• dunyada ates sadece olimpos'un tepesinde yanmaktadir. insanlar soguktan ve vebadan kirilirken tanrilar atesi sadece kendilerine saklamaktadirlar. kendiside tanri olan prometheus'un gonlu buna razi gelmez ve atesi bir gece olimpostan calip insanlara verir. cezasi cok buyuk olur. zeus tarafindan kayalara baglanip cigerlerinin kargalar tarafindan yenmesine mahkum edilir. olumsuz oldugundan bu iskence sonsuza kadar hep tekrarlanicaktir.
    ates hirsizi olarakta bilinir. eger bir tanriya inanacak olsaydim o tanri kesinlikle prometheus olurdu.
  • yunan kokenli olan olimpiyatlarda atletlerin ellerinde mesalelerle kosarak oyunlari baslatmasi rituelide prometheus'un elinde atesle olimpos'tan asagi kosusunu simgeler.
  • prometheus tanri degil titandir. tanrilara karsi savasi baslatmistir, camurdan insan yapmis can vermek icin tanrilarin "gogun atesi" ni calmis ve onunla insana can vermistir.
  • titanlarla buyuk savasinda zeus un tarafini tutmus olan iki titandan biridir. zeus tarafindan insani olusturmakla gorevlendirilmistir. camurdan bir sekil vermis, sonra athena gelip yaptigi sekli pek begenmis ve icine hayat uflemis. daha sonra zeus'un adaletsizliklerine karsi insanlari korumus. bunu farkeden zeus onu ve yarattigi insan soyunu cezalandirmak icin ellerinden atesi almis. o ise atesi calip insanlara geri vermis. bunun cezasi bir dagda baglanip cigerinin gun boyu bir kartal tarafindan didiklenip yenmesi olmus. her gece cigeri yeniden buyur ve sabah kartal gelip yemeye devam eder. sonra bi takim cikar kavgalari sonucu serbest birakilmistir zeus tarafindan cunku adinin kelime anlami da ileriyi goren demek oldugu icin bi takim kehanetlerde bulunmus ve bunun sonucu salinmistir.
  • johann wolfgang von goethe´nin ünlü ve oldukcada güzel bir $iiri
  • nickolodeondaki kablam isimli programda bob adındaki ilkel hayvanadama bişiler ööretmeye çalışıp her defasında başarısız olan uzaylı arkadaş...oynaşan hamurdan yapılmış züper bir animasyon
  • eski yunancada (bir haraket veya olaydan) onceki dusunce anlamina gelir. kardesi epimetheus vardir ki, onun anlami da sonraki dusuncedir.
    her olumsuz insanlara bir hediye verirken bu dallama da gelip bilinc ozgurlugunu bagislamis ve insanlarin mutsuzluguna yol acmistir. sonra uzulup az aci ceksinler siye atesi bagislamistir.
  • atlas'in kardesi. (bkz: atlas/9).
  • (bkz: yay burcu) (bkz: simge)
  • disari yarim kutu jole surmeden cikmayan, capkin, hayatta kalmasini diger ehliyet sahibi insanlarin asiri dikkatine borclu olan yaratik
hesabın var mı? giriş yap