• julius caesar in oldurdugu bir roma generali. hatta heykeli bile vardi senato da.
  • patlayan yer için: (bkz: pompei)*
  • ingiltere nin guneyinde bir sahil sehri olan portsmouth un yerli halki arasinda kullanimi tercih edilen bir diger ismi..
  • julius caesar'in damadidir kendisi ayni zamanda. yunanistan'i isgal edip dondukten sonra zaferini kutlamak icin roma'da opera pompeiana olarak adlandirilan tiyatro, tapinak, portiko, bahce ve senato binasindan olusan buyuk kultur kompleksini insa ettirmistir. senato binasi'nda pompey'in bir heykeli de bulunmaktadir ve ironik bir tesaduf sonucu caesar bu heykelin onunde oldurulur (bkz: etme bulma dunyasi)
  • julius caesar'ın amansız muhalifi, başarılı komutan. başarılarının arasında mö. 64'te italya'dan kilikya'ya kadar yaptığı korsan temizliğini sayabiliriz.

    pompeius aslında başlarda caesar'ın kızı julia'yla evlenip, caesar'la yakınlaşsa da öküz* ölüp ortaklık bozulduğunda karşı karşıya geldiler ve aralarındaki gerginlik bu zamanlarda başladı. mö.52'de cladius öldürülünce senato pompeius'u tek konsül olarak atadı. bunun üzerine sinire kesen caesar "olur mu lan öyle şey, yıkarım yakarım" deyip 52-49 arasında mısır'a sıçrayacak olan iç savaşı başlattı. büzük büzük eden pompeius mısır'a kaçınca "sıçtığın yere kadar kovalamazsam namerdim" diyen caesar pompeius'un peşinden mısır'a kadar gitti ve onu orda oldürdü..
    caesar'ın kendini diktatör ilan etmesi de bu zamanlara denk gelir. gerisi de malum zaten...
  • yaygın bilinenin -hatta sözlükte de..- aksine julius caesar tarafından öldürülmemiş olan romalı.

    mevzu şöyledir; julius caesar içsavaşta * pompeius'un ordusunu [ordusu daha az askerden oluşmasına rağmen] yenmiştir. ve o'nun askerlerini kendi ordusuna katmıştır. mısır'a kaçmak zorunda kalan pompeius, sandalla mısır sahiline varır varmaz, julius caesar'a yaranmak [ve başlarına bela istemediklerinden] için o'nun kellesini uçurmuşlar ve pompeius'un peşinden mısır'a gelen julius caesar'a tepsi/sepet içinde sunmuşlardır.

    bu sahne karşısında j. caesar'ın ağladığı bile söylenir.

    caesar ile kleopatra arasındaki diyaloglardan birinde şöyle bir bölüm vardır;

    -niye ağlıyorsun caesar? pompeius öldürülmüş işte?
    +kızım aklıma geldi..

    ne de olsa pompeius bir romalıdır, daha önemlisi düşmanı da olsa, onun eski ortağı hatta damadıdır.

    not: benim fikrime paralel bir görüş için heraklia'ya bakabilirsiniz:

    http://heraklia.fws1.com/contemporaries/pompey/

    not2: şimdi aklıma gelen bir diğer mevzu da şudur; julius caesar,pompeius'u yendiği iç savaş sonunda, harb alanına bakar ve kendisine "ne büyük zafer ama, değilmi caesar..?" diyen yardımcısına;

    -romalı romalıyı öldürdü, yüzlerce, binlerce ölü yerde kanları içinde yatıyor, nasıl zafer bu?

    demiştir.
  • (bkz: pompeipolis)
  • rome adlı dizi için daha geniş bilgiye ulaşıp, bilinçli seyirci olma adına aradığım ve ilk cümlede rezil bi spoiler aldığım herifçioğlu.
  • portsmouth takımının "maskot" unun lakabı..
  • portsmouth takımını destekleyen taraftar gruplarından birinin adıdır aynı zamanda.
hesabın var mı? giriş yap