• yeni hasıl oldum varlığına. hümanizm kadar boktan bir izmden sonra postuda sıradaymış meğer. arkadaşlar yenilik de katmışlar. beyaz burjuva,doğa,kadın,hayvan...vn canlı türleri kaşısından tanrı ilan etmişti kendini. bu arkadaş da makineyi katıyor devreye ve bir androide övgü sunuluyor. ne diyim bu da kaç fransız filozof yiyecek merak konusu...
  • transhümanizm posthümanizmin sadece bir parçasıdır, hatta parçası olmak zorunda da değildir.

    transhümanizm insan zekasının ve bedeninin genetik mühendisliği, nanoteknoloji, enformatik gibi yollarla yükseltilmesini amaçlar.

    ancak posthümanizm ahlaki değerleri de içinde bulunduran bir felsefedir. hümanizm, rasyonalitenin ve insanlığın evrenin merkezine oturtulmasıydı ve temelde dini inançları karşısına alıyordu. bu nedenledir ki hümanizm amerikan "demokratikleştirmesinin", kolonileşmenin, sömürgelerin, bireyselleştirmenin ve vahşi kapitalizmin dolaylı olarak gerekçesi olmuştur. çünkü dinlerle korunan ahlaki değerleri önemsizleştirdiğinizde, dini değerleri rasyonaliteye tabii tuttuğunuzda, bunları yapacak nedenleri kendinizce bulabiliyordunuz. ancak konumuz henüz bu değil.

    hümanizm tanrıdan boşalan koltuğa insanın yerleştirilmesiydi. insan kendini doğanın ve evrenin yegane merkezi olarak görmüş; insan zekasıyla her şeyin anlaşılabileceğini varsaymıştır. kısacası, diğer canlılarla arasına bir bariyer kurmuş ve rasyonalite adı altında doğaya, çevreye ve diğer canlılara zarar vermiştir.

    posthümanizm ise hümanizmin eksikliklerini irdelemiştir. hümanizm insan zihnini bilinen evrendeki en üstün zeka olduğu iddia ederken, posthümanizm insan zihninin beyin tarafından sınırlandırıldığını düşünür. hümanizm ahlaken diğer canlılara ve dünyaya tehdit oluşturacakken (ki oluşturmuştur, insanların enerji kazanımı adı altında doğayı katletmesi gibi), posthümanizm insanın bu sorunları aşıp doğayla bütünleşmesi, kendi arasındaki farklılıklardan kaynaklanan acıları ortak bir paydaya ulaşarak kaldırmak ister.

    kısacası, yapılan bütün ahlaksızlıkları göz önüne alın. bazılarımız haklı olarak bunların "insan doğası"ndan kaynaklandığını düşünecektir. işte, posthümanizm insan doğasının üstüne çıkarak bu ahlaksızlıkların giderilmesini hedefler. transhümanizm ise sadece bedensel eksikliklerden kaynaklanan (beyinin bilgisayar fonksiyonlarını kısıtlayan biyolojik yapısı gibi) sorunları çözme uğrunda bir araçtır. bunun ardından doğayı koruyarak tarım yapılması için biyoteknoloji, temiz ve verimli enerji üretimi için nükleer enerji ve nanoteknoloji, hayvanların gereksiz ölümünü engellemek için lab üretimi etler, yerleşim için yeni gezegenlerin keşfedilmesi ve uzay seyahatleri de posthümanizmin hedef ve amaçları arasında yer almaktadır.

    kısacası transhümanizm fiziksel bir amaç iken, posthümanizm külliyen insani değerlerin "üzerine" çıkılmasıdır. transhümanizm egosuyla hümanizmin üstüne felsefi olarak pek bir şey koymuyor, ancak posthümanizm insanlığı yeni bir çağa yükseltmeyi amaçlıyor. insan türünün devam etmesi için posthümanizm eninde sonunda evrensel olarak kabul edilecek bir ideolojidir.
  • transhümanizm zeki yaşamın mevcut insan formu ve kısıtlamalarının ötesinde sürdürülebilmesi ve evrimleşmesinin hızlandırılmasının yaşamı-yücelten prensip ve değerler ışığında, bilim ve teknoloji vasıtası ile sağlanmasını öngören felsefeler bütünüdür.

