• positano'ya ya da genel olarak amalfi kıyılarına giderken "buradan ben ne bekliyorum" sorusuna cevap bularak gitmek, gidince karşılaşılan ortamdan mutlu olmak ya da "bu ne lan" dememek açısından mühim bence.

    biz positano'ya plansızca gittik, çok araştırma yaptığımızı söyleyemem. genel olarak güzel mi? evet. rüya gibi mi? hayır.

    - ulaşım: napoli'den taksiyle geçtik. ilk amacımız araç kiralamaktı, ancak positano'ya ulaşan yolların çok dar ve tehlikeli olduğuna dair yazılar okuyunca "zaten alkollü oluruz genel olarak en iyisi siktiredelim" dedik ve bu fikrimizden vazgeçtik.
    ancak farkettik ki yolun tehlikeli olduğu falan yok. belki hayatı otobanlarda geçmiş bir almanı kasabilir ancak standart türk şöför için herhangi bir yoldan farkı yok. gidiş geliş iki şerit bir yol, o kadar. yani yabancı forumlardan okuduklarınız sizi tırsıtmasın. ancak yine de araç çok gerekli değil gibi, çünkü zaten positano'da araç ile gezmek gibi bir durum yok eğer her köyü ayrı ayrı gezerim demezseniz, zira otopark sorunu var ve okuduğum kadarıyla gün başına 20 euro'dan fazla otopark ücreti söz konusu.

    - konaklama: irili ufaklı oteller mevcut. genel olarak butik otel konseptine yakın mekanlar var, konaklama ucuz sayılmaz, oteller de harika değil. tripadvisor puanına göre bir otel bulunabilir. merkeze yakın bir otel bulunması tavsiye olunur.

    - yeme-içme: positano'nun benim adıma en güzel kısmı bu oldu. her yerde ortalamanın üstü restoranlar var. çok araştırmadan kaldığımız üç gün içerisinde 5 restoran denedik, hepsi de iyiydi. tam anlamıyla fine-dining mekanları değillerdi ki zaten öyle bir misyonları yoktu ama güney italya'dan beklenen yöresel lezzetlerin tamamı vardı.
    türkiye'de ismine "ristorante" ya da "pizzeria" ekleyen mekanların italyanız ayağına milleti nasıl düdüklediğini anlamak açısından buralarda yiyip içmek gerek. fiyatlar makul, ürünler kaliteli, sonuçlar muazzam. buffalo sütünden mozzarella, adını ilk kez duyduğum pek çok yöresel ürün, kavun üzerine dilimlenmiş prosciutto, carpaccio, italyan yöresel peynirleri, gnocchi, deniz ürünleri ile bezenmiş makarnalar, odun ateşinde pişmiş hafif yanık pizzalar, yöreye ait leziz ve ucuz sofra şarapları ile buralarda yeme-içme tam bir şölen. türkiye'ye dönünce buradaki sözde italyan restoranlarından tiksinmek ise olumsuz kısmı.

