• en baba üreticisi servis ağının çok geniş olması ve türkiye'de bu işe çok önceden başlamış olması sebebiyle siemens'dir. ayrıca siemens kadar meşhur ancak türkiye'de pek yaygın kullanım alanına sahip olmayan allen bradley (sanirsin popstar!) marka plc'ler de bulunur. türkiye'de diğer çok bilinen marka omron'dur. aslında plc ile yapılmak istenen bir elektrik ustasının bile (ki "bile" lafı burada yetersizlik anlamında kullanılmamıştır) karmaşık elektrik devrelerini zamandan ve paradan tasarruf ederek gerçekleştirmesini sağlamaktır. yoksa 5$'lik bir mikroişlemci ve bilemediniz 30$'lık çevresel elemanlardan oluşacak entegre ve bir baskılı devre ile gerçekleştirilemeyecek lojik kumanda devresi yoktur. ancak plc'ler kullanıcı dostu arayüz programlama programları ile karmaşık mikroişlemci mantığından uzak ve anlaşılır ve defaten programlanabilir cihazlardır. gerçek şudur ki;

    ---|i0.0|---|i0.1|---(q0.0)
    ---|i0.2|-|

    şeklinde, plc'nin i0.0 veya i0.2 numaralı girişleri ve i0.1 numaralı girişleri aynı anda 1 olduğunda q0.0 numaralı çıkışı 1 yap demektir. assembly'de ise bunu;

    mov c,p0.0
    orl c,p0.2
    anl c,p0.1
    mov p1.0,c

    şeklinde yazabiliriz ki aramızda grafiksel bir arayüzü yukarıdaki basit sayılabilecek koda dönüştürecek programı yazamayacak babayiğit yoktur gibime gelmektedir ki ben de hardware'ini yapmazsam en adiyim. bu kadar da ileri gidebilirim yani.

    (bkz: babayiğit coder nerdesin haney)
    (bkz: türkiyede yapılmayacak şey yok kardeşim)
    (bkz: lise öğrencisi cep telefonuyla hırsız alarmı yaptı)
  • siemens, mitsubishi, omron, allen bradley, lg(ls) gibi üst sınıf plcler'in birbirlerine göre ahım şahım üstünlükleri yoktur.
    türkiyedeki siemens tercihinin sebebi sadece yaygınlıktır.
    basitçe bir fabrikada on makine olduğunu, hepsinin de farklı marka plcler ile kontrol edildiğini düşünürsek, bakımcının elinde on adet yedek plc, bunların giriş çıkış modülleri, bus modülleri ıvırı zıvırı olmalıdır ve bu da yüksek stok maliyeti getirir. hepsi aynı marka olsa yedek olarak en çok üç takım plc ile işler rahatça yürür.
    şirketlerin belli markalarda diretmelerinin ana sebeplerinden biri budur.
    ikinci sebep ise, bakım personelinin aşina olduğu bir sisteme müdahale süresinin yeni tanıdığı sistemlere göre çok daha kısa olmasıdır. bu da üretim kayıplarının azalması demektir.
  • programmable logic controllerin kisaltilmisi. makinalarin otomasyonunda siklikla kullanilan siemens , mistubishi gibi firmalarin urettigi , cpu kapasitesine ve io sayisina bagli olarak fiyati degisen elektronik cihaz.
    (bkz: teknoloji)
  • sonradan keşfettiğim debug özelliğiyle sistem çalışırken bilgisayar ekranından phaseler'in o andaki durumunu görebilir, lam bu ışık niye yanmadı bu piston niye açılmadı diye delirmek zorunda kalmazsınız.
    (bkz: siemens)
  • power line communicationın kısaltması. ag (alçak gerilim) hattı üzerinden veri transferi.
  • programmable logic controller olanının almanca kısaltması
    sps'dir.
    (bkz: speicherprogrammierbare steuerung)
  • programlanabilir mantıksal denetleyiciler diye türkçeye çevrilmiş hede. an itibariyle bunların siemens ve mitsubishi olanlarına vakıf olmanın rahatlığıyla bakım mühendisi olarak aç kalmayacağımı düşündürmektedir bana.
    aslında uzun zamandır siemensin simatic manager programıyla haşır neşir olsam da mitsubishi kullanmaya başlayalı o gözümde büyüttüğüm siemensin o kadarda arkadaşça bir programa sahip olmadığını anladım. simatic manager'ın plc dünyasında cpu ları gerçekten başarısız siemens kullanmak için geçerli sebep olduğu söylense de alın mitsubihsi q serisi bi plc kurun 110 mb lık gx developer'ı bakın rahatınıza kardeşim. sonra bilgisayarda plc ye bağlanacağım diye pc adaptörmüş falan aramayın usb kablosu ile direkt bağlantı sağlamakta q serisi mitsubishiler.
  • programlanabilir lojik kontrolorler otomasyon devrelerinde yardimci roleler , zaman roleleri , sayicilar gibi kumanda elemanlarinin yerine kullanilan mikroislemci temelli cihazlardir. bu cihazlarda zamanlama , sayma , siralama ve her turlu kombinasyonel ve ardisik lojik islemler yazilimla gerceklestirilir. bu nedenle karmasik otomasyon problemlerini hizli ve guvenli bir sekilde cozmek mumkundur.
  • bu cihazların eski adı pc'dir, ama personal computer ile karıştırıldığı için plc olarak değiştirilmiştir. eski kaynaklarda araştırma yapıyorsanız karışıklık olabilir bu yüzden.
    bir cpu, bir power source'dan oluşanları da vardır, ama daha gelişmişlerinde çeşitli protokollerle haberleşmeleri için modüller bulunabilir. bunun dışında bulk modül denilen bir kavrama sahiplerdir.
    mikroişlemci bilgisi olmadan, dijital elektroniğe giriş seviyesinde insanlar programlayabilsin, gerektiğinde sistemi değiştirebilsinler diye yapılmışlardır. ayrıca endüstriyel şartlara uygun tasarlanmışlardır. sıcaktan nemden ottan boktan fazla etkilenmezler. modülerdirler, tak çıkar şeklinde kullanılabilirler.
    çalışan basit bir sistem kurmak 500 euro gibi fiyatlardan başlar.

    plc'ler kadar özelliği olmamasına rağmen daha küçük/basit uygulamalarda alternatif olarak akıllı röleler kullanılabilir.
  • bir cpu, bir power source, sistemin buyuklugene baglı olarak degisen sayıda i/o lardan olusur.
hesabın var mı? giriş yap