• konu hakkında çok fazla bilgi sahibi olmamama rağmen sözlük yazarlarının durumu açıklığa kavuşturabileceğini düşündüğüm konudur. gazeteler diyor ki anayasaya göre kıyılar bütün halka aittir ve ücretsiz kullanılabilir. özel işletmelerin kıyılara girişi telle, duvarla vs. çevirmesi hiçbir şekilde sizin oraya ücretsiz girmenize engel değildir. özel plajlara girişte istenen para o plajın isteyenlere sunmuş olduğu duş, soyunma kabini, şezlong, şemsiye, lavabo vs. gibi hizmetlerin karşılığıdır. fakat siz bu hizmetlerden yararlanmayacağınızı ve sadece denize gireceğinizi söylerseniz eğer kendi havlu ve şemsiyenizle istediğiniz kıyıdan denize girebilirsiniz.

    öyle mi lan gerçekten?

    http://www.milliyet.com.tr/…etleri-ekonomi-2501266/
  • evet ücretsizdir. ama örneğin belek'te otel ne yapar: sahile giden bilmem kaç hektar araziyi alır ve telle kapatır. yani teoride sahil herkesindir ama sahile gidebilmek için kullanılan arazi otelindir.
  • daha once bin kere yazildi cizildi. turkiye cumhuriyeti icerisinde askeriyeye ait kiyilar haric tum sahiller/kiyilar devlete aittir ve halka aciktir. kiyi kanununda acikca belirtilir; halkin sahile ulasimini engelleyecek herhangi bir tel orgu, cit, barikat vb gibi engeller kullanmak yasaktir ve cezasi vardir. bu oteller/isletmeler en fazla oradaki tesislerin isletmelerini kiralayabilirler ve sizden sadece hizmetlerini (sezlong, semsiye) kullandiginiz takdirde para talep edebilirler.

    yani o bilmem ne beach'lere, en luks otellerin kapattigi sahillere girip havulunuzu serip denizin tadini cikartabilirsiniz. ustelik girisin sadece tesis icerisinden mumkun oldugu (kaldi ki bu da yasa disidir) yerlere bile kapilarindan sahillerin halka ait oldugunu, sizden para talep edemeyeceklerini, hizmetlerini kullanmayacaginizi belirterek girebilirsiniz.

    en fazla biraz tartisirsiniz ve polisi, belediyeyi arayip sikayette bulunacaginizi soylersiniz sonra geri vites yaparlar.
  • geçtiğimiz haftalarda konuyu
    (bkz: #69351993)
    başlığında enine boyuna ele almıştım.
    kıyı kanununa göre plajlara giriş ücretsizdir.
    turizm bakanlığı, kaymakamlık, emlak müdürlüğü her yerle konuştum ve teyit aldım.
    ki zaten teyit almaya gerek yok kıyı kanunu'nun ilgili maddesinde her şey açık.
    türkiye'de plajlar otel ve beach'lerin gaspı altındadır.
    buralardan rant elde edilmekte ve bu ranta kimse ses çıkarmamaktadır.
    birileri rüşvet /para yiyor diyemiyorum zira ispatım yok ancak anayasa açık açık ihlal edilmektedir.
    türkiye'de bu tip yasalar yalnızca yazıda kalmakta, uygulaması ve takibi yeterli şekilde yapılmamaktadır.
  • https://twitter.com/…oze/status/1152087225196306432 avukat bir arkadas size bulasan oldugu zaman ne yapilmasi gerektigini madde madde anlatmis.
  • "çevre ve şehircilik bakanlığı'nın birçok sahili ihalesiz olarak muçev adlı şirkete kiraladığı belirtili. muçev’in yönetim kadrosunda cumhurbaşkanı danışmanından, bakanlık yöneticilerine, kaymakamdan eski valilerin olması dikkatleri çekti. bakanlığın muçev'e en son verdiği sahil şeridinin ise antalya’nın alanya ilçesinde 3. derece doğal sit alanı olan aysultan kadınlar plajı oluğu ifade edildi."
    "datça’da ücretsiz denize girilebilecek yer kalmadı"

    twitter
    t24
    t24
  • “öyle mi lan gerçekten?” şeklinde sormuş ilk entry sahibi.

