• planck zamanının bölünemez en küçük zaman parçası olduğu tezini şu anda çürütüyorum: "yarım plank zamanı"

    (bkz: düz adam)
  • varolan en kısa zaman aralığı; 10^-43 saniye.
  • national geographic'teki bir çeviriye göre "eksi kirk üç saniyenin onda biri"dir. cnbc-e ve discovery'den geri kalmaya niyetleri yok galiba.
  • planck zamani'ndan daha kucuk bir zaman araligi yoktur demek cok yanlistir.

    planck zamani'ndan daha kucuk zaman araliklarini olcemiyoruz demek dogrudur.

    planck zamani'ndan daha kucuk zaman araliklarini asla olcemeyiz demek de cok yanlistir.

    su anda yaratabildigimiz en detayli ve dogruya en yakin oldugunu varsaydigimiz buyuk patlama* modelleri bile, buyuk patlama'dan hemen sonraki 10^-43 saniyede ne oldugunu aciklayamazlar. bunun sebebi planck zamani'ndan kucuk bir zaman araliginin var olmamasi degildir.

    henuz 10^-43 saniye'den daha eskiye gidemememizin sebebi, evren o miktarda yuksek bir sicaklik ve basinca sahip iken, bizim bildigimiz ve anladigimiz klasik fizik kurallari komple ortadan kayboluyor ve henuz pek anlayamadigimiz kuantum yasalari devreye giriyor. evrende o zamanlar ne oldugunu aciklayabilmemiz icin bir kuantum yer cekimi teorisi'ne* ihtiyac duyuyoruz. (kaynak: cosmology, 3rd ed, michael rowan-robinson).
  • fizikteki an olur kendisi.
  • kimi insanlar zamanın da - belki de reel sayılar doğrusu üzerinde modellenmesinden ilham alarak - sonsuz küçük parçalara bölünebileceğini, en kısa zaman aralıklarının bile daha kısa aralıklara ayrılabileceğini düşünürler. oysa ki kainattaki en kısa aralığı plank zamanindir.
  • kawram değil kavramdır. ışık hızıyle alakası ışığın planck uzunlugunu katetmesi için gereken süre olması ile ilintili.
    madem açıklama olayına girdik şunu da söyleyelim: buyuk patlamadan sonra planck zamanı kadar sonrası anlamlıdır; kainatın yoktan varolduğu süredir yani.
  • ışığın planck uzunlugunu katedebilmesi için gerekli zamandır.
  • dogadaki uc sabit den elde edilmistir diye rivayetler vardir isigin hizi newton un gravity sabiti plancks quantum of action

    max planck tarafindan 1900 falanlarda ortaya atilmistir(fakat dedikodular vardir ki 1874 lerde george johnstone diye biride benzer birseyler hesaplamistir)

    varolan en kisa zaman araliginin haricinde evrenin tarihindeki bilimsel teorilerimizin gecerli olmaya basladigi ilk zamanin baslangicinida tanimlar big bang le baslayip planck zamani kadar suren o araya planck era derler orda o planck era da herbirsey karman cormandir su anki doga kanunlarinin hic biri o donemde sabit diildir bu doneme space time foam da derler
  • bu zaman diliminde çekim kanunu gibi fizik kanunları işlemediği için, bu zaman dilimi tarif edilememektedir.

    (bkz: planck uzunluğu)
    (bkz: planck kütlesi)
    (bkz: planck yükü)
    (bkz: planck sıcaklığı)

    (bkz: max planck)
hesabın var mı? giriş yap