• tek yaptigi is gelen ses sinyalini kuvvetlendirmek olan, herhangi bir kontrol fonksiyonu ile ugrasmayan amfi. bir control amplifier ile eslenerek kullanilir. bu sayede daha iyi ses elde edilir.

    ikisini birden ayni kasada barindiranlarina integrated amplifier denir. bunlar toplamda daha ucuza gelir, ses kalitesinde yuksek ve dusuk gucler birarada bulundugu icin kalite kaybi olabilir.

    (bkz: high end)
  • maximum power transfer ilkesini egale edebilen* versiyonlari da bulunan yukseltici devreler.. bir cok sinifi vardir, pratikte kullanilan bazi siniflar: a*, ab*, b*, c, d, e, f, g, s
  • iletimde gurultunun (bkz: noise) onlenmesi veya dusuk enerjiyle islem yapabilme sebebiyle gucu (bkz: power) dusuk tutulmus sinyalleri dis dunyaya tasimadan once voltaj dusuk degerlerde tutulurken akimin siddetini arttirmak suretiyle sinyali siddetlendiren cihazlardir.
    sadece ses degil diger analog sinyallerin entegrede (bkz: ic) (bkz: chip) belli islemlerden gecirildikten sonra dis dunyaya aktarilmasi sirasinda da kuvvetlendirici olarak yararlanilir.
    ne kadar gelismisi olursa olsun bu devrelerdeki verim yuzde 35'leri gecmez, geri kalan (ing. output power dissipation) isi olur kacar gider*
  • (bkz: pa)
  • çıkışa verilmek istenen sinyali(akustik ya da rf olabilir) en yüksek verimle kuvvetlendirmeye çalışan özel kuvvetlendiricilere denir. türkçesi güç kuvvetlendiricisidir.

    verimden kasıt, kuvvetlendirme işlemini yapan transistörün üzerinde minimum güç harcanmasıdır. bir kuvvetlendiricinin kutuplama akımı vardır. bu akım dc gücü belirler. yani stabil durumda, herhangi bir sinyal kuvvetlendirmiyorken harcadığı güçtür. bir de kuvvetlendirme işlemi yapılırken ısıya dönüşen güç ve kaçak akımlardan dolayı kaybolan güç vardır. bunlar ne yaparsanız yapın işe yaramayan enerjiye dönüşecektir yani ısıya ve radyasyona. güç kuvvetlendiricisinde, bu istenmeyen enerji dönüşümü minimize edilmeye çalışılır. bunu da basitçe açıklamak gerekirse, minimum dc akım harcayan kutuplama sınıflarını kullanarak (c ve sonrası kutuplama sınıfları) ve kuvvetlendirmeyi yapan transistör üzerinde aynı anda akım ve gerilim (akım ve gerilimin çarpımı güçtür) bulundurmamaya çalışarak yapar.

    fakat her şeyde olduğu gibi burda da bir trade-off söz konusudur. kutuplama için ne kadar az akım çekerseniz, transistörün lineer davranışı o kadar bozulur ve nonlineer davranışları o kadar artar. distorsiyon akımları ortaya çıkar ki bu da istenmeyen bir durumdur.

    daha fazla bilgi için google'a "how does power amplifier work" yazıp çıkan arama sonuçlarını inceleyebilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap