• --- spoiler ---

    belki siz, kendi kendinize rüyalardaki sansüre uğramış arzuları geri iten karakterini soyutlamaya karar verirsiniz ve insan yapısı içinde kötünün bu kadar büyük yer kaplamasının inanılmaz olduğu kanıtına sığınabilirsiniz. ama kendi deneyimleriniz bile bu kanıttan yaralanmanıza izin veriyor mu? kendi hakkımızdaki kişisel görüşten söz etmiyorum ama üstleriniz ya da rakipleriniz size karşı iyi niyet gösterisinde bulundular mı, düşmanlarınız size karşı yeterince şövalyece davrandılar mı ve çevrenizdeki insanlarda çok az kıskançlığın var olduğunu saptadınız mı ki insan doğası içinde yer alan kötü egoizme karşı çıkmayı kendinizde bir görev olarak görüyorsunuz? demek ortalama insanın arzularını kontrol altına almaya geldiğinde, özellikle cinsel yaşamı söz konusu olduğunda, ne kadar beceriksiz olduğunu bilmiyorsunuz? ya da gece rüyamızda gördüğümüz tüm o ahlaksızlar ve tüm o aşırılıkların uyanık kişiler tarafından gün içinde gerçekleştiğini (çoğunlukla suça dönüşürek) es mi geçiyorsunuz? psikanaliz, platon' un "iyiler, kötülerin gerçekte yaptıklarını sadece rüyalarında görmekle yetinen kişilerdir" vecizesini doğrulamaktan başka bir şey yapıyor mu?
    --- spoiler ---
  • freud’un rüyaların açıklanması ve psikanalizle ele alınmasını anlattığı kitaptır.

    ben cem yayınevi’nin 2018 baskısından okudum. can idemen çevirisi beni soğutmuş olsa da bitirdim elbette.

    kitap, rüya analizinde karşılaşılan zorluklar ile başlıyor. hangi davranışı neye dayandırarak açıkladığını gösteriyor freud. bunu yaparken de çevreden gelen tepkileri ve kendi cevaplarını da belirtiyor. ardından “çocuk rüyaları, rüyanın sansürü, rüyada simgecilik, örnek rüya analizi” gibi başlıklar altında konuyu ayrıntılandırıyor.

    --- spoiler ---

    dinlenmenin biyolojik eğiliminin yorgunluğun içinde meydana geldiği görünüyor; psikolojik karakteri ise dış dünyaya olan ilginin kaybolmasında. istemeden geldiğimiz bu dünya ile olan ilişkimiz, ara vermeden ona katlanamadığımız gerçeğini gösteriyor. bu yüzden zaman zaman bu dünyaya gelmeden önceki, yani rahim içi durumumuza tekrar dalıyoruz.

    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap