• 45 yaşın üzerindeki kişilerde yakını görme sıkıntı*. yakınmalar 35 yaşından sonra başlar.
  • genellikle 40 yaş olarak kabul edilen sınırdan sonra göz içi merceğinin odaklama gücünü kaybederek yakını görmeyi gittikçe zorlaştırmasıdır. odaklama gücü tam olan bi insan gözünden yaklaşık 10 cm mesafede duran bir cisme odaklanabilir. yaş ilerledikçe bu minimum mesafe gittikçe artmaya başlar.

    presbiyopi derinin buruşması veya saçların beyazlaması gibi doğal bir durumdur ve göz hastalığı kategorisine girmez. tek odaklı yakın gözlükleri, bifocal, trifocal veya progressive camlarla negatif etkisini azaltmak mümkün olsa da ilerleyişini durdurmak veya geriletmek en azından günümüzde mümkün değildir.

    lazer operasyonlarıyla tedavi edilemez. gençliğinde göz bozukluğu nedeniyle lazer operasyonu geçirmiş kişilerde de görülür ve 40 yaşından sonra tekrar gözlük kullanmayı mecbur kılar.

    presbiyopi'de kullanılabilecek başlıca gözlük camı tipleri:

    tek odaklı yakın gözlüğü: kişinin yakın numarasının diyoptrisinde olan tek odaklı camdır. uzak görüşte problemi olmayan ve sürekli gözlük takmayan kişiler için uygundur. dezavantajı bu tip camlı gözlük gözünüzdeyken orta mesafe ve uzağı göremezsiniz.

    bifocal camlar: camın büyük bölümünde kişinin uzak numarası, alt iç (burun) kısmında küçük bir odacıkta yakın numarası bulunur. avantajı presbiyop olmadan önce de göz bozukluğu bulunan ve gözlük takan kişilerde hem uzak hem yakının görülebilmesi ve bundan sonraki camlara göre bir nebze daha kolay alışılabilmesidir. dezavantajları ise orta mesafenin görülememesi, dışarıdan bakıldığında odacığın estetik bir görünümde olmaması ve dolayısıyla da kullanıcıyı yaşlı göstermesidir.

    bifocal camların ct25, ct28, st25, st28, e-line gibi değişik versiyonları mevcuttur.

    trifocal camlar: bifocal camlarla aynı esasta çalışan ancak yakın odacığına ilaveten orta mesafe odacığı da ihtiva eden çok odaklı camlardır. bifocallere olan avantajı orta mesafenin de görülebilmesidir. bifocal camların dezavantajlarına aynen sahiptir.

    progressive camlar: presbiyopi için en gelişmiş çözümdür. progressive camlarda camın üst kısmında kullanıcının uzak numarası olur. göz bebeğinin biraz altından (genellikle 2-4 mm arası) başlayarak cam numarası yavaş yavaş yükselir ve belli bir mesafe sonra (buna mesafeye koridor da denir) yakın numarasına ulaşılır. avantajları tüm mesafelerin görülebilmesi ve dışarıdan işi bilen ve çok dikkatli bir gözle bakılması haricinde normal bir gözlükten farklı gözükmemesidir. dezavantajları camların kenarlarına (burun ve şakak kısmı) gidildikçe görüntüde bozulmalar olması ve bazı kişilerde camlara alışma zorluğudur. progressive camlarda üretici firmanın progressive yüzey dizaynı çok önemlidir zira günümüzde sayılan iki dezavantajı da büyük ölçüde bertaraf eden progressive camlar mevcuttur.
  • kol mesafesinden okumak'la geciktirilebilecegi olasiklar dahilinde gozuken problem.

    havuca abanin, final zamani kitaba kafanizi gommeyin, lutein alin. bakin gozlerim 6 numara oldu, nolur yapin bunlari.
  • artık ameliyatla düzeltilebilmektedir.
    (bkz: intra-stromal presbiyopi tedavisi)
  • (bkz: presbitlik)
  • tedavisi olmayan yaşlılık durumu. hastalık değil. gözlük ile düzeltilebiliyor ama yakını görmek için sürekli gözlük takmak gerekiyor.
  • (bkz: presbiakuzi)
  • 35 yaşında başlayıp çok hızlı ilerleyerek 42 yaşında sonunda gözlük inadımdan vazgeçtiren, 1.5 numara gözlükle tanışmama vesile olan yaşlılık belirtisi.*

    ancak gözlüğü kullanmaya başladıktan sonra, yani 4 ayda çok çok daha hızlı, adeta canavar hırçınlığı ile ilerledi. bu da beni korkulardan korkulara, şüphelerden şüphelere sürüklüyor.

    acaba gözlüğü kullanmasam daha mı iyiydi? beynimde bir sıkıntı mı var? bu durum normal mi? kafamda deli sorular. son bir aydır gözlüksüz kitaplara telefona karşı kör oldum diyebilirim.

    gizli şekere baktırmadım ama açlık şekerim normal.

    sözlük doktorları bu konuda beni yönlendirirse çok sevinirim.
  • yas 42. bende de basladigini hissettigim durum. kismet olursa en kisa zamanda bir göz hekimine gorunecegim.
hesabın var mı? giriş yap