• şiddetli topuk ağrılarına neden olan bir rahatsızlık. halk arasında topuk dikeni ile karıştırılsa da aslında farklıdır. zira topuk dikeni bir nevi kemik çıkıntısıdır ve varlığı röntgenle teşhis edilebilir. ancak plantar fasciitis durumunda topuk ağrısının karakteristiği topuk dikeniyle benzer olsa da ağrı nedeni kemikten değil, fasya denen topuğun altındaki bağ dokusunun zedelenmesinden doğar. özellikle sabahları ayağın üstüne basmayı cehennem azabına dönüştürecek şiddette ağrılara neden olur. birkaç adımın ertesinde şikayetler azalır. çok yürümek, çok uzun süre ayakta durmak, şiddetli bir travma (düşme, ayak burkması vs.) ertesinde ortaya çıkabilir. meslekleri gereği sert bir zeminde sürekli ayakta durmak zorunda kalan kişilerde sıklıkla görülür. (tezgahtar, öğretmen vs) koşu veya yürüyüş sporları için üretilmiş spor ayakkabılarını kullanmak, kösele tabanlı ayakkabılardan uzak durmak, aşırı yüksek topuk ve/veya hiç topuksuz ayakkabıdan kaçınmak, ağrı durumunda topuğa soğuk kompres yapmak, ayakları yukarı kaldırıp dinlenmek şikayetleri azaltır. ilerleyen durumlarda kısa süreli steroid tedavisi uygulanır.
  • hangi tip ayakkabi kullanabileceginize dair:
    https://fixmywalk.com/…shoes-for-plantar-fasciitis/
  • ayak tabanındaki bağ dokusunun iltihaplanmasıdır. genellikle sebebi bilinmez. bazen bir anda ortaya çıkabilirken genelde yavaş yavaş ağrı artar. birkaç gün yataktan çıkamamanıza bile neden olabilir. sabahları ağrı maksimum düzeyde görülür. kronik ve tekrarlayan bir hastalık haline gelebilir bazı insanlar için. bazen ağrıların tamamen geçmesi 1 yılı bulabilir. akut fazda 2-3 gün dayanılmaz şekilde taban ağrısı görülebilir. istatistiksel olarak insanların %10'u hayatlarında en az bir kez bu hastalıktan şikayetçi olur. abd'de her yıl 2 milyon yeni insanda bu hastalık ortaya çıkar. ilerlerse topuk dikeni hastalığına yol açtığı düşünülür. hastaların ortalama %95'i cerrahi girişime gerek kalmadan iyileşir. ilk 6 ay boyunca cerrahi girişimden kaçınılır, 6 ay sonunda hala ağrılar devam ediyorsa cerrahi girişime başvurulabilir.

    yapılacak en doğru şey acilen bir ortopediste başvurmaktır.

    eğer doktora gidemeyecek kadar çaresiz durumdaysanız ayak tabanına soğuk kompresyon uygulayın. sırtüstü yatıp ayağınızın altına iki yastık koyun. varsa antienflamatuar ve analjezik jel sürebilirsiniz. topallayarak yürürken en çok ağrıyan baş parmak dibi ve topuğun ön iç yan kısmına fazla ağırlık bindirmemeye dikkat edin
    not: bunlar tamamen önerilerdir. yazar yazdıklarından sorumlu tutulamaz. doğru tanı ve tedavi için doktora görünmeniz gerekir.
  • agrisi dayanilmaz, sizi topal topal yurutur, ortopedistin yaptigi mesaj deli gibi caninizi acitir ama sonrasinda ferahlarsiniz.

    doktor tavsiyeleri: 3-4 gun cok fazla yurumemeye calisin, bir pet siseye su doldurup dondurun. buzluktan cikarip ayaginizi uzerinde gezdirin, yuvarlayin yani 10 dk boyunca. sonra yine her aksam buz kompresi yapin.
  • kendisi hakkında (bu hariç) 4 entry girilen bu sorun, beşiktaş'ta cenk tosun'a denk gelmiştir. ondan sonra "beşiktaş'ın başına gelen kalmadı" yazanın ağzına kürekle vurasım geliyor. daha neler göreceğiz aq.
  • kendisi yüzünden mr çektirdiğim rahatsızlıktır. mr raporunda geçen "plantar fasianın kalkaneus yapışma yeri komşuluklarında enflamatuar doku değişiklikleri saptanmaktadır." ifadesi üzerine, kortizon aşısı yapılması gerektiğine ortopedist karar vermiştir. inşallah bir faydasını görürüz. ayrıca günde 1 tok karnına majezik 200 mg sr, ve frenag %1 jel sabah akşam tavsiyesi verildi.
  • bolca pet(limonata,mesrubat) ve su şişesi(3-4) doldurup buzluga cakin. sabahlari agriyi alincaya kadar uygulamanizda fayda var.

