• stanislaw lem romani.uzayda gecirdigi 100 yildan sonra [uzay da bu zaman 10 ama dunyada 100 yil olarak gecmistir] dunyaya donen ve biraktigindan cok farkli bir dunya ile karsilasan bir astronotun hikayesini anlatir.akici bir dil ve ilginc konusu ile bir cirpida okunulasi bir kitap...
  • (bkz: betrize olmak)
  • stanislaw lem'in mukemmel tasvirlerden olusan, benim gibi asiri tasvirlere dayanamayan insanlara bile kendini okutan bilim kurgu eseri
  • girişinde tarif edilen havaalanının muhteşem tasvirine ve başkarakterin hissettiği kafkavari kaybolma haline kendinizi fazla kaptırırsanız, kısa bir dünyaya fırlatılmışlık sendromu yaşamanız olasıdır. eğer bunu bir toplu taşıma aracı içerisinde deneyim ediyorsanız ve sosyal girişkenliğiniz zaten biraz zayıfsa küçük çaplı bir anksiyete patlaması bile geçirebiliriz.

    romanda, tarih, uzaya yolculuk, cinsiyetler, yapay zeka gibi konular stanislav lem'in muhalif bakışından beslenen sıradışı bir perspektifle ele alınır.

    hayvan gibi bir bilimkurgudur yani. bulursanız kaçırmayın.
  • ayrıntılı tasvirleriyle zihinde film gibi canlanan müthiş kitap. baş karakterin* yeni dahil olduğu farklı dünyada yaşadığı sıkıntılarla ve ağır diyaloglarla hikayenin içine girmek kolaylaşıyor. kısacası okumaya değer..
  • baskan yayınları'ndan çıkan çevirisini yıldızların dönüşü, iletişim yayınları'ndan çıkan çevirisini ise yıldızlardan dönüş türkçe ismi ile bulabilirsiniz. ve ayrıca;

    (bkz: hal bregg)
  • 120 yıl sonra dünya'ya geri dönen (zamanın göreceliliği uzay aracında geçen zamanın 10 yıl hissedilmesine neden olmuştur) ve onu bıraktığından tahayyül edemeyeceği şekilde farklı bulan bir adamın hikayesidir.

    kitap bana vietnam savaşı gazilerinin ülkelerine geri döndüklerinden sonra yaşadıklarını anımsattı. vietnam gazileri ülkeleri için savaştıkları fikrine tutunmuş, ancak eve döndüklerinde savaştıkları savaşı meşru görmeyen bir toplumla karşılaşmışlardı. bu durum bir çok gazi için travmatik bir durumdu. kitapta da uğruna bir çok özveride bulunduğu uzay keşfinin umursanmadığı bir toplumla karşılaşıyor.

    her ne kadar vietnam gazilerinin ülkelerine döndükleri ile bregg'in dünya'ya döndüğündeki deneyimledikleri birbirinden çok farklı olsa da, stanislaw lem'in 1961'de, gazilerin amerika'ya dönmeye başlamasından önce, böyle bir yapıt ortaya koyması takdire değer.
hesabın var mı? giriş yap