• “olumlu kişiler arası ilişkiler” olarak da adlandırılmaktadır. bunlar, empati, iş birliği, paylaşma gibi diğer insanların mutluluğu ile ilgili ve diğer insanların yararına olan duygular olarak düşünülmektedir. prososyal davranışta bir bedel ödeme, fedakarlık veya risk söz konusudur. ( ukte )
  • karıncalarda, arılarda, bazı kuş türlerinde olduğu gibi insan(hominidae) da kendi türü ile iletişim kurduğunda büyük ölçüde hayatta kalabilme başarısını artırmış, böylece topluluk halinde yaşamaya evrilmiştir. yani aslında toplum bir nevi hayatta kalma becerisi -daha iyi- olan bir organizma.

    hal böyle olunca, hayatta kalmayı ve türün devamını sağlayan beslenme, barınma ve üreme eylemlerine yönelmeyi sağlayan iç güdü veya haz mekanizması, aynı şekilde toplumun güvenliğini, işlevselliğini vb. sağlanması için gerekli yardımlaşma, paylaşma, fedakarlıkta bulunma (greater good) eylemlerine yöneltecek şekilde gelişmiştir.

    bu arada iç güdü "böyle bir kod yazayım hayatta daha iyi kalırım" şeklinde oluşmuyor, anlatımdan böyle bir sonuç çıkmasın. bunu açıklamak için örneğin aynı türe ait iki farklı canlı grubunu ele alalım. birinci grubun atası bir mutasyon neticesinde ıspanak yemekten haz duyuyor. ikinci grup "hmm ıspanak mı" diye standart genle yola devam ederken birinci grup uzun vadede hayat kalitesini artırıp ikinci gruba üstünlük sağlayarak populasyonunu artırır. örnek "zararlı bir etkenden haz duymama" ve kaçma vb. şeklinde de uygulanabilir.

    sonuç olarak yardımsever bir iyilik meleği olmanız, tamamen bencilliğinizden ileri geliyor. hatta toplum faydası için hayatınızdan olmanıza sebep olacak bir seçim yapmanız, hayatta kalma şansınızı artırmaya yarayan kalıtsal bir adaptasyon*.

    konuyla ilgili;

    [https://en.wikipedia.org/wiki/altruism https://en.wikipedia.org/wiki/altruism]
    [https://en.wikipedia.org/wiki/altruistic_suicide https://en.wikipedia.org/wiki/altruistic_suicide]
    evolution and the mechanisms of decision making (peter hammerstein, jeffrey r. stevens)
    (bkz: dogville)
  • prososyal davranışlar, diğer insanlara yardım etmeyi amaçlayan davranışlardır. bu eylemler, diğer insanların hakları, duyguları ve refahı için bir endişe ile karakterize edilir. prososyal olarak tanımlanabilecek davranışlar, empati duymayı ve başkaları için endişe duymayı içerir. prososyal davranış, yardım etme, paylaşma, rahatlatma ve işbirliği yapma gibi çok çeşitli eylemleri içerir. terimin kendisi 1970'lerde ortaya çıktı ve sosyal bilimciler tarafından antisosyal davranış teriminin zıt anlamlısı olarak tanıtıldı.

    prososyal davranışın faydaları prososyal eylemlerin alıcıları için sağladığı bariz faydaya ek olarak, bu davranışların "yardımcı" için bir dizi yararlı etkisi olabilir: ruh halini yükselten etkiler: araştırmalar ayrıca prososyal davranışlarda bulunan kişilerin daha iyi ruh halleri yaşama olasılığı daha yüksektir.1 sadece bu da değil, başkalarına yardım eden insanlar olumsuz ruh hallerini daha az yaşama eğilimindedir. sosyal destek faydaları: sosyal desteğe sahip olmak, zor zamanları atlatmak için çok önemli olabilir. araştırmalar, sosyal desteğin, yalnızlık, alkol kullanımı ve depresyon riskini azaltmak da dahil olmak üzere, sağlıklı yaşamın birçok yönü üzerinde güçlü bir etkiye sahip olabileceğini göstermiştir.2 stres azaltıcı etkiler: araştırma ayrıca, prososyal davranışlarda bulunmanın olumsuz duygusal durumu hafifletmeye yardımcı olduğunu bulmuştur. stresin etkileri.1 başkalarına yardım etmek aslında hayatınızdaki stresin etkisini azaltmanın harika bir yolu olabilir.

    türler prososyal davranış genellikle tek, tek biçimli bir boyut olarak sunulurken, bazı araştırmalar farklı türlerin olduğunu öne sürüyor. bu türler neden üretildiklerine göre ayırt edilir ve şunları içerir: proaktif: bunlar, kişisel çıkar sağlama amaçlarına hizmet eden prososyal eylemlerdir. tepkisel: bunlar, bireysel ihtiyaçlara yanıt olarak gerçekleştirilen eylemlerdir. özgecil: bunlar, herhangi bir kişisel kazanç beklentisi olmaksızın başkalarına yardım etmeyi amaçlayan eylemleri içerir. araştırmacılar ayrıca, bu farklı prososyal davranış türlerinin genellikle farklı güçler tarafından motive edilmesinin muhtemel olduğunu öne sürüyorlar. örneğin, proaktif toplum yanlısı eylemlerin genellikle statüye bağlı hedefler ve bir grup içindeki popülerlik tarafından motive edildiği bulunmuştur. öte yandan özgecil prososyal davranışlar, akranlar tarafından sevilme ve paylaşılan hedeflere ulaşma ile daha yakından bağlantılı.
  • ortaya çıkmasında can sıkıntısının etkin rol oynadığı ispat edilmiş bir davranış tipi.

    özellikle on iki senelik temel eğitim sürecinde öğrencilere sıkça vurgulanan ve uygulamaları yaptırılmaya çalışılan "toplum hizmeti" etkinlikleri, bu tip davranışların örneklemesini yapabilir.
hesabın var mı? giriş yap