• public key infrastructure. bir guvenlik mimarisidir. herkesin bir public keyi bir de private keyi vardir, yalnizca public key disari verilir, bu sayede sifreleme (encryption) ve tanilama (authentication) olaylari cozumlenir.
  • ing. açık anahtar altyapısı. tubitak uekae'nin bu konuyla ilgili yaptığı çalışmalar devam etmektedir. hatta bir iki pilot proje de gerçekleştirdiler bildiğim kadarıyla.
    (bkz: aaa)
  • (bkz: kerberos)
  • tubitak bilten tarafindan http://e-kimlik.bilten.metu.edu.tr/ adresinde uzun
    suredir (yanilmiyorsam 2000'den beri) sertifika dagitilarak tanitim uygulamasi
    yapilan ve yine ayni adreste bol miktarda turkce dokumanlari bulunan
    bilgi guvenligi altyapisi modeli. ayrica bildigim kadariyla turkiyedeki
    ilk resmi uygulamasi yine bilten tarafindan, sirketlerin borsa ile
    iletisiminde kullanilmak uzere gelistirilmis ve devreye girmistir.
  • public key infrastructure : sertifikaların ve anahtar ikililerinin yönetimini sağlayan yazılımsal ve yordamsal bütünlüğe verilen isim ...
  • kaprisli kiz arkadas pekisi.. oyle bi pekidir ki o, insani olmadigi halde suclu hissettirir..
  • oki ile peki kombosu chat kelimesi.
  • altyapının işleyiş prensibi şu şekildedir. public key adı üstünde herkese dağıtılan anahtardır. private key ise sadece ve sadece güvenle ulaşılmak istenen sunucu ya da sitede bulunur. public key bu örnekte şifreleyen taraftır. istemciler bilgilerini -kullanıcı adı, şifre vs.- herkese dağıtılabilen public key aracılığıyla sunucuya şifreleyerek gönderirler. ve bu şifreli datayı ancak ve ancak private key sahibi olan sunucu açabilir. istemci-sunucu arasında bilgileri çalmak ya da değiştirmek isteyen bir kullanıcı ise private key sahibi olmadığı için şifreli paketi açamayacaktır. buna asimetrik şifreleme denir.
    peki nasıl oluyor da birbirinde farklı iki anahtar birbirini çözebiliyor. bunu bir analojiyle anlatalım. farzedelim ki ali ve bahri güvenli bir haberleşme gerçekleştirmek istesinler. ortada bulunan can da bu güvenli haberleşmeyi dinlemek istesin. hekese dağıtılan public key sarı renk olsun. hem ali, hem bahri hem can'da var. bu arada güvenli haberleşmek isteyen ali kendine private key olarak kırmızı, bahri de mavi seçsin. ali bahri'ye gönderimini yaparken renklerini birleştirir ve turuncu olarak gönderir. bahri de ali'ye gönderim yaparken aynı işlemi uygular, sarı ve maviyi birleştirerek yeşili gönderir. haberleşmeyi dinleyen çakal can da bunları alır tabi. ali bahri'den gelen yeşil renge kendi özel rengi olan kırmızıyı karıştırır, bahri ise ali'de gelen turuncu'ya kendi özel rengi olan maviyi karıştırır ve böylece kahverengi ortak paydasında buluşmuş ve birbirlerini anlar olurlar. ortada onları dinlemeye çalışan can ise özel renklere sahip olmadığı için elindeki turuncu ve yeşile "ben bunlarla naapsam acep" der gibi bakar. bu analojinin pratiğe dökülüşünde discrete logarithm denilen, üslü sayılar ve mod kullanılan çok efsanevi bir matematik kullanılır ki onun örneği başka bahara kalsın.
  • bir tür veri güvenliği için şifreleme sistemidir. günümüzdeki en iyi örnekleri;
    smart card logon
    ıpsec
    efs
hesabın var mı? giriş yap