• internet üzerinden ulaşılan resim video ses iletişimidir.
  • telefonumun köşesinde boynu bükük duran uygulamaya şöyle bir bakayım dedim geçenlerde. aman allahım o nasıl eğlenceli bir şeymiş öyle!
    henüz daha yeni keşfettiğim için beğendiğim podcastleri karışık olarak paylaşacağım:

    1. calm living blueprint: anksiyete, depresyon, farkındalık tarzı psikolojik konuların işlendiği bir podcast. konuşmacı ablanın sesi ilk dinleyişte gıcık gelebilir ama bir zaman sonra alışıyorsunuz. kafanızdaki soruların cevaplanması açısından, değindiği konular ve varmak istediği sonuçlar harikulade. bu arada kendi sitesi de var. bölüm transkriptlerine oradan ulaşabilirsiniz.

    2. all ears english: listening pratiği için biçilmiş kaftan bir podcast. lindsay and michelle adında iki kişinin diyaloglarından oluşuyor. akıcı ve komik bir şekilde süren konuşmalar çerez tadı veriyor sanki. tavsiye ederim. (bu arada bölüm sayısı baya fazla)

    3. ayça ile ev hali: beğenerek dinleyebileceğiniz sohbet havası podcastlerden biri. ben daha önce duymamıştım ama radyo dünyasında meşhurlarmış. müptelası olmak garanti diyorum, mutlaka dinleyin.

    4.blue planet ıı: the podcast: bilim adına güzel bir podcast. bölüm sayısı az ama oldukça yararlı. en azından ingilizcenizi geliştirmek için yararlanabilirsiniz.

    5. dünya nereye gidiyor?: tartışma ve eğlence podcastlarından biri. ele aldıkları konular ilgi çekici, sohbete katılmadan edemiyorsunuz. bu ikilinin tatlı sohbetlerine bir şans verin derim.

    6. i want motivation: bir diğer güzel psikoloji temelli motivasyon podcastlerinden. lee ladyga ve wendy duncan, hepimizin bir parça da olsa müzdarip olduğu konuları işliyorlar. genel olarak soru cevap şeklinde gidiyor sohbet. adamımız lee yanıtladıkça yalnız değilmişim diyerek, derin bir oh çekiyorum. wendy ise vurgulamak istediği noktaları net bir şekilde gösteriyor. öğrenilecek güzel şeyler var. (bu arada ses kalitesi pek iyi değil.)

    7. kaçık prens podcast: tanıtımında da dediği gibi psikoloji ve günlük hayat üzerine söyleşiler podcasti. bunu ilk dinlediğimde sanki karşımda sohbet ediyorlar, bende onlara katılıyormuşum gibi hissettim. çok samimi bir ortam oluşturmuşlar. dinlemeden geçmeyin derim. mutlaka kendinizden bir şey bulacaksınız.

    8. meditation movement - loveyourbrain: meditasyon üzerine güzel bir podcast. özellikle yoga yapanların aşina olduğu tarzdan şeyler mevcut. ben beğendim.

    9. teknoloji ve bilim notları by teknoseyir: adından da anlaşılacağı üzere teknoloji ve bilim üzerine yapılan sohbetler yer alıyor. oldukça yararlı.

    10. the daily boost: best daily motivation: yine bir motivasyon podcasti. sizi bilmiyorum ama motivasyon üzerine sohbetler dinlemek benim hoşuma gidiyor. burada da scott smith amcamızın ilginç konularına ve sizi yüreklendirmesine şahit oluyorsunuz. siteside var, yararlı olabilir.

    11. the english we speak - bbc radio: ingilizceyi geliştirmek için yararlı başka podcast. 3'er dakikalık diyaloglardan oluşuyor. speaking ve listening geliştirmek için ideal.

    12. words and their stories - voice of america: ingilizcedeki deyimler ve ifadelerin örneklerle öğretildiği bir podcast. konuşmalar anlaşılır ve akılda kalıcı. ne yazık ki bölüm sayısı çok az.

    13. yalansavar: sevdiğim bir bilim sohbet podcasti daha. acayip değişik konular ele alınıyor. bence harika, bir şans verin derim.
  • kendi podcastimi hazırlarken öğrendiğim bilgileri kısa bir rehber olarak şuraya bırakıyorum.

    podcast'in 4 aşaması:
    1. içerik
    2. görsel
    3. kayıt
    4. yayın

    _içerik
    podcast radyo değil. radyo’da geniş kitlelere konuşuyorsunuz, podcast’te ise odaklı bir kitleye konuşuyorsunuz. o yüzden seçtiğiniz konu çok geniş olmamalı. kapsamı ne kadar daraltırsanız o kadar iyi.

    en önemli şey süreklilik. bir podcast’in kitlesine ulaşması aylar sürüyor. o yüzden pes etmeden devam etmeniz lazım. süreklilik için; seçtiğiniz tema sizi çok uğraştırmıyor olmalı. hiç bilmediğiniz bir alan yerine zaten takip ettiğiniz ilgi alanlarınıza odaklanın.

    tek kişilik podcast’ler genelde zor. durmadan konuşmanız gerek. yanınıza bir arkadaş bulursanız daha iyi olur.

    podcast dinleyenler sadece boş muhabbet sevmiyorlar, onlara az da olsa değerli bilgiler verin.

