• tanıdık ve başarılı bir kadro, sevgi, barış, kardeşlik üzerine '84 yapımı robret benton filmi.
    (bkz: john malkovich)
    (bkz: ed harris)
    (bkz: danny glover)
    (bkz: sally field)
    (bkz: amy madigan)
  • eşi ölünce çocuklarıyla yapayalnız kalan bir kadının ayakta kalma ve çiftliğini ipotekten kurtarıp elinde tutma mücadelesini anlatan 1984 yapımı film. john malkovich beyaz perdeye bu filmle adım atmıştır ve kör bir savaş gazisini canlandırmıştır. ki, rolünde de gayet başarılıdır (hatta o rolle oscara aday gösterilmiştir) sally field bu filmdeki rolüyle ikinci kez oscar ödülü sahibi olmuştur. film senaryosu ile de oscar almıştır.
  • 1984 toronto film festivali halkın seçimi ödülünü kazanmış filmdir.
  • şahane bir kadroya sahip etkileyici bir film. başrolde sally field; yardımcı rollerdeyse danny glover, john malkovich, ed harris, terry o'quinn... field, kocası öldürülünce evini barkını bankaya kaptırmamak ve çocuklarına bakabilmek için pamuk ekip bunları satış gününe dek toplamaya çalışmakla gününü geçiren bir kadına hayat verirken harris, eşini aldatan bir adama, malkovich, field'ın canlandırdığı karakterin evinde kirada yaşayan kör bir gaziye, glover ise bu evin işlerini yapan bir adama hayat vermişler. film iki öykü anlatıyor: birisi daha önce sadece evin işleriyle, çocukların bakımıyla uğraşmış bir kadının ayakları üzerinde durma, pazarlığı ve iş yapmayı, ekip biçmeyi öğrenme çabaları, ikinci öyküdeyse harris üzerinden eşini aldatan bir adamın eşi ve sevgilisiyle ilişkisi anlatılıyor. ikinci öykü gereksiz gibi geldi bana. filme pek bir şey katmamış. ilk öyküyse daha iyi işlenmiş. 35'lerin amerika'sı anlatılıyor; kapitalizme ve ırkçılığa (siyahi vatandaşların(!) amerika'daki yaşantılarına, şeytani klu klux klan örgütüne ve adaletsizliğe) yüzeysel ve kısa da olsa değiniliyor. başarılı bir film neticede. sally field da gayet iyiydi, ki oscar'ı da kapmış buradaki performansıyla.
  • özellikle sally field'lı, yer yer de john malkovich'li sahneleriyle tatlılıktan ölecek, danny glover ve diğer siyahilerle yaşattığı dramdan ağlatacak film.

    daha önce de belirtildiği gibi yan hikaye bence de gereksiz olmuş. bir de finalini de pek yakıştıramadım:

    --- spoiler ---

    tamam hepimiz aynıyız, "hepimiz tanrı'dan bir parçayız", "heepiimiiiz kardeeşiiz" de, havada, "ruhani" olmuş biraz bitişi. moses'ın gidişiyle gayet güzel final yapmıştı oysa...
    --- spoiler ---

    ayrıca ed harris yine sinir bozanlardan*.
  • büyük buhran döneminde texas'da ki küçük bir kasabayı anlatan ve çok şık bir isme sahip olan oscar adayı film. ödülü amadeus'a kaptırmış...
  • sinemanın güzelliği ve bağımlılık yapan özelliği ile kendisini kendisini belli ettiği nadir filmlerden.
    hayata dair bir film; izleyiciye sıkılıp nefret ettiği rahat hayatını tekrar düşünmeye davet eden, kadının erkeğin hayatında, erkeğinde kadının hayatında ne kadar da önemli bir role sahip olduğu gösteren iyi bir yapım. bizim buralarda koza sıcakları da başlarken günlüğü 50 liraya pamuk toplamak için doğu illerinden gelen ailelerin durumuna daha da üzüldüm.
  • dün izlediğim 1984 yapımı sıcak, tatlı film.

    dikkat, ağır spoiler içerir!

    --- spoiler ---

    *bir kere dönem filmi. 1930'ları o kadar iyi yansıtmış ki kendimi o dönemde hissettim. hem o dönem arabalar-endüstri-teknoloji daha az olduğu için dingin bir film, hem siyahlara karşı ırkçılık (ku klux klan) hem de emek mücadelesi, bunun yanında bankaya karşı evini koruma mücadelesi de var. ayrıca pamuk toplamanın ne kadar zor olduğunu da öğrenmiş olduk.

    *filmin açılış sahnesi gerçekten şaşırttı.

    *yaklaşık 7 dakika süren fırtına-hortum sahnesi mükemmel derecede gerçekti. fırtınanın dozunun ve bunun yanında gerilimin de saniye saniye arttırılması harika işlenmiş.

    *diğer yazarlar da bahsetmiş, ed harris'in hem sahneleri hem de hikâyesi o kadar gereksizdi ki. adamın zaten göründüğü ilk 3 sahne birbirinin kopyası: sürekli bir öpüşme hâli...

    *john malkovich'in görme engelli rolünü pek beğenemedim açıkçası. gözleri ve bakışları hiç de görmeyen birisini canlandırır gibi değildi. ama filmde malkovich'in canlandırdığı mr. will karakteri için bulunan yönünü bulma çözümü çok akıllıca değil mi? ipler vasıtasıyla görme engelliler yönlerini kolayca bulabilir.

    *finaldeki ayin sahnesinde filmin başında ölen koca nasıl canlanıp geri geldi? bilen varsa beni de aydınlatsın lütfen.

    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap