• deniz savaşları tarihinin istatistikleri yıkan en büyük zaferi. sayıca üstün ama idare komutasından çok uzak bir donanmanın madara oluşu diyebiliriz kısaca.

    kaptan-ı derya barbaros 122 gemiye sahip olduğu halde tamamında hakimiyeti söz konusudur. oysa ki haçlı donanması bir çok devletin gemilerinin birleşmesiyle oluştuğundan aralarında iletişim sorunu baş göstermiş haçlı donanmasının komutanı andrea doria bırakın 600 gemiyi hakimiyeti altına almayı daha kanatlarına söz geçirememiştir.

    bir diğer ayrıntı da osmanlı ordusunda uzun menzilli topların olması. karşı tarafta ise kısa menzilli toplar bulunması. bu sayede hayrettin paşa kendi gemilerini düşman menzilinden çıkarıp karşı tarafı top yağmuruna tutmuş kaptanlarını sinir küplerine bindirmiştir.

    ayrıca haçlı donanmasının askerleri ağır zırhlardan oluşurken türk leventleri zırhsız olup hafif silahlı donatılmış böylece kabiliyetleri düşman karşısında üstünlük sağlamıştır. adamlar kolunu kaldırana kadar bizimkiler yemeklik tavuk gibi doğramış alayını.

    barbaros paşa bu savaşla ilgili kendi hatıralarında kuran-ı kerim'den ayetler okuyup dualar ettikten sonra rüzgarın düşman aleyhine döndüğünü belirtir. her şey bir yana ömrü denizlerde geçmiş, binbir tecrübe, zeka ve deniz aşkıyla pişmiş bir adamı cihanın tüm donanması gelse durduramaz.
  • savaşın kazanıldığı tarih olan 27 eylül, pek bilinmesede denizcilik günü olarak kutlanır o yıllardan günümüze.
  • preveze savaşi (27 eylül 1538)

    akdeniz'deki iktisadi menfaatler yelken devrinde bugünkünden çok başka idi. denizdeki hilal ve salip mücadelesi en hareketli devrini yaşıyordu. akdeniz'deki türk korsanları da osmanlı deniz kuvvetlerine iltihak edince, bu denizde iki şöhret karşı karşıya kaldı. barbaros ve andrea dorya. bu iki amiralin komuta ettiği donanmaların karşı karşıya gelmesi, akdeniz hakimiyeti için savaşmaları kaçınılmaz bir hadise idi. nitekim 1538 senesi baharında akdeniz'deki hristiyan devletleri bütün imkanlarını seferber ederek, her biri seyyar bir kale heybetinde 262 parça gemiden mürekkep bir haçlı filosu verdiler.

    filo, 60.000 muharibe ve 2500 top'a malikti. osmanlı imparatorluğu'nun derya kaptanı olan barbaros'un elindeki deniz kuvveti ise, hafif yapılı 122 gemiden ibaretti. bu filoda 6000 muharip ve 336 top vardı. haçlı filosu adedi üstünlüğü büyüktü. fakat, barbaros'ta haçlı donanmasında olmayan bir şey mevcuttu ki, o da her biri bir filo değerinde olan turgut reis, salih reis, seyit ali reis gibi değerli komutanlardı.

    nihayet bu iki donanma 27 eylül 1538 sabahı preveze açıklarında karşılaştılar. haçlı filo da, peşpeşe 3 hat halinde, yüksek bordalı yalnız yelkenle hareket eden büyük gemiler ön safı teşkil ediyordu. dorya, kadırgaları ile ikinci hatta idi. üçüncü sıra yardımcı gemilere bırakılmıştı. dorya, rüzgarın önünde süratle geliyordu.

    barbaros, gemilerini bir hilal şeklinde tabiye etmişti. kendisi hattın ortasında bulunuyordu. turgut reis 16 gemilik yörük levent fırkası ile hattın gerisinde idi. turgut fırsat kollayarak kah düşmanın arkasına sarkacak, kah düşmanı yandan vuracaktı, veya hattın sıkışan yerine yetişecekti.

    barbaros, filosunu savaş tertibi hazırlamıştı. yelkenler ve direkler indirilmiş, tekneler kuruda ilerliyorlardı. rüzgarla doludizgin gelen haçlı filo, top menziline girmeden, rüzgarın kesilmesiyle müşkül duruma düştü. hattın önünde bulunan büyük haçlı gemileri, sularla birbirlerine yaklaştı ve çaparız vererek gemiler birbirinin top atışına engel oldu.

