• browser uzerinde calisan ama kullaniciya app kullaniyormus hissiyati veren web tabanli uygulamalar. ornek olarak android isletim sistemi yuklu telefonlarinizdan flipkart.com'a girmeyi deneyiniz.

    ileride bu basligin alti cok dolar diye tahmin ediyorum. kaynak da verelim:
    https://developers.google.com/…ssive-web-apps?hl=en

    backstory: https://joreteg.com/blog/why-i-switched-to-android
  • apple'in bu konsepte biraz uzak olmasi beni endiselendiriyor. oysa ki ilk iphone ciktiginda bu ideal uzerine gidiliyordu.
  • mobil uygulama üretme konusunda çekilen çok başlı platform dünyasına yeni bir yaklaşım olur. iphone, android, ipad, android tablet, mobil site, tablet site derken koca bir ıt grubunu beslersiniz. bu yapı ile tüm platformları tek bir noktadan kontrol ediyor olmak muazzam bir maliyet azaltması yaratır.

    şu an için belki bazı firmalar hazır değil ancak ilerde çok daha fazla yaygınlaşacağını düşünüyorum.
  • progressive web app namı diğer pwa web değil app değil. bu ikisini birleştiren, uygulama indirmeyi gerektirmeden onun deneyimine yaklaştıran google'ın yeni projesi, deneyimi veya denemesi, ne derseniz.
    anladığım kadarıyla core modülleri yazıyorsunuz bunlar local storage'da saklanıyor. bir kere girdikten sonra da çok daha hızlı giriyorsunuz ve daha önce baktığınız içeriğe offline iken de erişebiliyorsunuz. anasayfaya ikon olarak ekleyip, bildirimi de attınız mı uygulamadan da çok farkı kalmıyor.

    ilk okuduğumda google'ın web'den app'e kayan trafik sebebiyle buna yatırım yaptığını düşündüm. neden mi? en büyük gelir kaynağı hala search ve bu da mobilin webin önüne geçtiği ve applerin öneminin arttığı bir dünyada google'ın işine gelmeyecek diye düşündüm. dahası en büyük rakibi facebook, whatsapp ve ınstagram sahipliğiyle gün içinde en sık kullandığınız dolayısıyla sizinle ilgili en çok bilen şirket de diyebiliriz. insanların app'lere yöneldiği, o app'lerin de fb'a yaradığı bir dünya şüphesiz ki google'ın işine gelmez.
    işte tam burada pwa geliştiricilerinden bir google çalışanı ile konuştuğumda konu çok farklı noktalara gitti. ben anlatayım yorumu size bırakayım.

    uygulama indirmek kullanıcılar için hep zorlu. indirmek datanızı yer, cihazınızda yer kaplar. üstelik 50-60 uygulama yükler bunlardan 15 tanesini ancak kullanırsınız. uygulama 100mb üzerindeyken eskiden wifi olmadan indiremiyordunuz, son durum ne emin değilim.
    güncelleme ayrı bir dert. uygulama iyi değilse her güncelleme sonrası bir şeyleri yeniden yapmanızı ister. çok iyi ise auto-update'e alın biz her hafta bir güncelleme çıkıyoruz der. ne yapıyorsunuz ınstagram'dan, facebook'dan, snapchat'den uzaya mekik mi çıkıyor derseniz her yerine ayrı gesture eklendiğini söylerler.
    bir de tabi ki şirketlere farklı platformlar için farklı uygulamalar geliştirme zorunluluğu (xamarin vb. bir platform ile yazmıyorsa) masada. uygulama geliştirmekle de kalmıyor maintenance maliyeti.

    bir de bu işin sosyal sorumluluk bacağı var tabi. günde $20 kazanıp, 500mb data için $2-5 ödüyorsanız ve de telefonunuzda yeterli hafızanız yoksa pwa size interneti daha erişilir kılabilir.

    bana kalırsa gelecekte cihazımızdaki yüklü uygulama sayısı azalacak. özellikle belirli işlemleri yapabileceğiniz uygulamaları indirmek yerine pwa tercih edeceğiz. content siteleri ise offline tüketebilme vb. özelliklerinin de olması sebebiyle bu geleceğe çok daha hızlı gelebilir. ancak app'lerin tamamen yerini alması da çok olası gelmiyor.

    uzun bir yazı oldu, okuduğunuz için teşekkür ederim :)
  • hybrid mobile uygulamalardan teknolojik olarak farkı nedir açıkcası bu kısmı çok da cevaplanmış değil gibi google tarafından. eğer mantık bu ise hybrid uygulamalar android markette olmasa da ios app store'da kolay barınamıyor, apple daha katı bu uygulamalar konusunda.
  • browserları, yazılan uygulamalara service worker olarak kullanma temeline dayanmaktadır.
    bu uygulamalarda web sayfaları mobil işletim sistemine ikon olarak eklenebiliyor, cachelenebiliyor, notifikasyon gönderebiliyor vs.
    yalnız ios tarafında çoğu browser safari altyapısını kullandığı için bu pek mümkün olmuyor.
  • birçok insan tarafından hala daha keşfedilmemiş olması beni üzüyor. halbuki daha hızlı, daha tasarruflu ve daha kolay bir teknoloji. android go'nun çıkmasıyla birlikte google'ın epeyce üstüne düşeceği bir konu bu.

    mozilla da geçtiğimiz günlerde firefox'a bu desteği getirdi.

    insanlar artık fonksiyonellik istiyor. fakat aplikasyonlar kesinlikle fonksiyonel değil. gereksiz bir sürü özellik barındırıyor, sürekli güncelleniyor ve arkaplanda gereksiz şekilde veri kullanıyor. özellikle düşük internet hızına sahip olanlar için bandwidth kullanımı hayati önem taşıyor. biraz daha bilinçlenmek lazım.
  • bir web sitesi düşünün, hem mobil uygulama gibi davranabilsin hem de web teknolojilerini kullanabilsin. üstelik klasik mobil uygulamalara göre hem yapım aşaması hem bakım aşaması çok daha kolay:

    http://ingoduo.com/progressive-web-apps/
  • tinder'ın da desteklediği ve şu an kullanımda olan güzide teknoloji, geleceğin en kıymetli projelerinden biri.
hesabın var mı? giriş yap