• japonlarin pearl harbor baskinini yapmalarindaki tarihsel gazlardan biri. $imdi bir tarih veremeyecegim 20. yuzyil ba$larinda (1904 olabilir), rusya ile japonya arasindaki bir toprak ve cin uzerinde bir iktidar meselesi yuzunden, japon torpidobotlarinin, port arthur limani'nda demirli rus donanmasinin cogunu bitirmesi vakasidir.
    (bkz: port arthur)
    rusya bu hareketten sonra guneyde olan donanmanin kalanini kaybetme riskini alamadigindan japonya yakinlarina getirememi$ ve bolgedeki deniz gucunu bir seferde kaybetmi$tir.
    bu avantaj ile japonlar bolgede kendi tezlerini kabul ettirmi$ ve 20. yuzyil ba$larinda ulkelerine onemli bir stratejik avantaj kazandirmi$lardir.
    ilerleyen yillarda, bolgedeki cikarlari bu kez amerika birle$ik devletleri ile celi$ecek, tarihteki bu ba$arisini gercekle$tirmeyi bir kez daha deneyeceklerdir.
  • 1905 ocak ayı başında amiral heihaçiro togo tarafından rus deniz üssünün teslim alınmasıyla sonuçlanan ve rus imparatorluğu'nun çöküşünü başlatıp, 1905 devrimi'nin kapılarını açan olay.
  • 1904 yılında, 8 şubatı 9 şubatı bağlayan gece gerçekleşen baskın ve bu baskının devamı olarak 9 şubat günü amiral heihachirou togo komutasındaki japon filosu ile amiral oskar victorovich stark komutasındaki rus pasifik filosu arasında gerçekleşen muharebe. rus-japon savaşının açılış salvosu olarak anılabilir. her ne kadar pearl harbor'un öncülü olarak görülebilirse de, çeşitli sebeplerden onun kadar etkili bir çarpışma değildir.

    amiral togo'nun ilk planı, hatsuse, shikishima, asahi, fuji, yashima ve togo'nun sancak gemisi mikasa'dan oluşan birinci filo ve kruvazörler iwate, azuma, izumo, yakumo, tokiwa'dan oluşan ikinci filo ile port arthur limanının tepesine çökmekti. bu gruba 15 destroyer ve 20 daha küçük torpidobot eşlik edecekti. kasagi, chitose, takasago, yoshino kruvazörlerinin yedekte beklemesi kararlaştırılmıştı. togo bu büyük ateş gücü üstünlüğü ile rus filosuna diplomatik ilişkilerin kesilmesinden kısa süre sonra yıkıcı bir darbe indirmek niyetindeydi.

    rus tarafında petropavlovsk, sevastopol, peresvet, pobeda, poltava, tsesarevich, retvizan zırhlıları ve pallada, diana, askold, novik, boyarin kruvazörleri port arthur limanında tahkim edilmiş deniz üssünün koruması altında demirli idi. lakin port arthur'un savunma gücü azami gücünde değildi: çok az sahil bataryasının mürettebatı görev başındaydı, tahkimatın güçlendirilmesi için gönderilen para yakınlardaki dalny'e yönlendirilmişti ve çoğu subay amiral stark tarafından verilen bir davette eğlenmekte idi.

    amiral togo bölgedeki casuslarından hatalı bilgi aldığı için port arthur deniz üssünün alarm halinde olduğunu sanıyordu. savaş gemilerini rus sahil bataryalarının karşısında riske atmak istemediği için ana filosunu geride tutmaya karar verdi. bunun yerine destroyer gücünü ikiye böldü: yarısını port arthur'a saldırmakla görevlendirirken diğer yarısını yakındaki dalny deniz üssüne yolladı.

