• disiplinler arası bir alan; ekonomik sistemlerin ve olayların, toplumsal boyutlarını ve etkilerini inceler, siyasi olayların ekonomi üzerindeki etkilerini, sistem eleştirisi ve çözümleri getirir. her şey iyi güzel de neden ekonomi politik diye türkçeye çevrilir anlamam. zaten hep yanlış söylüyorum bu yüzden.

    bir başka noktada, ders için kulladığımız kaynakta frank stilwell'in political economy* adlı kitabımızın ingilizce. bu noktada bir sorun yok gibi; ama dersleri terimler ingilizce olarak türkçe yapıyoruz ve sınavlarda da türkçe yazıyoruz cevapları. burada eleştirdiğim nokta dersin işleniş veya sınavın yapılış dili değil.

    burada benim sinir olduğum nokta; beni kitabı okuyup, çeviri yapmak istediğim ya da sadece anlamak istediğimde bu ekonomi terimlerinin adam gibi karşılıklarının bulunmaması ve hep havada kalması. çevirmen olmadığım için de zorlanıyor olabilirim; ama yine de sınavlara hazırlanırken kendim için hazırladığım metin de hep bir eksiklik ve terimlerin yalnış çeviriler olduğunu düşünüyorum.

    (bkz: pesp)

    not: ekonomi politik diye çevrilmesinin sebebi fransızcadan geçmiş olması olabilirmiş; fr. économie politique'miş. *
  • bir nevi economics ve political science alanlarında çift anadal denebilir.
  • economics and political science alanlarinda cift anadal degildir. bu alani ekonomi ve political science'in toplami olarak dusunmektense, bu alanlarin carpimi ya da kombinasyonu olarak dusunmek daha mantiklidir. politik ve ekonomik prensiplerin toplum hayatina etkilerini, kurumlarin ve insanlarin birbirleriyle ola interaksiyonlarini, ve bu interaksiyonlarin getirdigi kurumsal (institutional) ve iletisimsel(communication) sorunlarini irdeler. vergilerin, kotalarin, tariflerin kullanilmasindansa, iletisim yoluyla daha saglikli ekonomik cozumler alinabileccegini gosteren bir daldir. son 30-40 yildir dunyada ekonomi alaninda yapilan arastirmalarin buyuk bolumu bu alandadir. onde gelen isimler george akerlof, joseph stiglitz gibi politik ekonomistlerdir.
  • --------oscar wilde, the importance of being earnest - act 2------------

    miss prism: cecily, you will read your political economy in my absence. the chapter on the fall of the rupee you may omit. it is somewhat too sensational. even these metallic problems have their melodramatic side.
    cecily. (picks up books and throws them back on table.) horrid political economy.

    --------oscar wilde, the importance of being earnest - act 2------------
hesabın var mı? giriş yap