    sahildeki chez black'i ve koya tepeden bakan ristorante positano'yu deneyin derim.
  • kara yoluyla napoliye ve salernoya 1,5 saat romaya da 3 saat uzaklikta bi tatil kasabasidir.biraz kasa benzer belki biraz kalkana. yol yilan gibi kivrilir,45 km 1,5 saatte gidilir ama manzara muthistir.farkli bi deneyim icin botla ulasim da mevcuttur, denizden amalfi sahilini izlemek de pek bi hostur ve daha kolay bi yoldur yarim saat surer lakin 12 eurodur.positano diger amalfi kasabalari gibi (bkz: amalfi) (bkz: atrani) (bkz: maiori) limon kokar.arkasi kesilmez limon bahcelerinin.ara sokaklardan birinde bi sabun-mum imalatcisi vardir ki mutlaka dukkana girip limon kokusu hafizalara kazinmalidir.begonvilli sokak kullanilarak yukari dogru cikilmalidir.yukarida minik bi pan heykeli ve positano manzarasiyla karsilasilir.gunbatimi buradadir.sehir merkezinde her gorulen objeye saldirilir ancak biraz pahali bi yer olmasi uzer fakir turistleri.son model mercedeslerin uzerinde yazan 'taksi' insani sasirtir.otel fiyatlarini sormaya cesaret bile edemez insan.yas ortalamasi da biraz yuksektir.ununu eleyip elegini asmis amca teyzeler vardir sokaklarda.denizi italyanin en temiz denizidir ancak gene de bu konuda turkiye tercih edilmelidir.donus yolunda bas arkadasin omzuna yaslanir, gun batimi geride birakilir.
  • otobüsle gidip gelmenin biraz çileli olduğu güzel kasaba.
    çevredeki volkanik oluşumlar nedeniyle kumları siyah renklidir, denizi pek güzel değildir. tepelerde konuşlanmış evleri görmek insanı ciddi anlamda fakir hissettirir ama güzel mekandır.
    şurada positano ile ilgili bir de vloğum vardır. gezip gördüklerimi çektim ettim. izleyiniz.
    positano the çileli yolculuk
  • amalfi sahillerine yolunuz düştüğünde mutlaka uğrayacağınız ve mutlaka seveceğiniz köy. arabayla giderseniz bizim gibi yılan gibi kıvrılan yolun sonunda park yeri bulamamaktan korkarak yukarıda bir yerlerde saatine 4 euro vererek park edin. (köyün güzelliği ve içilen şaraplar park parasını dert etmeyi engelleyici etkidedir) edin ki o müthiş yolu her köşesinde fotoğraf çekme molaları vererek yürüyebilesiniz. ta aşağılarda da park yerleri mevcuttur ancak dönüşte güneşi batırırken bu kez yokuş yukarı çıkmak ve yine her köşenin fotoğrafını çekmek ayrı güzeldir. yolu çıkarken harika manzaralı güzel restoranlardan birinde oturma niyetindeyseniz, yolun sağında daha mütevazı bir manzarayla harika pizza ve doldurulmuş kalamar eşliğinde gitar dinlemek istiyorsanız il fornillo'ya uğrayın mutlaka. o yöreye ait pahalı olmayan iyi bir şarap içmek istediğinizi söylediğinizde size kendisinin her gün içtiğinden house wine şarap ikram edem geveze bir italyan teyzeyle tanışmanız da muhtemeldir. yok eğer daha yukarılara tırmanmadan sahil tarafında deniz ürünleri yemek isterseniz, vedat milör abimizin de önerdiği la cambusa güzeldir. biraz da kazıktır ama menüde olmayan şeyleri istediğinizde dahi anında olduran garsonları ve yine ucuz güzel şaraplarıyla mest eder. geri dönme dilekleriyle yolcu eder sizi positano, bir bakmışsınız ki diğer tüm planları değiştirip ertesi gün yine yollarına düşmüşsünüz...
  • küçükken büyüyünce burda yaşıycam dediğim özel cennetim. insana ruhu olduğunu hatırlatan nadir yerlerden.
  • sorrento'dan sita bus denen otobüslerle 1 saat süren kasabacık.
    kasabacık bile tanımlamak için abartılı kalıyor neredeyse, büyükçe bir tatil köyü kadar bir yer burası.
    turistik kitaplarda the vertical city olarak geçiyor kendisi. her yer yokuş her yer merdiven gerçekten.
    bacaklara kuvvet bu durumda.

    deniz durumu ile ilgili olarak:
    2 adet plaja sahip; biri büyük plaj olarak geçiyor spiaggia grande diğeri de fornillo koyunda fornillo plajı adı da.
    denizle ilgili beklentiye kapılmak sadece hayalkırıklığına neden olacaktır.
    sanırım volkanik taşlardan ötürü kumlar gri-siyah. denizde 30 m kadar açıkta park halinde duran kayık, motor vesaire koyun tamamen tertemiz olmasını engelliyor. ve de küçücük bir koy olmasına karşılık ciddi anlamda dalga alıyor!?!
    ve de inanılmaz pahalı! 2 adet şezlong ve 1 adet şemsiye için 7 ila 12 € ödemeniz gerekiyor.
    kısacası denize girmek için siz gene türkiye sınırları içini tercih edin.

    manzaraya ilişkin:
    positano'nun en büyük özelliği her açının, bakılan her noktanın manzara olması. manzarada bir resim çekeyim diye bir durum yok. zaten her çektiğiniz resim ayrı mükemmellikte bir manzara içeriyor. trafik sesi yok, kalabalık yok. bütün oteller ve binalar birbirinden farklı bir estetiğe sahip, her yer çiçekler, begonviller, adını bilmediğim renk renk bitkiler içinde.

