• (bkz: zaturre)
  • aşısı olan, zatürreye(pnömoni) neden olan, alfa hemoliz yapan, doğal konağı insan olan, kahverengi(pas) balgam oluşmasına neden olan mikroskop altında mum alevi biçiminde görülen diplokoklardır.
    ayrıca savunma sistemi baskılanmış kişilerde orta kulak iltahabı, menenjit, sinüzit ve sepsise neden olabilir.
  • her 30 saniyede 1 çocuğu öldüren illet.
  • bebeklerde kalıcı hasarlara yol açan bir bakteri. bu mikroba sahip kişilerin bebekleri öpmesi sonucu bebeklerde ağır hasar meydana geliyormuş. ilginç. bebekleri öptürmeyin.
  • en sık görülen zatürre mikrobu. 1881'de pasteur tarafından bulunmuş ve hemen hemen aynı zamanda talamon ve fraenkel tarafından incelenmiştir. bir ucu mum alevi şeklinde ince uzun, yumurtamsı bir koküstür. çoğu zaman bir kapsülle çevrilidir. ikişerli veya dörderli kümeler halinde bulunur.sağlıklı kişilerde tükürük ve sümükte rastlanır. patojen hale geline sadece had zatürreye sebep olmaz, bronkopnömoni, irinli zatülcenp, menenjit, peritonit, perikardit gibi başka hastalıklara da yol açabilir. çıkış mikrobu olarak, mevsim hastalıkları ve özellikle grup komplikasyonlarında çok büyük bir rol oynar. grip virüsü sinir sistemine yerleşip bu sistemi zayıflattığından, o ana kadar çürükçül olan pnömokoklar muhtemelen bünye direncinin azalmasından yararlanarak hastalık yapma gücü kazanır.
  • en fazla transformasyon yapan bakteridir. hepsi doğuştan kapsüllü değiller.

    bunun için aynı türde ölü pnönokok bakteri olmalı. bunun için kompetans faktörü olmalıdır.
  • özellikle çocuklarda görülen ciddi bir enfeksiyon hastalığı olan pnömokok, doğrudan temas ile ciddi bulaş sağlar. bu nedenle kişisel hijyene dikkat edilmeli, çocuklara el yıkama konusunda alışkanlık kazandırılmalıdır. antibiyotik kullanımı ile tedavi edilebilir.
hesabın var mı? giriş yap