• insülin, glukagon, parathormon, gastrin ve prolaktinin yıkıldığı yer.
  • mg dışında tüm iyonlar en fazla burada emilir.(mg un çoğu ise henle çıkan kalında emilir.)bozukluğu fanconi sendromuna yol açar.bikarbonat kaybına bağlı met.asidoz oluşur.
  • proksimal tübül'den magnezyum ve kreatinin hariç her türlü iyon, maddenin en çok emildiği yerdir.

    magnezyum ise en çok henle kulbunun çıkan kalın kolundan emilirken, kreatinin ise hiçbir tüpten emilmez.

    asit-baz dengesinde de önemlidir. çünkü bikarbonat'ın %90'ı buradan geri emilir. kalan %10'u da toplayıcı tübüllerden emilir. ve idrara hiç bikarbonat çıkmaz normalde.

    ve amonyak aslında glutamin'den sentezlenir. ve buna bir tane hidrojen iyonu takıp amonyum iyonu yani nh4+ olarak sekrete eder. eğer bu fonksiyonlarda bir bozukluk olursa proksimal renal tübüler asidoz gelişir. ve burada yani tip 2 renal tübüler asidoz'da toplayıcı tübül sağlam olduğu için idrarı asitleştirir. ve idrar ph'ı 5,5'in altında olur genelde.

    hipopotasemi'de glutamin'den amonyak oluşumu artar. yani nh4+ sekresyonu artar. bu da hipopotasemi'deki metabolik alkaloz tablosunun sebeplerinden biridir. ve yine bu amonyak artışı siroz'da neden hipopotasemi'nin hepatik ensefalopatiyi artırdığını açıklar.

    hatta proksimal tübül'ün total fonksiyon kaybına fanconi sendromu denir. erişkinlerdeki en sık neden multiple myeloma iken, çocuklardaki en sık neden ise sistinozis'dir.
  • idrar kutbundaki parietal tabakada bulunan tek katlı yassı epitel burada tek katlı kübik epitele dönüşür. proksimal tübül hücreleri geri emilim ve salgılama için özelleşmiştir. bütün organik besinlerin, proteinlerin, suyun ve elektrolitlerin büyük çoğunluğunun geri emilimini; organik anyon ve katyonların, hidrojen ve amonyum iyonlarınınsa salgılanmasını sağlar. geri emilen maddeler peritübüler kapillerin plazmasına katılır.

    su ve bazı çözünen maddeler, hücreler arasında ozmotik gradiyent aracılığıyla sıkı bağlantılar arasından sızarak pasif olarak hareket edebilir. küçük proteinler reseptör aracılı endositoz ile geri emilebilir ve kübik hücrelerin yüzeyindeki peptidazlar ile parçalanabilir. glomerüler filtrasyonla süzülmeyen organik anyon ve katyonlar (süzgeçteki polianyonlar ya da plazma proteinlerine bağlanmış olmalarından dolayı) proksimal tübül hücreleri tarafından peritübüler kapilerlerden alınarak filtrata salgılanırlar. bu moleküller: safra tuzu, kreatinin, antibiyotik ve ilaçlar olabilirler.

    proksimal hücreler, bol miktarda sitoplazma içerdikleri için asidofiliktirler. geri emilimi sağlayan çok sayıda fırçamsı kenar (mikrovilluslar) hücrelerin apekslerinde bulunur.

    proksimal tübül hücreleri d vitamininin hidroksillenmesi ve kapilere salınmasını sağlar. ayrıca proksimal tübüle yakın kortikal alandaki fibroblastik interstisyel hücreler, bölgesel oksijen konsantrasyonundaki düşüşe cevap olarak eritropoetin salgılar.
hesabın var mı? giriş yap