    öyle lan gerçekten.
    (bkz: kıyı kanunu)

    ekleme: 2017’den beri başlığa entry giren yaklaşık 50 yazardan 40’ı konuyu “hakkınızı aramayın. hakkınızı ararsanız ölürsünüz.” demeye getirmiş.

    hak aramak böyle bir şey değil ki. ararsınız jandarmayı, polisi ya da içeri girer, ücret alındığını belgelersiniz; seyahat özgürlüğünüzün önüne geçilmesinden ötürü şikâyetçi veya davacı olursunuz, şikâyetinizden de davanızdan da vazgeçmezsiniz. bunu plaja giden her insan yapar, mesele hallolur. plaj kapısında insan avlayacak değiller, değil mi?

    kimse size “gidin, kapıdakiler almazsa bağırın, hakaret edin, dövün, gerekirse öldürün, üstünden atlayıp plaja gidin.” demiyor. ama “bu benim hakkım, hukuk var.” dediğinizde kapıdaki kişinin “almıyoruz.” demesine karşılık “anladım beyefendi, hanımefendi. o hâlde 250 lirayı şöyle ödeyeyim.” demek de hak aramak değil. insanların geneli böyle: hakkının ya farkında değil ya da farkında fakat onu koruyor değil. hakkımızı hukukla toplu bir şekilde aradığımızda meselelerin düzelebildiğinin farkındayız ama uğraşmıyoruz. düzelmeyecek mesele değil.
  • kilyos ta hiçbir hizmet vermeden 50 tl isteniyor. içeri girdiğinizde de şezlong ve şemsiye kiralıyorsunuz.

    girdiğiniz deniz dalgalı,buz gibi karadeniz

    bazı yerler de 30 tl
  • alaçatı'da ya da bodrum'da ki beach party sunan hiç bir plajda yapılamayacağı gerçeğini taşıyan haber. bunun birçok nedeni var.

    i. alaçatı, bodrum, antalya vb. birçok beach'lerde girişte çalışan kişiler, bilgisiz ve ne yazık ki cahildir. bu kişilere bu haber konusunda doğru bilgi vermeye kalktığınızda, sizi dinler gibi yaparlar ve sonuç olarak her şeyi kısa kesip "ücretsiz giriş yasaktır" ya da daha kaba tabirle "para vermeden giremezsiniz" gibi bir söylemde bulunurlar. daha da üstemeniz halinde hırpalanabilir, dayak yiyebilirsiniz. sonuç mu? burası kocaman bir türkiye, bir polis çağırırsınız bu haberden bahsedersiniz ve sizi hırpalayan görevlilerin gözü önünde içeri girersiniz. son dediğime inandınız mı? ben olsam bende inanmazdım, türkiye lan bura.

    ii. bu tip paralı mekanlara gelen insanların %99'u, para harcamak için gelirler. sosyal statü denilen hedeyi internet mecrasında, sosyal medya hesaplarında önden başlangıç olarak instagram story, arkasından snapchat story, ara sıcak olarak whatsap story ve ana yemek olarak instragram'a gönderi şeklinde bu devam eder. bu nedenle bu haberi okuyan kitle, bu internette sosyal statü kasan kişler dahi olsa böyle bir şeye tenezzül etmeyeceği kadar, konusu bile açamayacak kadar paralıdırlar. *

    iii. böyle haberlerin gazına gelip beach partilerinin olduğu mekanlarına gidip, huzursuz ve mutsuz olmak yerine (girdiğinizi hayal ediyorum, düşünüyorum demedim bakın hayal ediyorumasdf) halk plajlarında yerinizi ayırın, takılın, yüzün, çimin, güneşlenin.
hesabın var mı? giriş yap