    yemek-içmek'e ilişkin:
    klasik olarak pizza-makarnaların hepsi güzel. yalnız dehşet pahalı. deniz mahsüllü ürünlerde beklentiyi istanbul boğazındaki balıkçılarla bir tutmak mantıklı olmuyor. yine de lezzetli seçenekler var. tekrar hatırlatmak isterim ki dehşet pahalı. en dandirik restoranda bile garsonlar inanılmaz nazik, sevimli. bir de çarşı girişinde sağda bir pastane var ki adını tamamen uyduracağım zagara gibi birşey olabilir. burada tiramisu ve limonlu bademli kek mutlaka yenmeli!

    ayrıca buraya kadar gelmişken:
    (bkz: ravello) (bkz: sorrento) (bkz: amalfi)
  • adeta bir cennet köşesi, amalfi coast’un incisi , sevimli ve romantik bir italyan kasabası. amalfi'den daha şirin, capri gibi tasarımcı mağazalarıyla dolu sokakları yok. manzara inanılmaz güzel, zaten otellerin çoğu bu manzarayı yukarıdan görecek yerlere konumlanmış ve salon büyüklüğünde balkonları var. burada oturup güneşin batışını izlemek, akşam ışıklarında positano’yu ve denizi seyretmek inanılmaz bir keyif.

    deniz çok şahane değil ama denildiği kadar da kötü değil bence. özellikle sabah saatlerinde temiz ve dalgasız. antalya’daki gibi yüzlerce metre uzanan kum plajlar bekleyenler hayal kırıklığına uğrayacaktır zira plaj çakıl taşlarından oluşuyor. zaten komple kaya olan bir coğrafyada başka birşey de beklenemezdi. spiaggia grande çok büyük ve pahalı. (2 şezlonga 30 euro isteyecek kadar!) fornillo plajı hem daha ucuz, hem de daha sevimli ve tenha. bu açıdan diğerine göre kesinlikle daha mantıklı bir seçim olacaktır kanaatimce.

    yemeklere gelince biz kendi adımıza tüm makarna çeşitlerine bayıldık. pizzada süper bir tatla karşılaştığımı söyleyemem ama makarna ve risottolar süper. midyeli linguine ve deniz mahsüllü risotto harika seçenekler, denizden ne çıksa yerimci bünyeler için biçilmiş kaftan. yemek için önerebileceğim yer buca di bacco’nun restoranı. hem ortam, hem çalışanların kibarlığı hem de yemekler gayet güzel. (tuğrul şavkay mode on)

    bu şirin kasabaya özgür diğer bir güzellik de dar, taş sokakları ve evleri. rengarenk binalar, eflatun çiçekler, sağda solda görününen limon ağaçları çok güzel, insan her köşede durup fotoğraf çektirmek istiyor. otelden şehir merkezine veya plaja gitmek için bu dar ve merdivenli sokaklardan inmek gerekiyor. insan burda 2 hafta kalsa sağlam bacak kası yapar diye düşünüyorum. velhasıl iniş neyse de çıkış baya meşakkatli bir uğraş oluyor, dolayısıyla otobüs veya yediden yetmişe herkesin altındaki motosikletlerden faydanmak mantıklı olabilir.

    insanın içini açan, huzur veren, romantik modlara sokan bir yer burası. moda deyimle romantik bir kaçamak yapmak isteyenler ve balayı çiftleri için kesinlikle doğru yer. bir kere gidince kesinlikle bir kere daha gitmek istiyor deli gönül. yolu o taraflara yakın bir yerlere düşenler (napoli, salerno vs.) ne işim var demesin, gitsin, görsün, tadını çıkarsın. yolu düşmeyenler de düşürmeye çalışsın, naçizane tavsiyem budur.
  • only you isimli romantik komedinin pek cok sahnesinin gectigi fotografik minik kasaba.
  • italya'nin amalfi sahilinde turistik, kucuk bir sehir.
  • cennetten bir köşeymiş. yaşanılası bir yermiş efendim. gidiniz görünüz ama 30 km. lik yol nasıl 2 saatte gidilebilir onu da gördük çünkü yollar gerçekten çok virajlı ama bir o kadar da şahane.
hesabın var mı? giriş yap