    _görsel:
    podcast’inizin bir kapağı olmalı. albüm kapağı gibi. herhangi bir grafik uygulaması işinizi görür. telefonunuzda sosyal ağlar için kullandığınız uygulamalardan faydalanabilirsiniz ya da canva tarzı ücretsiz web uygulamaları işinizi kolaylaştırabilir.

    anchor’un kendi grafik arabirimi var, hazır araçlarla size kolay bir kapak yapma imkanı veriyor.

    kapak ölçüsü min 1400x1400 piksel olmalı. tavsiye edilen 3000x3000 piksel. jpeg veya png ve 500kb civarı.

    kapağınız ilk bakışta podcast’inizin konusu hakkında fikir vermeli. mizah için renkli eğlenceli bir kapak, kişisel gelişim konularında daha sade bir tarz seçilebilir gibi. okunabilir bir fontu tercih edin. çok kalabalık olmasın.

    _kayıt
    kayıt için audacity en popüler pc uygulaması. hem de ücretsiz. “audacity podcast” diye aratırsanız çok sayıda rehber bulabilirsiniz.

    apple'cılar garage band kullanabilirler. ücretsiz ve iphone, ipad ve mac'lerde yüklü geliyor.

    yine anchor hem web arabiriminde hem de cep uygulamasında direk kayıt yapıp düzenleme imkanı veriyor.

    düzenlemeyi pc'de yapacaksanız bir mikrofona ihtiyacınız var. usb bağlantısı olan dinamik bir mikrofon tercih edin. shure, blue, rode tercih edilen markalar. en ucuzunu alın, dinlenebilir olduğu sürece podcastin ses kalitesi çok büyük dert değil. önemli olan içeriğinizin niteliği. ayrıca cep telefonları da fena kayıt yapmıyor. cepten kaydedip bilgisayara atıp düzenleyebilirsiniz. teknik ekipmana çok takılmayın, zamanla geliştirirsiniz.

    çıktı ayarlarını şöyle olmalı; mono, 44100 hz, 16bit, cbr (constant) min 96 kbps, ideali 128 kbps, mp3. sesinizin patlamamasına dikkat etmelisiniz. son çıktınızı almadan önce “normalise to -1db” yapmalısınız. bunların haricinde bir de ses yüksekliği ayarı var. o da “19 lufs” olmalı.

    _yayın
    podcast’inizi önce bir yerde host etmelisiniz. web sitesi mantığında. yani direk spotify’a yüklemiyorsunuz.

    ben anchor tercih ettim. kullanımı çok kolay, tüm platformlarda otomatik yayınlıyor. ayrıca size özel tek sayfalık bir web sitesi oluşturuyor. dinlenme sayılarını analitiks bölümünden takip edebiliyorsunuz.

    eğer manuel yayınlamak isterseniz. spotify için şuraya, apple için buraya tıklamanız lazım. google otomatik listeliyor.

    _bazı beleş kaynaklar:
    serbestçe kullanabileceğiniz müzikler
    nocopyrightsounds

    ücretsiz ses efektleri ve müzik döngüleri
    freesounds

    kapak görseli için ücretsiz fotolar
    pexels
    unsplash
    pixabay
  • biz de girdik bu işe*. yaptıkça keyif veriyor, post-modern radyo yayıncılığı gibi.

    soundcloud: https://soundcloud.com/…682/sets/silahlar-ve-tereya

    spotify: https://open.spotify.com/…ow/4t5go5mf7dzklvc3ixfq8p

    youtube: https://www.youtube.com/…yhvnytapl9whq82pf5mfz9j-xj
  • sabah yürüyüşlerini, işe gidiş-geliş vakitlerini güzelleştiren ve kişiyi bilgilendiren yayınları her daim dinlemeye olanak sağlıyor.