    - max more (1990)

    bir başka deyişle, “insanlık +” ya da “humanity +” , insanın mevcut tüm kapasiteleri ve özelliklerinin mümkün olan tüm bilimsel ve teknolojik imkanlar kullanılarak değiştirilmesi, geliştirilmesini ve tüm insanlarca erişilebilir hale getirilmesini destekleyen kültürel harekettir.

    bu hareketin bir lideri yoktur, lider kadrosu da yoktur çünkü merkezi bir hareket değildir, merkezsiz, sadece düşünce öncüleri içeren ama sonunda bireyler arasında, sınırları konmamış, hiyerarşiler içermeyen bir düşünce birliğidir, kendisini bu düşünce hareketine ait hisseden herkes öncelikle kendisi için istemektedir transhümanizmi, belli bir pozitif bencillik söz konusudur, bireyler kendi hayırları için insanlığın da hayrını istemektedirler.*

    *ideoloji değildir
    *din değildir
    *tarikat değildir
    *doğaüstü felsefe değildir
    *geçici bir yeni çağ akımı değildir
    *toplumsal hareket değildir
    *sistemi ele geçirmeye çalışan devrimci hareket değildir
    *bir ekonomik sistem değildir
    *mevcut siyasi atmosferin bir parçası değildir
    *sağ ya da sol siyaset değildir
    *nazi ya da faşist anlayışlara yakın değildir
    *milli hareket değildir
    *etnik hareket değildir
    *savaş doktrini hiç değildir
    *ütopya ya da distopya çalışması değildir.
  • posthümanizm kavramının, birçok alanla kesiştiği ve öncesindeki felsefi akımlardan da bileşenler içerdiği için, kısa bir tanımını yapmak pek mümkün olmamakla birlikte transhümanizm demek de yanlıştır. elmayı armutu sorbe yapmayalım efenim.

    temel olarak posthümanizm, “insanlık bitecek, robotlar ve/veya yapay zeka mutfak robotuna hükmederek tırbüşonu üzerimizde deneyecek” demek de değildir.

    aydınlanma çağında ortaya çıkan liberal hümanizmin eksiklerini eleştiren, gediğine yeni terimler ve anlamlar katan bir eleştiri akımı diyebiliriz. insanın kendini ayrıcalıklı ve hükmeden olarak tanımladığı bir çağdan; bitkisine, hayvanına, tek hücrelisine, kısaca diğer yaşam türlerini de önceleyen, yönünü o tarafa da çeviren bir anlayış.
    işi her zamanki gibi ehline bırakmalı ve
    başak ağın’ın siyasal kitap yayınevinden çıkan http://siyasalkitap.com/posthumanizm posthümanizm: kavram, kuram- bilim kurgu eserini okumalı ve okurlara tavsiye etmeliyiz.

    düzeltme: imlâ
  • pasajlar dergisi, ocak 2021'de yayımlanan 7. sayısında; talha dereci'nin genel yayın yönetmenliği ve çağdaş dedeoğlu'nun sayı editörlüğünde, "posthümanizm" temasına odaklandı.

    ilgili sayının içeriği için derginin ilgili web sayfası incelenebilir.
  • --- spoiler ---

    “kendimizi dünyanın çamurundan ayırıp yukarıda bir mertebede konumlandırmamızı sağlayan o üstünlük merdivenini ayağımızın altından çekmek”
    --- spoiler ---

    konuyla ilgili başak ağın makalesi için posthumanizm ne değildir buyrun

    sadece yukarıdaki spoiler üstlerde yapılmış bazı tanımları yanlışlıyor. 203x de açılacak başlıklar bu konuyla alakalı olacaktır sanıyorum.

    edit: açılın kitabını okudum ben bunun.

    posthümanizm, ne "post" ne "human" nede "izm". birleştirmişler ama olmamış. öncesinde böyle bir bakış açısı olmadığı için "post" değil, insanı merkeze alan ideolojilerin karşısında olduğu için "human" değil, henüz emekleme çağında bile olmadığı ve muhtemelen transhümanistlerce yok edileceği için "izm" değil.
  • pasajlar sosyal bilimler dergisi'nin, ocak 2021‘de yayımlanan 7. sayısında; talha dereci‘nin genel yayın yönetmenliği ve çağdaş dedeoğlu‘nun sayı editörlüğünde odaklandığı konu.

    (bkz: pasajlar dergisi)
    https://www.pasajlardergisi.com/…gaza/posthumanizm/
  • klasik hümanizmi eleştiren; "kimin ve hangi canlıların hümanizmi?" sorusunu soran, merkeze insanı değil yaşamı koyan ekol. transhümanistlerin posthumankavramıyla alakası yok. iki kavram teknoloji sebebiyle çok karıştırılıyor maalesef. posthumanistler teknolojiyi yoldaş olarak görür ve ekolojiyi gözetirler, transhümanistler ise ölüme karşı teknolojiyi öne sürer ve onu neredeyse kutsallaştırırlar.

    konuyla ilgili kısa bir podcast

    konuyla ilgili (bkz: başak ağın) ile yapılmış: röportaj
  • yalın alpay'ın esra özkan ile yaptığı posthümanizm ve transhümanizm , ve bu kavramların birbirine değdiği ve uzaklaştığı noktalar üzerine yaptığı zihin açıcı bir sohbeti dinlemek için buraya bir göz atabilirsiniz...
hesabın var mı? giriş yap