeri değilse gideceğiniz yer kesinlikle burasıdır. toefl'ınızı alın ve ilk sıraya yazın. 3.5 üstü ise zaten ucla direkt. türkiye'deki başka okullarınsa pitzer değil de diğerleriyle anlaşmaları var. bir şey olursa merak edilen bir mesaj ötedeyim.
hesabın var mı? giriş yap