    favori yayınlarım: açık bilinç, yalansavar, açık bilim, nöroblog ve tabii ki cenk & erdem.
  • canim okurlar size danismak istedigim bir konu var. bir suredir arkadaslarimla iliskiler uzerine interaktif bir radyo programi yapalim diyoruz internetten. maile gelen iliski sorunlari mektuplarını degerlendirelim diye dusundum ilk olarak ama daha sonra bunun yerine canli canli sorular gelsin biz o anda konusalim diye revize ettim fikri.

    simdi ozetle 3 kadin 2 erkek bir podcast ekibi kurdum ancak yayini nerde yapsak canli olarak dinleyip katilim gosterebilirsiniz bilmiyorum. ne onerirsiniz. bu konuda tecrubeli arkadaslarin onerecegi bir platformda bir deneme yayini yapalim diyorum basta.

    ote yandan katilim olur mu onu da merak ediyorum, yapsak hosunuza gider mi? turkiyedeki upload hizlari karsiliyor mu boyle bir programi?

    onerileriniz icin simdiden tesekkurler.

    edit: sadece ses yayini yapmayi dusunuyorum simdilik.

    edit: discord ve youtube çok önerildi. deniyorum bakalım.

    edit: youtube'da karar kıldım 3 deneme yayını yaptık eğlendik bence güzel geçti. beta podcast yayınları fırsat buldukça şuradan devam edecek. twitterdan ve sözlükten duyuracağım yaptıkça. teşekkürler yardımlarınız ve katılımınız için. öte yandan programda değerlendirmesini istediğiniz ilişki meseleleriniz varsa bana mail atabilirsiniz. attığınız mailler isminiz cisminiz belirtilmeden kullanılacaktır. limonkimyonzorro@gmail.com
  • toplanin dinledigim en iyi podcasti acikliyorum.

    revolutions!
    the history of rome'u yapan abi yapmis. bence cok daha iyi bir produksiyon.

    ozellikle fransiz devrimi ve takip eden avrupa devrimlerini super keyifli anlatiyor mike duncan. olaylarin kendisi de heyecanli zaten. hareketli bir dizi izler gibi dinliyorum. hatta bir keresinde isi gucu birakip acaba ne olacak diye 5 saat dinledim.

    su sirayla dinlerseniz:

    season 3: fransiz devrimi, napolyon (ilk 7 bolum biraz yavas, arkaplani veriyor. ama sabredin sonra isler karisiyor ve kelleler ucmaya basliyor, ya da direkt 3.08'den baslayin)
    season 6: restorasyon, 1830 ihtilalleri
    season 7: 1848 devrimi
    season 8: paris komünü
    season 10 ekim devrimi

    kesintisiz bir sekilde kita avrupasi devrim tarihini ogrenmis olursunuz.
  • son yillarda ozellikle egitim ve gelir duzeyi yuksek insanlar arasinda yukselen (http://www.edisonresearch.com/…dcast-consumer-2015/) bir dijital medya seysi. ozellikle yolda cok zaman geciren insanlar icin faydali, eglenceli ve egitici bir zaman gecirme amaci oldugunu dusunmekle birlikte asagi yukari her durumda herkesin dinleyebildigi bir arac olmasi, var olan podcastlerin cesit ve kalitesinin artmasi ve podcast dinlenebilecek araclarin yayginlasmasiyla birlikte bu yukselisi aciklayabilir.
    benim onerim bu ise girisilecekse pocket casts (http://www.shiftyjelly.com/pocketcasts) kullanilarak girisilmesi.
    (bkz: sözlükçülerin takip ettikleri podcast'ler)e bakilmasi da faydali olabilir tabii.
  • kulak misafirleri sayesinde tanıştığım ve hayatıma yeni bir boyut açan dinleti türü. kendi radyonuzu kurup istediğinizi işe alıyorsunuz gibisinden.
  • valla bunu nereye yazacağımı bilemedim, buraya yaziyim bari dedim.

    "seek" (ileri-geri sarma denebilir sanırım) düğmesi olan oynatıcılar çok işe yarıyor podcast dinlerken. hatta parkta yürürken alınan kokunun hangi çiçekten geldiğini anlamaya çalışmak ya da çorbaya koyulacak suyun miktarını ölçerken bardak saymak gibi yoğun bilişsel faaliyetler sırasında dinlediğini kaçıran benim gibiler için neredeyse bi zorunluluk (hafiften gerizekalılık var da galba).

    uzun arayışlar sonunda android cihazlar için en güzel geri sarma özelliklerine sahip oynatıcının "music folder player free" olduğuna karar verdim. ayarlanabilir iki çift sarma düğmesi var, bir çifti dakika-saniye cinsinden (10 sn geri git gibi), diğeri "tüm sürenin yüzde şu kadarı" cinsinden ayarlanabiliyor ve son zamanlarda mutluluk biraz da böyle bişey.
hesabın var mı? giriş yap