• soru/cevap sekansında* pena'ya gelen youtuber konuklara dair eleştiriler gelmişti "bu lüzumsuz tiplerin sözlükte ne işi var" diye. ben de "sözlükte o kadar takipçisi varsa lüzümsuz olamaz" kıvamında bir şey demiştim. oradan da "vay popülerse iyidir diye geçiştirdi" şeklinde eleştiriler gelmişti.

    aslında orada onu kast etmiyordum. yani bir şeyin popüler olması onu beğenmek zorunda olduğumuz anlamına gelmiyor elbette. ama bu vesileyle bir konuyu netleştirmek istiyorum: modern toplumlarda tesadüfi popülerlik diye bir şey yoktur. yani "bu da balına şöhret oldu yea" diye geçiştirilen her kişinin o kadar popüler olmasının arkasında ya kişinin kendisinin ciddi özverisi ya da o tarz birine toplumun bir kesiminde şiddetli ihtiyaç vardır. bu özveri ya da ihtiyaç, popülerliğin süresinin uzunluğuyla doğru orantılı olarak artar.

    biz genelde bu insanları sadece önyüzleriyle, sunumlarıyla gördüğümüzden arkada dönen mücadeleleri, çabaları, özeni vesaire görme imkanına sahip olamıyoruz. bize hitap etmeyen içeriğinin hitap eden kitleler için ne kadar ince işlendiğini, nokta atışı kurgulandığını anlamıyoruz. görünüşte vasat da olsa, uyduruk da olsa hedefine ulaşmayı sağlayan unsurlarla bezeli olduğunu fark edemiyoruz. müşterisi olmadığımız dükkanı eleştiriyoruz.

    yani bir insanın popüler olması herkes tarafından beğenilmek zorunda olduğu anlamına gelmez ama o kişinin bir kesimin dikkatine aday sonsuz insanı geçerek o konuma ulaştığı anlamına gelir. bu size o kişi vasat da görünse tırt da görünse öyle.

    bu insanları beğenmemeye hakkınız olsa da "lüzumsuz" deyip kenara atmak kendisini beğenenleri de aynı gerekçeyle kenara atmadan mümkün olmuyor. insanları deste deste toplayıp kenara atmalardan vaz geçelim artık.

    popülerse iyidir diyemeyiz belki ama popüler olmayı kesinlikle hak ettiğini söyleyebiliriz.
  • (bkz: sans faktoru)

    evet emek olabilir ama her populer kisi veya nesneye haketti diyebilir miyiz? bilmiyorum. sans faktoru bazen cok gozardi edilebiliyor ama dogru yer, dogru zaman, dogru insan cok onemli olgular.

    kanzuk sedat’in populer bir site kuracagini biliyor muydu? arkadas olmalari sans eseri miydi yoksa kanzuk bilerek mi eksi sozluk ailesine katildi. sans eseri bir tanisiklik mi kanzuk’u eksi’nin basina getiren olaylarinin oncusu mu oldu? felsefeyi de hic sevmiyorum aslinda gece gece niye bu kadar icine girdiysem.
  • bi ara da ağırsa iyidir, sarmalı vardı.
  • sorun beklentiden dolayı ortaya çıkıyor. popüler olanın iyi olmasını beklemek gibi sıkça rastlanılan bir hata yapıyoruz. oysa popüler olan vasattir, yani ortalamadır. en çok kişiye ulaşabilen şeyler çok istisnai durumlar dışında her zaman vasat olur, toplumun ortalaması olur.
  • dejenere olmuş toplumlarda ki, özellikle bu türk toplumunda yaşanıyor, burdan çıkacak popüler insanların yaptıkları işler sonucunda saygı ve hürmet beklemeleri, kusura bakmayın ama beni güldürüyor.