    8 şubat gecesi saat 2230'da port arthur'a yollanan japon destroyer filotillası liman açığında devriye gezmekte olan rus destroyerleriyle karşılaştı. ruslar ateş açmamak emri almışlardı, bu yüzden rapor vermek üzere limana döndüler. lakin, temas nedeniyle çıkan karışıklıkta japon destroyerlerinden ikisi çarpıştı, kalanları ise dağıldılar. 9 şubat saat 0028'de ilk dört japon destroyeri port arthur'a ulaştı ve görülmeden önce pallada ve retvizan'a bir torpido saldırısı yapmayı başardı. ortadan vurulan pallada'da yangın çıktı ve gemi yan yattı, retvizan ise baş tarafından yara aldı. diğer destroyerler sürpriz avantajından yararlanmak için çok geç kaldılar ve tek tek saldırmak zorunda kaldılar ama saldırıları rus filosunun en güçlü gemisi olan tsesarevich zırhlısını saf dışı bırakmayı başardı. en son saldırıyı oboro destroyeri saat 0200 sırası gerçekleştirdi lakin bu sırada artık uyanmış olan rus sahil bataryalarının ateşi ve ışıldakları yakın menzilden torpido saldırısı yapmayı imkansız kılmıştı. baskının sonuçları beklendiği kadar iyi olmamıştı, zira atılan on altı torpidodan üçü hariç hepsi ya ıskalamış ya da patlamamıştı, ama japonların şansına bu üç torpido rusların en değerli gemilerini bulmuştu: tsesarevich ve retvizan zırhlıları ve korumalı kruvazör pallada haftalarca savaş dışı kaldılar.

    gece saldırısının ardından togo astı amiral shigeto dewa'yı dört kruvazörle saat 0800'de bir keşif yapmaya ve hasarı belirlemeye port arthur'a gönderdi. dewa 3 mile kadar limana yaklaştı ve üçü veya dördü hasarlı, yan yatmış veya karaya oturmuş gibi görünen on iki rus savaş gemisi saydı, dahası liman girişindeki küçük gemilerde bir telaş ve hareketlilik tespit etti. dewa bundan sonra geri dönerek togo'ya rus filosunun zayıflamış ve felç olmuş olduğu yönünde rapor verdi ve onu saldırmaya teşvik etti. lakin bu sırada rus filosu savaşa hazırlanmaktaydı. togo zırhlılarına port arthur'a saldırı emrini verdi.

    togo'nun filosu port arthur'a yaklaştığında ilk olarak devriye gezen boyarin kruvazörüne rastladı. kruvazör azami menzilde mikasa'ya ateş açtı, ardından döndü ve kaçtı. saat 1100'de, 8000 yarda menzilde rus ve japon filoları arasında çarpışma başladı.

    japonlar 12 inçlik toplarını sahil bataryalarını dövmekte kullanırken 6 ve 8 inçlikleri ile rus gemilerine ateş etmekte idiler. isabetlilik her iki tarafta da zayıftı ama japonlar yine de novik, petropavlovsk, poltava, diana ve askold'u ağır biçimde yaralamayı başardılar. lakin kısa süre sonra amiral dewa'nın değerlendirmesinde kritik bir hata yaptığı ortaya çıktı. savaşın ilk beş dakikasında mikasa seken bir mermi tarafından vuruldu. üzerinde patlayan mermi geminin arka köprüsünü harap etti ve aralarında başmühendisin de bulunduğu yedi kişiyi yaraladı.

    saat 1220'de togo dönerek tuzaktan çıkmaya karar verdi. bu filoyu rus sahil bataryalarının ateşine açık bırakan riskli bir manevraydı. ağır ateşe rağmen japon gemileri manevrayı tamamladılar, lakin shikishima, iwate, fuji ve hatsuse hasar gördü. dönüş noktasına yaklaşırken yedekte bekletilen kruvazörler de ateş altında kaldı ve hasar aldılar. bu esnada novik kruvazörü 3000 metreye yaklaşarak bir tropido saldırısında buşunmayı denedi, lakin isabet kaydedemedi ve su kesiminin altına ciddi bir isabet aldı.

    port arthur deniz savaşı bu şekilde kesin bir sonuç alınamadan sona erdi. her iki taraf da hasar gördü. lakin japon filosu yakında sasebo'da tamir tesislerine sahipken rusların port arthur'da ancak sınırlı bir tamir kapasiteleri vardı. en sonunda rus pasifik filosu ile japon filosu arasında sonuçsuz bir çok duellonun ve port arthur limanının çevresinde kıran kırana bir mayın savaşının ardından rus pasifik filosu port arthur'u kuşatan japon ordusunun getirdiği ve hakim tepelere yerleştirdiği 280 mm'lik howitzerlerin ateşi altında aralık 1904'te imha edildi. savaşın son perdesi gelmişti ve sahne bitiş gonguna, amiral togo'nun başyapıtına, yani tsushima muharebesine hazırdı.
  • kırım tatarlarında çok acı izler bırakmış bir savaştır

    (bkz: #14669078)
  • burada olen tatar'lar icin anma toreni yapilan yerdir.

    asagidaki linkte, uniformali bir rus subayinin da ellerini acip dua ettigi gorulmektedir.
    http://www.milli-firka.org/content/jejg
hesabın var mı? giriş yap