• kemik iliğinde aşırı kan hücresi üretimi sonucunda kan hücrelerinin sayısında (özellikle kırmızı kan hücreleri * anormal derecede artış meydana gelmesine verilen addır. doğumsal değildir, sonradan gelişir.tüm kan hücrelerinde aşırı üretim söz konusudur. oldukça nadir görülür. erkeklerde daha sık görülür. 40 yaş altında görülmesi de nadirdir. nedeni tam olarak bilinmemektedir. hastalık yavaş yavaş * gelişir. 50-60 yaşından sonra losemiye dönüşebilir. kanın yoğunluğunda meydana gelen artış ve trombositlerin sayısında meydana gelen artış (akışkanlığın azalması) bir inme* veya kalp krizi gelişmesine neden olabilir. bazı hastalarda trombositlerin pıhtı oluşturma yetenekleri azaldığı için kanamalar meydana gelebilir.başağrısı, sersemlik, özellikle sıcak bir banyodan sonra kasinti , karnın sol üst kısmında şişkinlik hissi, ciltte özellikle yüzde kırmızılık, nefes darlığı, yatar durumda zor nefes alma, görme bozuklukları, ciltte nokta tarzında kırmızı lekeler, yer yer morluklar, halsizlik şikayetleri vardır. tedavide amaç akışkanlığı arttırmak, kanamaları ve pıhtılaşmayı önlemektir.flebotomi , kemoterapi uygulanabilir.
  • polisitemi vücuttaki alyuvar hücrelerine bağlı olarak kan hücrelerinin arttığı bir hastalıktır. bu artışın sebebi kemik iliği olabilir. kanda bulunan alyuvarlar akciğerden bedendeki dokulara oksijen dolaşımını sağlar. (bu yüzden lütfen bu kişilerin yanında sigara migara içmeyin) fakat bazen kemik iliği bazı sepeler yüzünden yada tamamen sebepsiz olarak feci miktarda alyuvar üretir. sonucunda kan çok yoğunlaşır ve damarda dolaşamaz. genelde erkeklerde ve 50 yaş üstü insanlarda görülür. görülme olasılığı milyonda birdir.

    belirtiler:
    - kanın akışı bozulduğu için baş dönmesi
    - başta dolgunluk hissi
    - kulak çınlaması
    - kalp ağrısı
    - sıcak banyo sonrası kaşıntı
    - idrarda kan görülmesi
    - kusarken kan görülmesi
    - uzun süren regl dönemleri (uzun dediysek 2 gün fazla sürmesi değil toplamda 2 hafta süren regldir)
    - kan akışı yavaşladığ için kol, bacak gibi bölgelerin uyuşması
    - vücut kanamaya meyilli olduğu için diş eti, burun, mide ve cilt kanamaları
    - ciltte oluşan kırmızı noktalar (yüzünüzdeki az sayıdaki kırmızı noktalar değil tüm ciltte görülen kırmızı noktalar)
    - halsizlik ve bayılma eğilimi
    - bulanık görme
    - sindirim bozukluğu polisitemia vera hastalarında görülebilir.

    bu hastalık genelde vücudun tamamını etkiler fakat bazen fazla kan hücreleri midenin etrafında birikebilip kişide kusma, yemek yiyememe ve mide bulantısı olabilir. mide etrafındaki fazla kan midedeki sindirim hücrelerini bozduğundan kişide sindirim bozukluğu da oluşabilir.

    flebotomi (kan alınması) kanın yoğunluğunu azaltmak amacı ile kullanılan yöntemlerden birisidir. bazı doktorlar kemik iliğini üretimini azaltmak için kemoterapi önerebilir. aspirin gibi pıhtılaşmayı engelleyici kanı sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır, çünkü mide kanamasına neden olabilir. damar içi pıhtılaşmaya bağlı inme veya kalp krizleri görülebilir. ayrıca kişiye bağlı olarak damar içi pıhtılaşma, mide ülseri ve mide kanaması da görülebilir.
  • sebebi belli olmayan eritrosit artışı. yani "vera" kelimesi "ne biliyim niye!" manasına da geliyor demek ki latincede. zira sebebi belliyse sadece polisitemi olarak anılıyor hastalık.
  • kanda eritropoietin düzeyi düşüklüğü polisitemia verayı düşündürür.
  • ailecek yakalanmışız gibi görünen hastalık. iyi tarafı bizim sayemizde 2.999.997 kişinin bu olasılıktan kurtulacak olması.
  • jak2 tirozin kinaz geninin mutasyonu sonucu, kan hücrelerinin eritropoietine karşı hipersensitif hale geldiği myeloproliferatif sendromdur. büyüyen karaciğer, dalak; düşük eritrosit sedimentasyon hızı ve artan kan viskozitesine bağlı tanı konulabilir. tedavi olarak flebotomi uygulanabilir. ancak bu demir eksikliğini de beraberinde getirebilir.
  • eloise vera adli doktor adayi cicegimin yeni nicki olabilecek ibaredir.
    olsa begenilir.
    sukusu verilir.
    zamanin otesine yolculuga cikilir.
  • dolaşımdaki kırmızı kan hücrelerinin hipoksi ya da genetik sorunlar nedeniyle artmasıdır. polisitemi kan akışmazlığını artırır ve kılcal damarlarda kan akımı çok yavaşlar.
  • kemik iliğinin myeloproliferatif hastalıklarından biridir. eritroid seride klonal çoğalmayla seyreder. hastaların hgb değerleri 18 g/dl den yüksek, rbc sayıları 9 milyondan fazladır. tanısında koah, rcc, gibi nedenler dışlanmalıdır. po2>92 ve eritropoetin değeri normalden düşük olması polistemia vera tanısına yaklaştırır. bu hastalarda baş ağrısı kulak çınlanması, banyo yaptıktan sonra kaşıntı gibi şikayetler görülür.
  • türkçe doğru yazılışı polisitemi vera olan hastalık.
hesabın var mı? giriş yap