• beyin omurilik sıvısının salgılandığı yer.
    beyinde, 3. ve 4. ventriküllerin tavanı ve lateral ventriküllerin medial duvarları içerisinde yerleşmiş, ventriküler boşluklara doğru çıkıntı veren dokulardır. koroid pleksuslar beyin dokusunun ince, sinir içermeyen, epitel şeklindeki embriyonik karakterini koruduğu bölgelerdir ve oldukça vasküler olan pia mater ile sıkıca ilişkilidir.

    http://img62.imageshack.us/…2294/choroidplexus1.jpg

    *
  • türk literatüründe bazen "koroid pleksus" olarak da geçer. ingilizcesi "choroid plexus"tur.

    fetal dönemde incelenmesi ultrason ile yapılır.

    beyinde bulunan lateral ventriküllerin genişlemesi sonucunda (ventrikülomegali), bu ventriküllerde normal olarak bulundukları medial duvardan ayrılarak uzaklaşır. burada oluşan medial duvar - koroid pleksus mesafesi de ultrason ile ölçülerek ventrikülomegali tanısında kullanılır.
  • ependim hücreleri(bkz: ependim)
  • genellikle gebeliğin 15. haftasından sonra yapılan ultrason muayenelerinde beynin yan ventrikülleri içine yerleşmiş halde görünür ve gebeliğin 28. haftasında da kaybolurlar.

    gebeliklerin yaklasik yüzde 2'sinde görülen koroid pleksus kisti bebeğin beyin ve zeka gelişimine etki etmediğinden, beraberinde başkaca riskler yoksa tek başına endişe edilmesi gereken bir şey değildir.
  • bu yapıyı 1-kapiller damarlar 2-pia mater 3-ependim oluşturur. ve bos salgılamasından sorumludur.

    damarla pia mater arasındaki boşluğa virchow-robin boşluğu denir.
  • 1 yaşın altında en sık görülen beyin tümörü olan koroid pleksus papillomu'nun etyolojisinde ise li- fraumeni sendromu ve sv40 virüsü vardır.
  • aynı zamanda kan beyin bariyerinin olmadığı beyindeki nadir yerlerden biridir. bu bölgede kandan ependim hücrelerine geçen plazma sıvısının ependim hücreleri tarafından konsantrasyonu değiştirilerek ventrikül boşluğuna salınmasıyla bos üretilmiş olur. üretilen bos önce subaraknoid alana dolar. oradan da dura materin venöz sinüslerine geçerek mss’yi terk eder.

    bos’un mss’yi terk edemediği durumlar hidrosefali ile karakterizedir.
hesabın var mı? giriş yap