• anadaolu uygarlıklarının kalelerinde, gizli geçit olarak kullandıkarı tünel.
  • ilk örneği hititlerin başkenti hattuşada (boğazköy) şehrin güney girişi olan sfenksli kapının altındadır. monolit taşlardan bindirme tekniği ile yapılmıştır ve 3 metre yüksekliğinde 71 metre uzunluğundadır. şehirdeki girişi ile ova yönündeki çıkış arasında 12 metre kot farkı vardır. şavaş sırasında düşmana saldırı için taktiksel , ibadet için de yeraltı tanrılarına ayin için kullanılmıştır.
  • şehir surlarında bir hendeğe açılan gizli kapı. bir urartu akropolü olan çavuştepe de de bir potern vardır.
    poternler kenti kuşatan düşmana huruç harekatı yaparak saldırmak amacıyla kullanıldıkları gibi sığınak olarakta kullanılmıştır.
  • ilk örneği hititlerin başkenti hattuşaş'da (bkz: boğazköy) şehrin güney girişi olan sfenksli kapının altında görülmüş, monolitkullanılarak bindirme tekniği ile yapılmış; kenti kuşatan düşmana huruç harekatı yaparak saldırmak ya da sığınak ve ibadet için yeraltı tanrılarına ayin amacıyla kullanılmış geçit ilginç.

    kaynak: arkeoloji dünyası
  • yeraltı geçidi.taş temelli, kerpiç bedenli surların altında açılan, bir tehlike anında veya ana kapının açılmamasıgerektiği durumlarda, gizlice şehrin dışına çıkmayı sağlamak amacıyla kullanılan gizli geçitlerdir.
  • gizli tünel geçidi. anadolu'da bir zamanlar çok kullanılırdı.
    savunma amaçlı kullanıldığında muhtemelen istihbaratın önemi büyüktü. zira düşman tarafından fark edilirse bu sefer tam tersi saldırı için büyük bir nimetti. yine de savunmada baya kullanıldı.
    ayrıca dini amaçla da kullanılıyordu.
    birçok poternin en önemli özelliği yerin kazılarak inşa edilmesi değil üzerine yığma yaparak tünel haline getirilmesidir.
hesabın var mı? giriş yap