• plak temizleme fırçası edinilmeli ve iğneyi değdirmeden önce plağın döndüğü yönün tersine çok bastırılmadan dışarıya doğru tozlar süpürülmelidir. bu işlemi plaklarınızı kullanmadan önce düzenli şekilde yapmanızı öneririm. çünkü plağın malzemesi tozu çeker.

    reloop carbon fibre plak temizleme fırçası
  • plaklarınız açıkta duruyorsa düzenli olarak yapmanız gereken temizliktir. plaklar, malzeme yapıları gereği toz çekmeye oldukça müsaitler ve hem pikap iğnesinin randımanı hem de plaktan alınacak verim için temizlenmeleri şart.
  • bir arkadaşım su aldığından kabarmış plağı ilk önce ütüye bastırıp sonra da saç kurutma makinesinden geçirdiğimizde eskisi gibi dümdüz olacağını, çalacağını söylemişti. kafa mı buldu, doğru mu söyledi bilmiyorum. bir tane "ajdar plağını" deneyerek sonucu öğrenebilirsiniz. *
  • yuz yillardir en guzel temizlik şeklinin sabun (kükürtlü kalip sabun) -ılık su olduğu test edilip onaylanmistir. artik pamuklu temiz bir bezle guzelce kurulanip dinlenmeye biraktigimiz plaklarimizi temiz temiz yatagimiza alabiliriz.
    edit: 2. suserlığımda 1000. entry'mi plak için girmişim. ne güzel etmişim de girmişim.
  • hazırladığımız isopropanol, saf su ve arap sabunu çözeltisi ve antistatik fırça yardımıyla plak yollarını temizlemek. stereo mecmuası tavsiyesi ile denenmiş ve sonuç alınmış, güzel bir yöntemdir
  • ev temizliği sırasında her defasında üşenmeden yapılacaksa; herhangi bir kimyasalın kullanılmasına da gerek kalmayacak temizliktir. bunun için tozu tamamiyle alabilecek kalıntı bırakmayacak yüzde yüz pamuklu bezler ya da tahta silgisine benzer sünger aparatlar kullanılabilir.
  • bu konuda wd-40 kullananlar mevcut.
  • - ıslak mendil ile yapılmaması gereken temizlik. ıslak mendil, plağın yüzeyini temizler eyvallah; ama tüyleri kanallara dolar ve plağınız dönerken, iğnede bir öbek tüy oluşur ki bu pek hoş değildir zira o öbeği oradan alırken iğnenin zarar görme ihtimali yüksektir. yüzeysel bir temizlik olarak iyi görünse de ıslak mendil ile temizliği, tüylendirdiği için pek tavsiye etmem şahsen.

    - ahşap tutkalı ile yapılanı gayet iyi sonuç veriyor. plak dönerken üzerinde şeritler oluşturacak şekilde döküyorum. sonra yine dönerken, o şeritleri, plağın göbek etiketine gelmemesine dikkat ederek, düz bir pasta haline gelecek şekilde bir kağıtla düzeltiyorum ve kurumaya bırakıyorum.

    ıslakken beyaz olan ahşap tutkalı, kurudukça şeffaflaşıp, silikon bir tabaka halini alıyor. bıraktığınız yerdeki hava akımına göre 2 - 3 saatte kuruyor. kuruduktan sonra çıkartması çok zevkli!

    çıkan silikon tabakaya bakınca plağın tamamen bir kopyasını da çıkartmış olduğunuzu görüyorsunuz. kanallara giren tutkal, çıkarken güzel bir temizlik yapmış oluyor. çıkan pisliği göremiyorsunuz; ama duyabiliyorsunuz!

    - izopropil alkol ve saf su karışımını, alkolü internetten, suyu da eczaneden tedarik etmiş olmama rağmen henüz denemedim. etkili bir yöntem olduğu aşikar, deneyince görüşlerimi ekleyeceğim.
  • en garanti yol odadaki havayı vakumlamaktır. allahın belası o toz ne yapıp ne edip plağın üzerine düşüyor.
hesabın var mı? giriş yap