• (bkz: bcg asisi)
  • tuberkuloz basilinin antijenlerinden hazirlanmis purified protein derivesinden 5 unite on kol icerisine verilmesi ile yapilir. 48 saat sonra tuberkuloz gecirmis veya asisi olmus kisilerde kirmizi ve sis gorulen bolge kasinti verir, bir hafta icinde sislik ve kirmizilik zamanla kaybolur.
  • ayrica ulkemizde de bir aralar (hala oyle mi bilmiyorum) cok yaygin olan bcg asisi yapilimis kisilerde de bu test pozitif sonuc verebilir.

    eger pozitif sonuc alinirsa bu buyuk ihtimalle latent tb (tam turkce karsiligini bilmiyorum ama tb tuberculosis yani verem yerine geciyor) enfeksiyonunuz var demektir. latent tb enfeksiyonu nasil mi kapilir? eger verem hastasi bir kisinin yaninda bulunduysaniz kapabilirsiniz mesela. latent tb enfeksiyonu olmak verem hastasi olmak anlamina gelmez. sadece latent tb enfeksiyonu olan insanlarin diger kisilere gore verem hastasi olma ihtimali daha yuksektir. belli risk gruplarinda bu ihtimal cok daha yuksektir. nedir bu risk gruplari peki?

    1) hiv enfeksiyonu olanlar,
    2) bebekler ve cocuklar,
    3) uyusturucu kullananlar,
    4) bagisiklik sistemini zayiflatan hastaligi olanlar,
    5) yaslilar.

    eger latent tbniz varsa ve yukarda belirttigim risk gruplarindan en az birine dahilseniz ilac tedavisi almaniz gerekir. bir kac cesit ilac tedavisi vardir; en yaygin olani inh de denilen isoniazid ilaci tedavisidir. en az 9 ay bu ilaci almaniz gerekir. bu ilacin yaninda genellikle b6 vitamini de verilir. kesinlikle tedavi suresince alkol alinmamasi gerekir. inh kuvvetli bir ilac olduguicin genelde ilk hafta icerisinde yan etkileri bas gosterir, ancak yan etkiler 8-9. gunden sonra kaybolur. yan etkiler baslar baslamaz doktora danisilmalidir. yan etkileri mi?

    1) istahsizlik,
    2) mide bulantisi,
    3) kusma,
    4) soluk ten, sarimsi gozler
    5) ates,
    6) karin agrisi,
    7) ellerde ve ayaklarda karincalanma.

    eger kisi isterse tedavi gormek zorunda degildir. ve tabii ki en onemlisi latent tb bulasici degildir!
  • verem savaş derneklerinde, şu sıralar olmadığı için yapılamayan test. cerrahpaşa göğüs hastalıkları bölümünde de yokmuş.
  • testin uygulandığı bölgeye su değdirmemek gerekiyor. bir de böyle bir kaşıntı yok ya, kolda bu test varken insanın eline çorabı takıp hart hart kaşıyası geliyor.
  • ppd test negatifleşmesi türkiyede ancak hücresel immünütenin baskılandığı durumlarda gözlenir. bu durumlar steroid kullanma, organ nakli, aids ve milier tüberküloz,kızamık gibi durumlarda olur.
  • 15 mm üstü her daim pozitiflik gösterir.
  • asıl adı mantoux testi olan, verem/tüberküloz tanısı ve takibinde kullanılan bir test.

    koldan (en azından benim için) yapılan bir iğne. akabinde, bölgeye şu degdirilmeden 3 gun beklenir.
    iğne yapılan bölgenin kabarikligi cetvel ile ölçülür. bu kabariklik mm cinsinden hastalığın gidişatı hakkında bilgi verir.
  • açılımı pürified protein derivative 'dir.
    çok sık yalancı pozitif ve negatif sonuçlar verdiği için güvenilir bir test değildir.
    quantiferon , genexpert gibi daha güvenilir testler çıktı ama her durumda tbc'de altın standart balgam kültürü ve asit rezistan boyamadır.
  • bcg aşısı olmuş her çocukta pozitif çıkma ihtimali olan test türüdür. kesin tanı 45 günluk balgam kültüründe konulur. kuvvetli bulgular varsa 45 günü beklemeden de tedaviye başlanabilir. beslenmenize dikat edin, bağışıklık sistemi çöken herkes potansiyel verem hastasıdır.
hesabın var mı? giriş yap