    barbaros kürekçilerine hız vererek ilk anda baş topları ile, biraz sonra bütün topları ile kalyon hattını dövmeye başladı. dorya zor duruma düşmüştü. bir iki kere ikinci hatta bulunan kadırgaları ile kalyon hattının arkasından çıkmak istedi ise de, dorya'nın niyetini sezen barbaros buna fırsat vermedi. turgut mukabil taraftan kalyon hattının arkasına sarkmak için ileri atıldı.

    barbaros, top ateşi ile kalyon hattını bir hayli hırpaladıktan sonra, kalyon hattını yarıp kadırgalara hücum için ileri atıldı. hat yarılırken yakın mesafeden yapılan sıkı top ateşi ile kalyonların bir kısmı yakıldı. türk filosu, dorya'nın kadırgalarının karşısına dikilerek iki taraf arasında müthiş bir top düellosu başladı. türk filosunun isabetli atışları, dorya'yı kötü bir duruma düşürdü. bu arada turgut, dorya'yı arkadan sarmıştı. haçlı filoyu bu cehennemden kurtaramayan dorya, kürekçilerine hız vererek selameti kaçmakta buldu.

    barbaros bir müddet dorya'nın peşine düştü, fakat sonra ortalık kararmaya başlarken preveze'ye döndü. gecenin karanlığında kopan fırtına, esasen hırpalanmış olan haçlı filoyu büsbütün perişan etti.

    böylece, haçlı filo savaş sahasında ve fırtınadan 128 gemi kaybetmiştir.

    preveze savaşı neticeleri :

    1. türk donanması bu zafer ile akdeniz'de mutlak bir hakimiyet kurdu.
    2. batıya yürüyen kanuni, ordularına deniz cephesinde destek sağladı.
    3. andrea dorya bir daha denize açılmadı ve haçlı filo uzun zaman kendini toparlayamadı.

    kaynak : http://www.turkkorsanlari.com/resim/preveze.htm
  • hakkında bu kadar az entry girilmesine çok şaşırdığım, osmanlı devleti'nin kesin zaferiyle sonuçlanmış savaş.

    tabi her insan her şeye inanmayabilir.ancak, bir çok kaynakta yazıldığı üzere osmanlı küçük balıkçı tekneleriyle bile savaşmıştır.savaşın en destansı detaylarından birisi de osmanlı devleti'nin tek bir gemisi bile batmamıştır.

    savaşın stratejik önemi ise, akdeniz'de kesin osmanlı hakimiyeti başlamıştır.
  • türklerin 10 gemi batırıp, 3 tanesini yakıp 36 tanesini ele geçirdikleri ve tek gemi kaybetmedikleri savaş.

    http://en.wikipedia.org/wiki/battle_of_preveza
  • özet geçmek gerekirse;

    barbaros hayreddin paşa'nın ve şahsında osmanlı'nın kürekli, çektiri* sınıfından 122 parçadan oluşan donanma, 166 adet top, yeniçeri ve sipahilerden oluşan 20.000 askerine karşı; 162 kadırga* ve 140 barcadan* oluşan donanma, 2.500 top ve 60.000 askerle saldıran andrea doria'ya ve şahsında haçlı birliğine nanik yaptığı savaştır. bugünün insanı için inanması güç olsa da, olan, gerçek.
  • haraketliliği sağlayan etkenlerden bir diğeri de, bayraklarla mesaj göndermek sayesinde barbarosun komutasındaki tüm donanmanın birbirleriyle haberleşebilmesi ve stratejilerini olayların gelişmesine göre değiştirebilmesidir.
  • osmanlıların akdeniz'de kuvvetlenmeleri ve tüm ege denizine hakim olmaları avrupa'yı telaşlandırmıştı. ayrıca devam eden avusturya ve macaristan seferleri büyük bir haçlı donanması hazırlanmasına neden oldu. andrea doria komutasındaki haçlı donanmasında venedik ve cenevizliler'den başka malta, portekiz ve ispanya'ya ait gemiler de bulunuyordu.
    haçlı donanması 602, osmanlı donanması ise sadece 122 parçaydı. preveze körfezinde 27 eylül 1538'de yapılan savaşta, barbaros hayreddin komutasındaki osmanlı donanması büyük bir zafer elde etti.
    tarihe preveze deniz zaferi olarak geçen bu savaş sonunda akdeniz bir türk gölü haline geldi.
  • bahriyelilerin paletlerindeki üç beyaz çizgiden birini temsil eder.
    diğer ikisi için;

    (bkz: cerbe deniz savaşı)
    (bkz: koyun adaları muharebesi)
hesabın var mı? giriş yap