    kaldı ki bu tür "popülerliği" kazanmış insanların yaptıkları işler, türk toplumunun daha da yozlaşmasına sebeb oluyorken, üstüne üstlük bu tür insanların var olacağı medya mecralarındaki olanak ve imkanları daha üst seviyedeyken, böyle bir savunma içerisinde olunmasını anlayamam. deste deste atmamalıymışız...
  • populeriteyi tutturmus olan topluma ayna tutuyor olabilir ve en nihayetinde topluma ait buyuk cogunlugu yansitiyordur ama bu iyi kavramini karsiladigini gostermez malesef. burada iyiyi tanimlamak icin izleyecegimiz yollarin cogunda duvara toslariz post modernizm haricinde muhtemelen. durumlar ortada yapmayiniz bu kadar basit degil ve olmamali.
  • "modern toplumlarda tesadüfi popülerlik diye bir şey yoktur."
    "o kişinin bir kesimin dikkatine aday sonsuz insanı geçerek o konuma ulaştığı anlamına gelir. "

    sosyal medya mevzu bahis olduğunda o işler çok da öyle olmuyor. sosyal medya, insanların bir takım zihinsel buglarını kullanarak ünlü olmanın yolunu çok genişletti. ayrıca popüler olma metodunun hiç mi önemi yok? eleştiri zaten buna geliyor.

    örneğin bu sözlüğe danla bilic diye biri geldi. bu insan, kazandığı popülerliğin büyük kısmını, transeksüel olduğunu iddia ederek, daha büyük kısmını da futbolculara dm'den yürüyüp aldığı cevapları ifşa ederek kazanmıştır. youtubeda çektiği videolar, ürettiği kendine has konsept başarısıdır o kısmı ayrı.

    ancak, bu insanın vasıfsızlığı, youtube'a adım atana kadar yaptıklarında zaten. sonsuz aday arasından seçilme metodunda. sokak ortasına tuvaletinizi yaparak da popülerlik kazanabilirsiniz şuanda. birbirinden çok da farklı şeyler değil bunlar. o yüzden bu tarz insanların popülerliği değersiz görülüyor sözlükçüler tarafından.
  • --- spoiler ---

    "bu da balına şöhret oldu yea" diye geçiştirilen her kişinin o kadar popüler olmasının arkasında ya kişinin kendisinin ciddi özverisi ya da o tarz birine toplumun bir kesiminde şiddetli ihtiyaç vardır.

    --- spoiler ---

    toplumun o kesimi bu kesim değil işte ssg.
  • popülerse iyidir, popülerse herkese uygundur denebilir. mantıklı.

    dönemin antipopilist ergenlerine karşı söylenmiş güzel basit laf.

    bahsi konu alınan alanda derin bilgiye sahip değilsen gidip popüler olanı seçmek yapmak gayet makuldür. çünkü insanların büyük çoğunluğu tarafından kabul görmüş beğenilmiş tutulmuştur. benim anlamadığım sırf popüler diye sırf bir şeyden kaçan tipler. sen hint kaftanısın da geri kalan mal ve mal mal işler pesinde koşuyorlar. genel çoğunluğun beğendiği müziği, oyunu, filmi, kitabı sen neden beğenmeyesin. herkes beğenmişken. ya da sen farklı olucam diye enerji harcarken seni bu çabalarını görüp sikine sallayan olucak mı?

    for example popülerleşmiş bir şeyi teklif ettiğimde “hayır çok popülist o !” diyen insan game of thrones olunca beyni eriyene kadar izliyor.
  • popülerse hak ediyordur demek de bence epey iddialı bir ifade gibi geliyor bana. popüler olmak için sığ, avam, kolay tüketilebilir falan olman gerekiyor. bunun için ekstra çaba sarfetmen de gerekiyor elbette. ama bu çaba bir üniversiteye hazırlanan öğrencinin çabasından çok daha az ya da bir fabrika işçisinin bir aylık harcadığı kol emeğinden daha az.

    yani tamam denklemi ikiye indirdik ama o iki denklem de aynı şey. popülerse avamdır ve popülerse hak ediyordur. hak etmesi için de avam olması gerekiyor gibi gibi. ayrıca hiçbir güzel şey öyle kolayca elde edilmez. o yüzden tekrardan konuyu pop-cult olmaktan çıkartıp sonuca geçeceğim.

    liberal mod on yapalım. insanlar istedikleri gibi hareket etsinler. elbette piyasa içindeler ve önlerinde üretim yapmaları için engel yok. film çeksinler, müzik yapsınlar. ama bunların piyasada kapladığı alandan ötürü, benim hoşlandığım şeylerin üretilmesi ve onlara şans verilmesi ihtimali ortadan kalkıyor ve benim zevkimi taciz ediyor. bir yapımcı artık reha erdem, zeki demirkubuz yerine nokta nokta pop olmuş arkadaşa verecek o şansı.

    eyyorlamam bu kadar.

    tanım: yanlış bir önerme.
hesabın var mı? giriş yap