• guc veren nesneler (bkz: powerup)
  • (bkz: pekmez)
  • bir bilgisayar/arcade oyunu konsepti. alındığı takdirde oyuncunun karakterine çeşitli özellikler kazandıran objelere denir. item'dan farkı, etkisinin direkt ve ani olmasıdır. alındığı gibi etki eder.
    power-up'lar oyunun çeşitli yerlerine önceden yerleştirilmiş olabilir. belirlenmiş ya da random kordinatlarda summon olabilir. kutulardan veya çeşitli konteynerlerden çıkarılabilir (kırarak, açarak, kilidini kaldırarak, vs.). ölen/yenilen düşmanlardan düşebilir.

    kazandırdığı özelliğe göre genellikle 6 tip power-up vardır:
    1- ofansif: karakterin saldırı gücünü arttıran/geliştiren/değiştiren power-up'lar. (mario serilerindeki çiçek, shooter oyunlarındaki silahlar, vs.)
    2- defansif: karakterin savunma gücünü arttıran/geliştiren/değiştiren power-up'lar. (mario serilerindeki yıldız, shooter oyunlarındaki zırhlar, vs.)
    3- evasif (evasion): düşmanlardan veya silahlarından kaçmaya/saklanmaya yarayan, karakterin hızını/görünürlüğünü/saldırıdan kaçma yeteneğini geliştiren power-up'lar. (tumblepop'taki hızlandıran bot, super mario kart'taki görünmezlik veren hayalet, vs.)
    4- sağlık: karakterin sağlık barını yükselten veya ekstra can/hak (1-up) veren power-up'lar.. (mario serilerindeki hak mantarları, shooter oyunlarındaki med-kit'ler, vs.)
    5- tuzak: karaktere tuzak olarak koyulmuş, kötü etki yapan power-up'lar.. (super mario bros. - the lost levels'taki karakteri öldüren zehirli mantar, çoğunlukla shooter oyunlardaki içinden düşman çıkan konteynerler, vs.)

    shoot em up ve run and gun tarzı oyunlarda power-up'lar oyunun esas konseptlerindendir. bundan ötürü çok daha değişik çeşit ve amaçlarda bulunabilir. örneğin:
    -yardımcı/arkadaş: karakterle beraber ilerleyen ve çoğunlukla güçlü bir yapay zekâya sahip olmadan onunla aynı hareketleri yapan npc power-up'ları. (gradius serilerindeki option'lar, forgotten worlds'teki sattelite'lar)
    -direkt vuruş: karakterin aynı anda değişik yönlere doğru (arkasına, üstüne, altına) ateş etmesine yarayan power-up'lar. (gradius serilerindeki double)
    -güç kalkanı: saldırıları gücü ya da süresi bitene değin karşılayan, karakteri tamamiyle ya da kısmen kaplayan kalkan power-up'ları.
    -güdümlü silah: düşmanı takip eden silah/roket power-up'ları.
    -lazer silahı: tek bir çizgi halinde giden, çoğunlukla kuvvetli ve tek atışta birden fazla düşmanı yokedebilen silah power-up'ları. (metal slug'daki laser gun)
    -çok yönlü/yayılan silah: karakterin önünden fışkırırcasına giderek geniş bir açıda kontrol sağlayan silah power-up'ları. (contra serilerindeki spread gun)
    -silah güçlendirici: daha kuvvetli vurmayı sağlayan power-up'lar. (sunset riders'taki sarı yıldızlı rozet)
    -silah hızlandırıcı: daha seri vurmayı sağlayan power-up'lar.
    -silah yansıtıcı/yansıyan silah: saldırıların yansımasını/sekmesini sağlayan power-up'lar ve yansıyan/seken silah power-up'ları. (duke nukem 3d'deki freezethrower)
    -silah genişletici: saldırıların yine ileriye doğru, ancak daha çok ve daha kalın yapılmasını sağlayan power-up'lar. (1942'deki silahları ikiden 4'e çıkaran power-up, sunset riders'taki cormano'nun gümüş upgrade'leri)
    -bomba, süper silah: tek kereliğine ve kısa süreliğine ortalığı cehenneme çevirmeye ve genellikle ortamdaki tüm düşmanları öldürmeye (ya da yüksek oranda yaralamaya) yarayan power-up'lar. (crimsonland'deki nuke, gradius'daki mavi power-up'lar)
    -taktiksel silah: düşmanı etkisiz ya da hasar görmeye daha yatkın hâle getiren silah power-up'ları. (crimsonland'deki freeze)

    bir de kimi rts'lerde görülen "power-up crate" konsepti vardır. oyun esnâsında summon olan çeşitli bölgelerdeki sandık ve benzeri şekillerdeki power-up'lara bir üniteyi göndererek toplanır. sandıktan çıkanlar para (ya da oyunda para yerine geçebilecek herhangi bir şey), ekstra ünite ya da tıpkı arcade power-upları gibi ilgili üniteyi geliştiren şeyler olur.

    son olarak da gradius'un arcade dünyasına kazandırdığı "seçim çubuğu (selection bar)" olayı vardır. seçim çubuğunda işe yararlığına göre kötüden iyiye sıralanmış çeşitli power-up opsiyonları dizilidir. bu çubukla alâkadar her power-up objesi alındığında opsiyon bir ileri atlar. oyuncu opsiyonun o sırada üstünde bulunduğu power-up'ı almak istediği vakit bir tuşa basar ve çubuk tekrar baştan dolmak üzere sıfırlanır.
  • ülkemizdeki ilk litrelik enerji içeceği. metro grossmarket'lerde satılıyor. tadı red bull'dan farksız.
  • enerji içeceklerinin hasıdır, bağımlılık yaratır, tadı red bull'dan farksız hatta içimi daha lezziz bile diyebiliriz.
    dolaptan çıkarıp buz gibi bir power up'u kafaya dikin anlayacaksınız.
  • gaziemir metro dan tam 6 şişe * alıp içmeye doyamadığım enerji içeceği.tek kötü yanı havası çok çabuk kaçıyor ona çözüm yolu bulmak lazım.ayrıca bu enerji içeceklerin sağlığa aşırı derecede zararlı olduğu nu duymuştum ama yinede içiyorum ne kadar doğru bilemicem.
  • bir dj gonza eseri olup, ıslıkla çalınan melodisi başlarda ezberledim sanılır, ama akla zor gelir sonradan yine ıslıkla çalmak isteyince.
  • half-life'ın 7. bölümü. gargantua'yı öldürmek için çabaladığımız bölüm.

    gargantua
  • ac/dc'nin yeni albümünün adı.
  • 7 aralık 2020'de ortamlara bomba gibi düşecek yepisyeni ac/dc albümü.

    babalar tekrar birleşti. gruba bir süreliğine ara veren vokal brian johnson tekrar mikrofonda.

    efsane malcolm young toprağın altındayken yerine yeğen stevie young geldi ama yeri doldurulamaz.

    ortamlara düşen ilk riffler de shot in the dark adlı parçaya ait ve tabii ki tipik ac/dc soundu devam ediyor.
hesabın var mı? giriş yap