    en hizli cozumu genelde buz uygulamak oluyor. agriyi rahatlattiktan sonra antienflamatuar jeller uygulanabilir. igrenc pembe bir rengi vardir.
  • dogru injekte edilmis kortison-lokal anestezik karisimi ve fiziktedavi semptomlarinizi azaltir. bir de gidin ayakkabinizin tabanina silikon yastik yaptirin.
  • 2007'den beri muzdarip olduğum hastalık. tabanı sert olan ayakkabılar veya tabanı dümdüz parmak arası terlikler yüzünden oluşan bir hastalıktır. aşırı kilolu olmanın ve ayağa binen yükün fazla olmasının da neden olduğu ve yere bastığınızda hissettiğiniz şiddetli ağrıdan dolayı yürümeye başladığınız güne lanet okutacak bir illet.

    topuk dikeni topuk kemiğinin alt kısmında kalsiyumun birikmesiyle oluşan kemiksi bir çıkıntıdır. bu sert çıkıntının bir dikeni andırması topuk dikeni olarak adlandırılmasının nedenidir. uzunluğu 2 santime kadar ulaşan topuk dikeni çıkıntısı röntgende kolayca teşhis edilir. röntgende görülmeyecek kadar küçük topuk dikeniniz de olabilir bu duruma “topuk dikeni sendromu” adı verilir. topuk dikeni topuktaki ağrının yaygın bir sebebi değildir hatta 20 topuk dikeni olan hastanın sadece birinde ayak topuğunda ağrı olmaktadır. aslında topuk bölgesinde ağrıya neden olan “plantar fasiit” olarak bilinen topuktaki yumuşak dokunun iltihaplanmasıdır. plantar fasiit ve topuk dikeni birbirinden ilişkisizde oluşabilirler. plantar fasiit ve topuk dikeni ağrısı sık karıştırılan iki rahatsızlıktır ve ikisine de halk arasında “topuk dikeni” denir.

    topuk dikeni hastalığı, proloterapi tedavisiyle iyileştirilebiliyor. hasarlı dokuya enjekte edilen ve özel bir içeriğe sahip olan proliferant solisyon, ağrının kaynağı olan hasarlı bölgede vücudun tamirci hücrelerini aktif hale getirerek topuk dikeninin oluştuğu bölgeyi onarıyor. bu uygulamayla hastalar kolaylıkla kalıcı olarak tedavi edilebiliyor.

    zamanında uygulanan proloterapi tedavisiyle sorunun kaynağı olan yere uygulanan enjeksiyon uygulaması ile vücudun kendi kendini iyileştirme gücünün devreye girer “sorunlu bölgeye hızla iyileştirici hücreler gelerek ayak kemiği tabanına yapışan kasların çekme gücü dengelenir. bağ dokunun kemiğe yapışma yerinde güçlenme sağlanır. kaslarda oluşan tetik noktalar tedavi edilir. böylece 3-4 seansta hasta yıllarca sürecek olan bir rahatsızlıktan kurtarılır”
  • ayak tabanınızda pes kavus adı verilen sinir bozucu şekil bozukluğu varsa, koşmayı seviyorsanız ve de bilhassa uzun mesafe koşmayı seviyorsanız; daha sonra da bir süre sonra sabahları kalktığınız zaman topuğunuzun üstüne 5-10 dakika basamıyorsanız, akabinde biraz esnetme egzersizi yaptıktan bir süre sonra kendinize geliyorsanız, koşu antrenmanlarının ertesi günü söz konusu sabah kalkınca topuğun üstüne basamama hali en çekilmezinden oluyorsa; tebrikler, siz de plantar fasciitis denen dertten muzdaripsiniz.

    şimdi ilk iş olarak kendinize adam gibi tabanlıkları olan bir yer bulup, bundan sonraki koşularınızı spor ayakkabınızın içinde size özel verdikleri tabanlıkları kullanarak yapmaya başlıyorsunuz. hemen geçmesini beklemeyin; aylar sürer. koşuyu bırakıp diğer sporlara yönelseniz bile aylar sürer. eswt iyi geliyormuş. denemek lazım.
hesabın var mı? giriş yap